30.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).
Ak hovoríme o koláči, v ktorom hrajú hlavnú úlohu jablká, máme pred očami klasický jablkový koláč od babičky. Tentoraz tu síce toto ovocie bude, ale nebude to tento koláč. Tento dezert je jednoduchší na prípravu a je ideálny aj k rannej káve a čaju.
Mnohí ľudia si pochvaľujú teplé a sladké koláče, ktoré sa dajú pripraviť doma. Ak sú navyše jednoduché na prípravu, ešte radšej sa do nich pustíme. Tento recept ukazuje, že na prípravu niečoho chutného nepotrebujete veľa. Pamätám si, ako tento koláč robila moja stará mama a ako som si na ňom pochutnávala pri popíjaní horúceho čaju.
Jablkový koláč je klasika, ktorá sa v mnohých domácnostiach pripravuje už roky. Jeho vôňa sa vždy niesla domom mojej starej mamy a práve s ním sa mi spájajú príjemné chvíle. Je lepšie ho hneď pripraviť viac, pretože vždy zmizne do niekoľkých minút po vytiahnutí z rúry.
Recept na jablkový koláč
Ingrediencie na koláč:
- 200 g masla izbovej teploty,
- 200 g cukru,
- 4 vajcia,
- 250 g pšeničnej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- čajová lyžička vanilkového extraktu,
- 4-5 ošúpaných a nakrájaných jabĺk.
Prísady na drobenku:
- 100 g pšeničnej múky,
- 75 g cukru,
- 75 g masla vychladeného a nakrájaného na kocky.
Spôsob prípravy:
- Rúru predhrejte na 180 °C a formu na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Najprv pripravte cesto. Vo veľkej mise vymiešajte maslo a cukor mixérom do nadýchanej peny. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dôkladne premiešajte.
- Pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Múku preosejeme s práškom do pečiva a postupne pridávame do zmesi, pričom jemne miešame stierkou, kým sa prísady nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite. Navrch poukladajte plátky jabĺk a zľahka ich vtlačte do cesta.
- Teraz je čas na prípravu drobenky. V miske zmiešajte múku a cukor. Pridajte vychladnuté maslo a prstami trite, kým sa nevytvoria hrudky pripomínajúce drobenku.
- Vzniknutou drobenkou posypte jablká. Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-45 minút, kým drobenka nie je zlatistá a palička zapichnutá do koláča nevyjde čistá.
- Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Nakrájajte na kúsky a podávajte. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička
Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.