31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trendy Rowdy).
Aj keď sa stretávam s čudnými pohľadmi, keď o tomto nápade počujú moji príbuzní, čokoládový cuketový koláč je dokonalý nápad na sladký dezert. Vďaka zelenej zelenine je upečený koláč vlhký a nadýchaný. Navyše je jeho príprava triviálne jednoduchá. Presvedčte sa sami.
Sezóna cukiet je v plnom prúde, tak prečo nesiahnuť po tejto cennej zelenine a nepripraviť z nej rôzne pochúťky. Stojí za to vedieť, že z cukety sa dá pripraviť nielen nákyp alebo chutné, chrumkavé placky, ale aj dezerty. Tu je návod, ako vykúzliť šialený cuketový koláč.
Čo pripraviť z cukety? Táto sezónna zelenina je ideálna na sladký dezert
Čokoládový koláč z cukety je jednoduchý a rýchly na prípravu. Kombinácia sladkosti s touto zelenou zeleninou sa môže zdať trochu nezvyčajná, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy! Práve vďaka nej má dezert vlhkú štruktúru, vďaka ktorej sa rozplýva v ústach. A čo je najlepšie, chuť cukety je úplne nepostrehnuteľná, takže si na koláči pochutnajú aj tí, ktorí cuketu nemajú radi.
Suroviny na koláč:
- 500 g nastrúhanej cukety
- 240 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 80 g kakaa
- 2 vajcia
- 50 g rozpusteného masla
- 120 ml rastlinného oleja, napríklad repkového
- 60 ml cmaru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Prísady na polevu:
- 80 ml 30 % smotany
- 70 g horkej čokolády
Čokoládový koláč s cuketou – postup prípravy
Hodinu vopred vyberte vajcia a cmar z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Vajíčka rozbijeme, potom ich zmiešame s obyčajným a vanilkovým cukrom, rozpusteným maslom, olejom a cmarmi a štipkou soli. Do zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao.
Cuketu opláchnite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu scedíme a nastrúhanú cuketu vmiešame do zmesi na cesto. Zmes premiešajte lyžicou, kým sa dobre nespojí. Zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Približne po 40 minútach koláč vyberte a nechajte vychladnúť.
V poslednom kroku pripravte polevu. V hrnci zohrejte smotanu a potom ju zmiešajte s kúskami čokolády. Keď sladká zmes zhustne, nalejte ju na vrch dezertu a nechajte ju asi 10 minút stuhnúť. Po uplynutí tejto doby cuketový koláč nakrájajte a podávajte s kávou alebo limonádou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové placky a ďalšie. Tieto jedlá vždy spôsobia rozruch na večierkoch
Plnený baklažán na obed alebo večeru. Pripravíte ho za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.