02.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edvard Molnar).
Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele. Neúnavne pomáha odstraňovať prebytočné toxíny, preto sa často označuje ako náš prirodzený filter. Keďže stav pečene je dôležitý, musíme jej venovať osobitnú starostlivosť. Ako? Táto úloha je veľmi rôznosmerná, ale v prvom rade sa oplatí pozrieť sa na to, čo jeme. Preto vám nič nebráni siahnuť po najlepších plodoch pre pečeň. Je čas sa s nimi zoznámiť.
Ako zlepšiť funkciu pečene?
Pečeň pomáha pri trávení, napr. tukov, ale tiež filtruje krv, čistí telo od toxínov a ukladá živiny, ktoré sú cenné pre naše zdravie. Menej často sa spomína skutočnosť, že sa podieľa na produkcii hormónov, ktoré zabezpečujú rovnováhu v našom tele.
Bohužiaľ, mnohé naše zvyky spôsobujú, že začína zlyhávať. Používanie stimulantov, nedostatok pohybu a zlá strava sú faktory, ktoré tento orgán tlačia na hranicu jeho možností. Je pravda, že pečeň sa môže regenerovať, ale na to je nevyhnutné odľahčiť jej záťaž. Zmena stravovacích návykov je prvým, ale rozhodujúcim krokom k tomu, aby začala pracovať na plné obrátky.
Dodržiavajte rozumnú s zdravú stravu
Chcete mať pečeň ako novú? Zásady zdravého stravovania by sa nám mali dostať do krvi, a to doslova. Predtým, ako sa pozrieme na zoznam prospešných produktov, stojí za to vedieť, čoho sa vzdať. Predovšetkým by ste mali vynechať spracované potraviny a potraviny nasýtené tzv. transmastnými tukmi, ale nielen tie. Škodlivá môže byť aj soľ a sladkosti, pretože sú nabité jednoduchými cukrami, ktoré veľmi zaťažujú organizmus.
Aký je recept na zdravú pečeň? Potraviny s čo najkratším zložením, čo najmenej spracované a také, ktoré majú vlákninu a cenné živiny: vitamíny, minerály a antioxidanty. Celý balík nájdete v ovocí, ktoré máte na dosah ruky. Ktoré ovocie je najlepšie pre pečeň?
Jablká: ideálne pre pečeň
Jablká sú jedným z tých druhov ovocia, ktoré sú po ruke a prístup ku kvalitným produktom je veľmi jednoduchý. V ich prospech hovorí chuť a cenné látky, ktoré obsahujú. Ktoré z nich sú obzvlášť prospešné pre pečeň? Treba spomenúť pektín, ktorý je súčasťou vlákniny. Majú nielen blahodarný účinok na črevá a podporujú tráviaci proces, ale sú cenné aj pre pečeň. Predovšetkým preto, že pomáhajú tráviť tuky, ale okrem toho môžu znížiť množstvo cholesterolu v tele, čo určite odľahčí pečeň.
Druhou látkou v jablkách je vitamín C. Ako prírodný antioxidant pomáha zbaviť sa toxínov, čo len pomáha prirodzenému filtru tela.
Grapefruit
Grapefruit je jedným z tých druhov ovocia, ktoré deti nemajú príliš v obľube, ale dospelí oceňujú jeho chuť a vedia, čo je dobré. Tento citrusový plod by sa však mal konzumovať s mierou, pretože môže interagovať s liekmi, ale ak nie sú žiadne kontraindikácie, mal by sa konzumovať na zlepšenie stavu našej pečene. Prečo? Predovšetkým preto, že podobne ako jablká sú pokladnicou vitamínu C a, ako už dobre vieme, dokážu zbaviť telo toxínov. Okrem toho obsahujú látky, ktoré uľahčujú rozklad tukov, čo prispieva nielen k lepšiemu fungovaniu tohto cenného orgánu, ale podporuje aj procesy chudnutia.
Čučoriedky
Brusnice alebo obľúbené čučoriedky patria k jedným z najzdravších plodov, ktoré možno nájsť v našich lesoch. Oplatí sa ich konzumovať, pretože sú veľmi zdravé a sezóna čučoriedok je veľmi krátka. Počas sezóny zberu čučoriedok sa čučoriedky používajú vo všetkých kulinárskych prípadoch a čučoriedkové koláče rozmaznávajú naše chuťové poháriky. Nie je to jediný dôvod, prečo siahnuť po čučoriedkach, ale najlepšie je jesť ich surové, keď chceme podporiť funkciu pečene. To všetko vďaka prítomnosti antokyanov, látok zodpovedných za prirodzenú a intenzívnu farbu ovocia. Ide nielen o pigmenty, ale aj o látku, ktorá sa zaraďuje medzi antioxidanty, t. j. látky, ktoré podporujú a čistia pečeň.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Arónia čiernoplodá – viacúčelový ker v záhrade. Pestovanie, použitie v záhrade a vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.