02.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BONDART PHOTOGRAPHY).
Pestujete na záhrade zeleninu a snažíte sa, aby bola chutná, ale vaše úsilie nie vždy prináša výsledky? Ak sú uhorky z vášho záhonu horké, pravdepodobne im neposkytujete ideálne podmienky. Horkosť nie je pre telo škodlivá, ale chuť vás neohúri. Preto sa radšej naučte pestovať uhorky tak, aby boli vždy sladké a šťavnaté. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.
V našej krajine práve prebieha sezóna uhoriek, ktoré sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny v našich záhradách. Sú zdravé a v kuchyni sa dajú použiť na mnoho spôsobov, napr. do sendvičov, šalátov, ako príloha k pečenému alebo grilovanému mäsu. Mali by byť šťavnaté a mať výraznú, mierne sladkú chuť.
Bohužiaľ, nie vždy je to tak. Niekedy sú uhorky horké. V takom prípade ste pravdepodobne urobili jednu z bežných chýb pri pestovaní alebo starostlivosti o túto rastlinu. Zistite, čo môže byť príčinou horkých uhoriek vo vašej záhrade, aby ste tomu mohli do budúcnosti predísť.
Môžu sa jesť horké uhorky? Bohužiaľ, nie sú veľmi chutné
Na rozdiel od všeobecných mylných predstáv sa horké uhorky dajú jesť. Prírodné zlúčeniny zo skupiny kukurbitacínu obsiahnuté v tejto zelenine nie sú pre človeka toxické. Ide o látky, ktoré sú zvyčajne koncentrované v koreňoch, stonkách a listoch. Okrem iného majú chrániť rastlinu pred škodcami.
Za nepriaznivých okolností (chyby v pestovaní a starostlivosti) sa však tieto kukubitacíny môžu dostať aj do plodov. To nie je zlé, ale bohužiaľ práve kvôli nim sú uhorky horké a nie veľmi chutné.
Ako pestujete uhorky? Majte to na pamäti, inak budú horké
Horkosť nie je škodlivá (a môže stimulovať tráviace procesy), ale nechutí dobre. Ak ju nemáte radi, nedovoľte, aby sa objavila. Ak to chcete urobiť, venujte pozornosť podmienkam pestovania uhoriek vo vašej záhrade.
Uhorky majú rady teplo, ale nemajú rady príliš vysoké teploty. Ak ich vystavíte teplotám pod 20 alebo nad 25 stupňov Celzia, môžu zhorknúť. Aby ste tomu zabránili, počas horúcich dní rastliny zatieňujte, napríklad ich zakryte ochrannou fóliou.
Počas obdobia kvitnutia sa snažte nepreháňať s dusíkatými hnojivami, pretože aj tie môžu prispieť k horkastej chuti uhoriek. Namiesto toho uhorky pravidelne zásobujte draslíkom, pretože tento prvok je nevyhnutný pre správne hospodárenie s vodou a vstrebávanie živín.
Ako zalievať uhorky, aby nezhorkli? Pravidelne, ale striedmo
Zalievanie uhoriek je najdôležitejšou starostlivosťou o túto zeleninu. Má veľký vplyv na ich chuť, preto jej venujte osobitnú pozornosť. Tieto rastliny uprednostňujú vlhkú, ale nie premočenú pôdu.
Uhorky zalievajte pravidelne, ale šetrne. V horúcom počasí ich musíte zalievať až dvakrát denne – ráno a neskoro popoludní, približne dve hodiny pred západom slnka.
Aby bola vlhkosť pôdy vždy na optimálnej úrovni, použite mulčovanie, napríklad pokosenú trávu. Tým sa zníži odparovanie vody z pôdy. Tento trik vám v záhrade naozaj pomôže.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vďaka jednoduchému triku budú uhorky rásť rýchlo. Svoju úrodu budete počítať v kilogramoch
Päť chýb pri zalievaní uhoriek, ktoré znižujú úrodu. Vyhnite sa im a budete mať čo chrumkať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.