31.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova).
Bol považovaný za jedného z tvorcov najobľúbenejšieho dezertu na svete. Roberto Linguanotto ho po prvýkrát podával v roku 1972. Ako pripraviť tiramisu podľa tradičného receptu? Potrebujete len šesť ingrediencií.
V nedeľu 28. júla 2024 zomrel vo veku 81 rokov Roberto „Loli“ Linguanotto. Bol cukrárom z Trevisa a „otcom“ svetoznámeho dezertu tiramisu podľa pôvodného receptu z reštaurácie Le Beccherie. V roku 1969 vytvoril pôvodný recept spolu s Albou Di Pillo, t. j. manželkou Ada Campeola, reštaurátora Alle Beccherie v meste Treviso.
Kto vytvoril tiramisu? Recept jedného z tvorcov obsahuje len 6 ingrediencií.
Dezert tiramisu mal byť pôvodne zmrzlina. Vtedy do rozmiešaného žĺtka a cukru spadol kúsok syra mascarpone. Roberto „Loli“ Linguanotto bol jedným z iniciátorov nápadu pridať do zmesi piškóty namočené v káve a kakao. Len o tri roky neskôr sa hotový dezert nazýval tiramisu a podával sa na okrúhlej tácke. Cukrár bol zodpovedný za recept so 6 základnými ingredienciami:
- vajcia (povinne žĺtok a prípadne aj bielok),
- piškóty,
- mascarpone,
- káva,
- kakao,
- biely kryštálový cukor.
Aké ingrediencie potrebujete na tiramisu? Lahodný spôsob, ako uspokojiť potrebu kávy a čokolády naraz
V súčasnosti sa tradičný recept na dezert tiramisu často obohacuje o alkoholický prídavok, napríklad namáčaním do amaretta alebo rumu. Treba pripomenúť, že pôvodný recept ho neobsahoval. Pôvodne mal byť bez alkoholu, aby si ho mohli vychutnať aj deti.
- Vyšľahajte 6 žĺtkov so 160 g cukru na bledý krém.
- Zmiešajte 500 g mascarpone a žĺtkovú zmes. Pridáme mascarpone do žĺtkovej zmesi a vyšľaháme do hladka.
- Vyšľahajte 3 bielky zvlášť. Bielka šľahajte ručným mixérom, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Odstavte.
- Pripravte krémovú hmotu. Jemne zmiešajte bielky s mascarpone, kým sa nespoja (môžu sa vytvoriť hrudky, ktoré po usadení zmiznú).
- Namočte piškóty (200-250 g). Do plytkej misky nalejte teplú (nie horúcu) kávu (asi 280 ml) a namočte piškóty z oboch strán (nenechajte ich namočiť, len rýchlo ponorte).
- Mascarpone vrstva. Na piškóty uhladíme vrstvu mascarpone krému.
- Opakujte. Pridáme ďalšiu vrstvu piškót (namočených v káve) a ďalšiu vrstvu mascarpone zmesi. Posypeme kakaovým práškom.
- Nakoniec odložte do chladničky na 6-24 hodín! Najťažšia časť je čakať, kým to stuhne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Havajský koláč? Ach,…! Odkedy mi susedka dala recept, robím ho celé leto bez prestávky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.