01.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Utku Demirsoy).
Hoci sa turecký ajran pripravuje len z troch surovín, zoznam jeho predností je veľmi dlhý. Účinne uhasí nielen smäd, ale pomáha aj regulovať krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje stav pokožky, podporuje trávenie a výborne chutí. Ako ho pripraviť a konzumovať? Dozviete sa to prečítaním nášho článku.
Ajran, teda jogurt, voda, soľ
Ajran je veľmi jednoduchý nápoj, ktorý sa doslova pripravuje z troch ingrediencií: z kombinácie jogurtu, vody a soli. Niekedy v niektorých prípadoch a krajinách môžete nájsť aj iné prísady: korenie alebo listy mäty. Pôvodne ajran pochádza z Turecka, no v rôznych – veľmi podobných podobách – ho poznajú aj na Balkáne a na Blízkom východe.
Tradične sa nápoj konzumuje počas jedál, najmä mastných, na zlepšenie trávenia, hoci vám v horúcich dňoch nič nebráni dopriať si ho. Neoplatí sa obmedzovať sa, pretože perfektný bude aj v zime, pretože má skvelý vplyv aj na imunitu.
Recept na domáci ayran
Ajran sa dá ľahko zohnať počas zahraničných dovoleniek, no občas je dostupný aj v obchodoch, napr. vo fľašiach či téglikoch. Okrem toho niektoré miesta, kde sa podáva turecká kuchyňa, ho môžu mať na jedálnom lístku. Ak sa nechystáme na výlet do zahraničia, ajran si môžeme urobiť doma, pretože jeho príprava je jednoduchá. Aké sú ingrediencie?
Budete potrebovať:
- 400 ml gréckeho alebo balkánskeho jogurtu,
- 500 ml minerálnej vody,
- pol lyžičky soli.
Prísady jednoducho vložte do väčšej nádoby a premiešajte, aby vznikla jemná pena. Ajran je v podstate už pripravený, ale dá sa schladiť, aby lepšie vyhovoval panujúcim horúčavám. V tejto verzii je najlepšie ochutnať ho na začiatku, no ak nám chuť nie je úplne podľa predstáv, oplatí sa to spestriť. Potom môžu prísť na pomoc listy mäty alebo citrusové šupky.
Kto by mal zaviesť ajran do svojho každodenného jedálnička?
Zdalo by sa, že skromná zostava nás ničím výnimočným neprekvapí. Pravda je úplne iná. Ajran je bohatým zdrojom cenných látok. Najvýraznejšie sú vitamíny: skupiny B, ako aj C a D. Navyše je výborným doplnkom bielkovín, vápnika a sodíka.
Aké výhody nám teda pitie ajranu poskytuje? V prvom rade ideálne zlepší fungovanie tráviaceho systému a urýchli procesy trávenia. Jogurt je bohatstvom živých bakteriálnych kultúr a ako vieme, ako nič iné, majú dobrý vplyv na črevá, ktoré sa z nejakého dôvodu nazývajú „druhý mozog“. Tu sa buduje imunita a toxíny sa ľahšie odstraňujú z tela.
Oplatí sa pozrieť na vitamíny, ktoré ajran obsahuje. Tie zo skupiny B majú celkovo pozitívny vplyv na naše zdravie: sú potrebné na to, aby kľúčové telesné systémy fungovali bezchybne. V súvislosti s imunitou sa najčastejšie spomína vitamín C: samozrejme, je to pravda, ale má oveľa viac zásluh. V prvom rade robí cievy pružnejšími, čo uľahčuje udržiavanie normálneho krvného tlaku. Okrem toho táto cenná látka pomáha syntetizovať kolagén, čo sa premieta do lepšieho vzhľadu našej pokožky. Nielenže vyzerá mladšie, ale ľahšie sa regeneruje, rýchlejšie sa hoja rany a ťažšie sa tvoria nové vrásky.
Navyše je to veľmi silný antioxidant a ako vieme, dokážu ľahšie odstraňovať toxíny, zbavovať sa voľných radikálov zodpovedných za vznik civilizačných chorôb a odďaľovať procesy starnutia telesných buniek.
Nesmiete zabudnúť ani na poriadnu porciu bielkovín. V skutočnosti ich najčastejšie dopĺňajú športovci, pretože sú stavebným kameňom svalov v tele, ale nielen to. Sú tiež dôležitou energetickou surovinou a cenným katalyzátorom, vďaka ktorému správne prebiehajú všetky procesy v našom tele.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tekvicový olej nazývajú aj zeleným zlatom. Prečo má tento názov?
Napomáha tráveniu, zmierňuje bolesti hlavy. Pite nalačno, aby ste rýchlo spozorovali účinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.