30.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Plnené baklažány sú veľmi chutným a nenáročným nápadom na obed alebo večeru. Oplatí sa zaujímať o túto nezvyčajnú zeleninu a preskúmať niektoré recepty s jej použitím.
Najväčšími milovníkmi zeleniny sú z pochopiteľných dôvodov vegetariáni a vegáni. V receptoch na zeleninové jedlá sa často vyskytuje baklažán. Dá sa piecť, pripraviť z neho nátierky a mnoho ďalšieho. Je to rozhodne nedocenená zelenina, a pritom chutí skvele!
Plnený baklažán? Ako sa táto zelenina môže podávať a čo je o nej známe?
Plnený baklažán je len jedným zo spôsobov použitia tejto zeleniny. Dá sa z neho pripraviť skvelá a aromatická pasta, ktorá je vhodná ako nátierka na chlieb aj ako pesto na cestoviny. Môže sa použiť aj ako základ pre tortilly alebo zapekané jedlá. Stojí za to z neho pripraviť výnimočný guláš. Napriek tomu, že sa zdá, že baklažán má mnoho spôsobov využitia, na našich stoloch sa objavuje len zriedka.
Baklažán je tiež podceňovaný, pokiaľ ide o živiny a jeho vlastnosti. Mnohých možno prekvapí, že z biologického hľadiska ide o ovocie – rovnako ako cuketa alebo paradajky. Je bohatý na vitamíny B, C a K. Je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá je pre telo nevyhnutná. Obsahuje veľa minerálnych solí vrátane vápnika a fosforu, ako aj antioxidanty. Štúdie naznačujú, že má aj protirakovinové vlastnosti.
Baklažán plnený mletým mäsom
Podobne ako cuketu, aj túto zeleninu možno vydlabávať a piecť na rôzne spôsoby. Jedným z nich je práve baklažán plnený mletým mäsom.
Ingrediencie:
- 2 baklažány,
- 500 g mletého mäsa (môže byť bravčové/hovädzie),
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- cibuľa,
- korenie a bylinky podľa vlastného výberu,
- soľ,
- korenie,
- rastlinný alebo olivový olej,
- tvrdý syr.
Príprava:
Zapnite rúru a predhrejte ju na 180 °C, horný a dolný ohrev. Baklažány umyte a pozdĺžne rozrežte. Dužinu narežeme a posypeme soľou. Odstavíme na približne 20 minút. Potom, keď baklažán zmäkne, vydlabeme ho tak, aby hrúbka pri šupke zostala po celej dĺžke rovnaká. Zvyšný baklažán môžete použiť na prípravu plnky. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte mleté mäso a potom zvyšok baklažánu. Dochutíme. Na plech dajte papier na pečenie a položte naň polovice baklažánu. Dovnútra rozložte plnku a posypte ju nastrúhaným syrom alebo rozdrobeným syrom feta. Vložte do rúry a pečte približne 40 minút.
Baklažán plnený zeleninou
Táto zelenina sa však nemusí podávať s mäsom. Baklažány plnené zeleninou sú skvelým jedlom pre ľudí, ktorí nemajú nutne chuť na mäso. Existuje však aj možnosť pripraviť baklažán plnený zeleninou a podávať ho napríklad s pečeným mäsom.
Ingrediencie:
- 2 baklažány,
- 2 papriky rôznych farieb,
- 100 g ryže (najlepšie basmati),
- paradajkový pretlak,
- konzervované paradajky bez šupky,
- cibuľa,
- cesnak,
- obľúbené koreniny, soľ a korenie,
- olej.
Príprava:
Baklažány umyte a pozdĺžne rozrežte. Dužinu nakrájame, osolíme a necháme asi 20 minút odležať, aby zmäkla, potom ju rovnomerne vydlabeme. Ryžu uvaríme podľa receptu na obale. Rúru predhrejeme na 180 °C. Orestujte cibuľu a cesnak. Umyte a nakrájajte papriku na kocky a pridajte, chvíľu opečte. Pridajte paradajky z konzervy. Dochuťte, pridajte pretlak a ryžu. Premiešajte. Varte niekoľko minút. Vydlabané baklažány naplňte zeleninou. Pečieme približne 20 minút.
Môže byť baklažán plnený zeleninou dobrý?
Samozrejme, a dôkazom je vyššie uvedený recept. Je to však len jedna z možností. Majte na pamäti, že vždy môžete zmeniť pomery zeleniny alebo použiť inú. Vegetariánske plnené baklažány preto môžu obsahovať napríklad cherry paradajky, mrkvu, cuketu alebo inú zeleninu. Namiesto konzervovaných paradajok môžete použiť aj čerstvé paradajky.
Navyše – vždy môžete bez problémov pripraviť vegánsky variant. Ak sa v recepte používa maslo, môžete ho nahradiť olivovým olejom. Namiesto syra sa môže objaviť tofu alebo jeho vegánsky ekvivalent. Plnený baklažán je teda možnosťou pre každého.
Aké ďalšie prísady môže obsahovať pečený plnený baklažán?
Pokiaľ ide o syr, môžete použiť akýkoľvek. Môže to byť gouda, feta alebo mozzarella. Zapečený plnený baklažán môže mať namiesto ryže aj bulgur, a samotná ryža moze byť jazmínová alebo parboiled. Môžete použiť aj mäso, ktoré nebude mleté, napr. predsmažené kuracie mäso nakrájané na kocky. Všetko závisí od našich kulinárskych nápadov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové placky a ďalšie. Tieto jedlá vždy spôsobia rozruch na večierkoch
Omáčku tzatziki robím ako gazdiná z Korfu. Uhorkový šalát s kyslou smotanou na ňu nemá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.