1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Helena Zolotuhina).
Leto je najlepším obdobím na to, aby sme čo najlepšie využili dary, ktoré nám dáva príroda. Preto vyrábame sladké a chutné šťavy, ako aj džemy, ktoré otvoríme až v zime. Tie sa budú hodiť nielen na prípravu sendvičov, ale aj koláčov, dezertov a iných pochúťok. Džemy z tohto ovocia vychádzajú výnimočne chutné.
Čerešňový džem je skutočnou pastvou pre chuťové bunky a jednou z najobľúbenejších domácich marmelád, ktorá poteší svojou hlbokou ovocnou chuťou. Jeho príprava nie je náročná a jeho prínos je neoceniteľný – v každej nádobe si uchováme chuť leta, ktorú si môžeme vychutnávať po celý rok. V čase, keď venujeme čoraz väčšiu pozornosť zdravej výžive a prírodným surovinám, sa domáci džem stáva vynikajúcou alternatívou k výrobkom z obchodov plným konzervačných látok a umelých prísad.
Výroba džemu z tohto ovocia je tiež skvelou príležitosťou stráviť čas v kuchyni s rodinou. Proces odkôstkovania čerešní, varenia a nalievania horúcej marmelády do pohárov sa môže stať príjemným rituálom, ktorý spojí celé generácie. Mnohým z nás táto domáca pochúťka vyvoláva spomienky na detstvo a chuť babičkiných lekvárov. Preto sa oplatí nájsť si čas a pripraviť si túto pochúťku sami a vychutnať si jej autentickú chuť počas celého roka.
Recept na čerešňový džem
Zloženie:
- 1 kg čerešní,
- 700 g cukru,
- šťava z jedného citróna,
- vanilková tyčinka,
- čajová lyžička škorice.
Spôsob prípravy
- Čerešne umyte, osušte a odstráňte kôstky.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte čerešne s cukrom a citrónovou šťavou. Ak používate vanilkový struk, pozdĺžne ho rozrežte a pridajte do hrnca. Ak používate škoricu, pridajte ju tiež.
- Zmes odložte asi na 1 – 2 hodiny, aby čerešne pustili šťavu.
- Po uplynutí tejto doby postavte hrniec na stredný oheň a za občasného miešania varte, kým sa cukor nerozpustí a čerešne sa nezačnú rozpadávať.
- Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu. Varte približne 20-30 minút, pravidelne miešajte a zbierajte penu z povrchu.
- Ak chcete skontrolovať, či je džem hotový, dajte lyžicu na tanier a nechajte niekoľko minút odstáť. Ak džem stuhol a nerozlieva sa, je hotový. Ak je príliš riedky, varte ho ešte niekoľko minút.
- Horúci džem vložte do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite a otočte hore dnom asi na 10 minút. Po vychladnutí poháre uložte na chladné a tmavé miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Figový džem je medzi domácimi zaváraninami skutočnou raritou. Ako ho pripraviť?
Urobte si sladký a chutný broskyňový džem ešte dnes. V zime sa poďakujete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.