Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Zemiakové placky budú vo vnútri mäkké a zvonku zostanú chrumkavé. Stačí jedna zmena

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou...

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).

Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou alebo s hubovou omáčkou…. Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky? Stačí si zapamätať niekoľko pravidiel.

zemiakové placky
Zemiakové placky sú lacné jedlo, ktoré mnohí milujú
Foto: shutterstock/Timolina

Zemiakové placky sú jedným z rýchlych a lacných jedál, ktoré by ste mali vedieť pripraviť. Potrebujete len niekoľko základných produktov, aby ste si vychutnali chuť, ktorú väčšina ľudí miluje.

Najchutnejšie zemiakové placky sú ľahké, chrumkavé a zlatisté. Hoci príprava tohto pokrmu zvyčajne nie je príliš náročná, niekedy máme problém dosiahnuť dokonalú chrumkavosť. Niekedy sú zemiakové placky gumové alebo nasiaknuté tukom, prípadne sa na panvici dokonca rozpadávajú. Ako tomu predísť? Pri príprave sa držte niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Prečo sa zemiakové placky nevydaria? Toto je jeden z dôvodov!


Zemiakové placky sa najlepšie pripravujú zo zemiakov, ktoré obsahujú čo najviac škrobu, preto sa odporúča vyberať zemiaky typu C alebo typu B.

Škrob dodá plackám pevnú štruktúru a malé množstvo vody zabráni tomu, aby sa počas vyprážania uvoľnila šťava, čo znamená, že sa na panvici nerozpadnú, neabsorbujú veľa oleja a lepšie sa vyprážajú. Zemiaky typu A (šalátové) rozhodne nie sú dobrou voľbou na zemiakové placky – sú príliš vodnaté. Nevyberajte si ani nové zemiaky, aj tie majú príliš málo škrobu.

Ako sa smažia zemiakové placky, aby boli chrumkavé? Tento trik vám pomôže!


Zemiakové placky sú najchutnejšie, keď sú tenké a chrumkavé. Na dosiahnutie tohto efektu existuje jednoduchý kulinársky trik, ktorý už roky úspešne používajú naše babičky! Stačí nastrúhať zemiaky na dvoch typoch strúhadiel – polovicu na najhrubšom a druhú polovicu na menšom, a potom zmes zbaviť prebytočnej vody.

Tým sa nielen zlepší chuť, ale placky zostanú vnútri mäkké a zvonku si zachovajú chrumkavosť. Ak sa rozhodnete použiť len zemiaky nastrúhané na jemnom strúhadle, placky môžu byť príliš vodnaté a rozpadávať sa. Na druhej strane, ak použijete len najväčšie oká, riskujete, že placky budú príliš tvrdé a prepečené.

Skúsené gazdinky strúhajú zemiaky ručne
Foto: shutterstock/freeskyline

Zemiakové placky – mám pridať vajíčko? Mali by ste pridať múku?


Recepty na zemiakové placky sa líšia. V základnej verzii sa do zemiakových placiek pridáva múka, ale múku môžete vynechať a namiesto nej použiť škrob, ktorý zostane po strúhaní zemiakov. Ak však múku pridáte, nezabudnite jej použiť veľmi málo – príliš veľa spôsobí, že palacinky budú gumové.

Mnohí ľudia si tiež kladú otázku, či do zmesi na zemiakové placky pridať vajce. Ak máte kvalitné zemiaky, môžete túto zložku vynechať – potom sa oplatí pridať lyžicu múky. Vďaka nej bude cesto aj lepšie držať pokope.

Do zemiakovej zmesi sa oplatí pridať aj nastrúhanú cibuľu a veľa korenia – budú lepšie.

Ako sa smažia zemiakové placky? Tu je niekoľko praktických rád

Keď je cesto na zemiakové placky pripravené, je potrebné zamerať sa na to, ako ich správne smažiť. V prvom rade sa oplatí použiť osvedčenú panvicu s hrubým dnom – dlho udrží teplo a rovnomerne ho rozloží. Bohužiaľ, ak zemiakové placky vyprážate pri príliš nízkej teplote, „pijú“ olej – sú skôr nepríjemne mastné ako chrumkavé.

Je dôležité, aby ste na panvicu nedávali príliš veľké porcie – hrubé zemiakové placky sa na panvici oveľa ľahšie rozpadávajú. Ľahko sa tiež môže stať, že sa zvonka pripália a vnútri zostanú surové.

Placky by sa mali smažiť pomerne krátko, približne 3 – 4 minúty z každej strany. Ak hnednú príliš pomaly, postupne zvyšujte teplotu. Po smažení položte placky na papierovú utierku, ale neprikrývajte ich – navlhnú a stratia svoju chrumkavosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď som mala sedem rokov, stará mama mi ju vyprážala na večeru. Cuketu v tejto verzii milujem dodnes

Omáčku tzatziki robím ako gazdiná z Korfu. Uhorkový šalát s kyslou smotanou na ňu nemá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kuracie mäso zalejte mliekom, pridajte vajce a korenie. Stehná budú chrumkavé ako vždy

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172). Kuracie mäso často končí na našich stoloch, pretože je nielen lacné, ale aj veľmi univerzálne. Dá sa jesť…

Placky sú zvnútra surové a zvonka spálené? Pridajte niekoľko kvapiek. Vypražia sa tak akurát

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina). Príprava zemiakových placiek sa na prvý pohľad zdá ako triviálna úloha. Často sa však stáva, že po…

Moja svokra urobila plnené kuracie rezne. Nebíčko v ústach je slabé slovo

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Pre mnohých ľudí sú kuracie rezne takým klasickým jedlom, že si myslia, že ich už nič nemôže prekvapiť.…

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Torta „kráľovná jesene“ je najjednoduchšia torta na svete. Je vlhká a mäkká ako piškóta

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Každé ročné obdobie sa môže pochváliť vlastnými charakteristickými koláčmi, ale leto a jeseň majú…

Auto Trendy

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci na pneumatiky tvrdia, že viac ako polovica vodičov tento trik pri výmene pneumatík nepoužíva. Ako správne je namontovať nový pár pneumatík?

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov