Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Zaujímavosti,

Tajomstvo krásy japonských žien? Vďačia za ňu jednoduchej starostlivosti, nie drahej kozmetike

2.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kitthanes). Japonky sú svetovo známe svojou krásnou a bezchybnou pleťou a tým, že vyzerajú oveľa mladšie ako ženy rovnakého veku v Európe alebo Spojených...

2.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kitthanes).

Japonky sú svetovo známe svojou krásnou a bezchybnou pleťou a tým, že vyzerajú oveľa mladšie ako ženy rovnakého veku v Európe alebo Spojených štátoch. Dlhé roky sa tvrdilo, že je to jednoducho spôsobené génmi. Ukázalo sa však, že gény sa na spomalení starnutia podieľajú len 30 percentami a že skutočným tajomstvom bezchybnej pleti Japoniek je starostlivosť o pleť, ktorá je známym a stáročia praktizovaným rituálom.

Metódy japonských žien na dosiahnutie krásnej pleti. Tajomstvá ázijskej starostlivosti o pleť.
Foto: shutterstock/Kitthanes

Dlhovekosť a krásna pleť

Japonsko je pozoruhodná krajina, ktorú každoročne navštívia milióny turistov. Krajina čerešňových kvetov, gejš, samurajov, vynikajúcej kuchyne, nádhernej architektúry, stáročia starej kultúry a zvykov, ktoré sa praktizujú dodnes. Miesto, kde sa minulosť snúbi s modernou dobou a kde ľudia oblečení v tradičných kimonách z roku 800 cestujú najrýchlejšími vlakmi na svete rýchlosťou tristo kilometrov za hodinu.

Samotní Japonci už roky fascinujú lekárov a výskumníkov z celého sveta svojou dlhovekosťou. Japonsko je krajinou, kde sa ľudia dožívajú najdlhšieho veku, okrem toho sa tešia dobrému zdraviu a majú oveľa menej problémov so srdcom alebo hypertenziou ako ľudia v iných častiach sveta. Aj percento ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou 2. typu, nadváhou a niektorými druhmi rakoviny, je oveľa nižšie.

Japonské tajomstvo dlhého života v dobrom zdraví je obsiahnuté vo filozofii Ikigai. Toto je súbor zásad, ktorými by sme sa mali riadiť nielen v každodennom živote, ale aj v práci či medziľudských vzťahoch.

Nemenej dôležitú úlohu v živote Japoncov zohráva ich strava. Jej základom je, samozrejme, ryža, ale aj zelenina a ovocie, čerstvé aj fermentované, ryby, morské plody, chudé mäso, tofu, huby, natto (fermentovaná sója). Tak isto aj veľké množstvo zeleného čaju a minimálna konzumácia bieleho cukru a sladidiel.

To všetko v kombinácii so šetrnou starostlivosťou o pleť spôsobilo, že japonské ženy sú už roky známe svojou bezchybnou pleťou a výnimočne mladistvým vzhľadom.

Japonské tajomstvo krásnej pleti

V japonskej kultúre je starostlivosť o pleť rovnako prirodzená ako každodenné čistenie zubov. Starostlivosť o pleť sa navyše odovzdáva z generácie na generáciu a návyky, ako je správna hydratácia a ochrana pred slnkom, sa vštepujú už od útleho veku.

Tajomstvo Japoniek, ako si udržať pleť dlho mladú, spočíva v kombinácii moderných techník starostlivosti o pleť s jednoduchými prírodnými metódami a v ich systematickom používaní.

Poďme sa teda pozrieť na to, ako vyzerá bežná starostlivosť o pleť Japoniek.

Japonky začínajú svoju starostlivosť o pleť dôkladným čistením.
Foto: shutterstock/aslysun

Prvý krok – čistenie

Japonky začínajú svoju starostlivosť o pleť dôkladným čistením. Používajú na to dvojfázovú metódu, ktorá zahŕňa najprv použitie prípravku na báze oleja, ktorý odstraňuje líčidlá, kožný maz a nečistoty bez narušenia hydrolipidovej bariéry pokožky, a potom použitie gélového alebo penového kozmetického prípravku, ktorý odstraňuje zvyšky oleja a hĺbkovo čistí póry.

Druhý krok – exfoliácia

Japonky nezabúdajú na pravidelný peeling. Systematická exfoliácia pomáha predchádzať nedokonalostiam, robí pleť hladkou a žiarivou a lepšie absorbuje účinné látky z kozmetiky aplikovanej v neskorších fázach. Treba však poznamenať, že Japonky používajú jemný enzýmový alebo chemický peeling, ktorý pôsobí rovnako účinne, ale menej agresívne ako tradičný mechanický peeling.

Tretí krok – tonizácia

Ďalším krokom viacfázovej japonskej starostlivosti o pleť je tonizácia. Tonizácia pomáha obnoviť prirodzené pH pleti, hydratuje a osviežuje pleť a pripravuje ju na ďalšie kroky starostlivosti o pleť. Toniká na báze prírodných zložiek, ako sú výťažky z rastlín alebo ryžová voda, sú u Japoniek najobľúbenejšie.

Štvrtý krok – esencie a séra

Esencie a séra sú neoddeliteľnou súčasťou japonskej starostlivosti o pleť. Obsahujú maximálne dávky vysoko koncentrovaných účinných látok, ktoré pri pravidelnom používaní viditeľne zlepšujú stav pleti. Medzi najčastejšie používané patria, samozrejme, tie s hydratačnými, anti-ageing, zosvetľujúcimi a rozjasňujúcimi účinkami.

Piaty krok – hydratácia

Každodenný rituál starostlivosti o pleť sa nezaobíde bez použitia kvalitného hydratačného krému. Ak ľudia v Tokiu alebo Osake nemôžu z dôvodu nedostatku času vykonávať kompletnú rutinnú starostlivosť o pleť vo viacerých krokoch, rýchlejšie vynechajú aplikáciu tonika alebo peelingu ako hydratačného krému. Hydratácia je predsa kľúčom k udržaniu pevnej a mladistvo vyzerajúcej pleti.

Vzhľadom na špecifické japonské podnebie, kde sú letá extrémne horúce a vlhké, si Japonky vyberajú kozmetiku, ktorá je vysoko koncentrovaná, ale má ľahkú, vodovú textúru.

Šiesty krok – ochrana pred slnkom

Japonky už po stáročia vedia, že len málo vecí škodí stavu našej pokožky tak ako UV žiarenie. Preto nevychádzajú z domu bez toho, aby sa natreli vysokým ochranným krémom proti slnečnému žiareniu, ktorý počas dňa opakujú aj niekoľkokrát. Svoju tvár, ale aj zvyšok tela chránia pred fotostarnutím a hyperpigmentáciou nielen kozmetickými prípravkami, ale aj nosením špeciálneho oblečenia a ochranou pod slnečníkmi.

Tradičné metódy a moderná kozmetika

Ryžová voda patri medzi obľúbené prírodné zložky, ktoré Japonky často používajú v starostlivosti o pleť.
Foto: shutterstock/nhay Gallery

Kozmetický trh v Japonsku je obrovský. Pôsobivý však nie je len počet výrobkov ponúkaných japonskými spoločnosťami, ale aj ich pokročilé zloženie, neobvyklé kombinácie účinných látok alebo nevídané receptúry.

Napriek takému obrovskému výberu kozmetiky Japonky do svojej starostlivosti o pleť často zaraďujú osvedčené domáce metódy. Nezabúdajú ani na prírodné zložky, ktoré fungujú nemenej účinne ako nová generácia.

Obľúbené prírodné zložky, ktoré Japonky často používajú v starostlivosti o pleť, sú:

  • ryžová voda
  • zelený čaj
  • riasy
  • kaméliový olej
  • olej tsubaki
  • shiso
  • šípky
Krásna pleť japonských žien je nielen výsledkom dôkladnej a systematickej starostlivosti, ale aj komplexného prístupu k starostlivosti o pleť.
Foto: shutterstock/Caterina Trimarchi

Nielen kozmetika

Krásna pleť japonských žien nie je len výsledkom dôkladnej a systematickej starostlivosti, ale aj komplexného prístupu k starostlivosti o pleť, ktorý okrem kozmetiky zahŕňa aj stravu, životný štýl a pravidelnú fyzickú aktivitu.

Japonky totiž vedia, že ani tá najdrahšia kozmetika im nepomôže, ak naša strava obsahuje veľké množstvo cukru alebo spracovaných potravín. Preto, aby si Japonky udržali krásnu pleť čo najdlhšie, konzumujú stravu bohatú na ryby, morské plody, sójové výrobky a čerstvú a fermentovanú zeleninu. Dbajú tiež na to, aby bola ich pleť zvnútra správne hydratovaná, a to pitím veľkého množstva vody a zeleného čaju, nezabúdajú na dostatok spánku, užívajú si tradičné masáže tváre známe už po stáročia a kúpu sa v horúcich prameňoch.

Nezabúdajú ani na fyzickú aktivitu, ktorú sa snažia vykonávať pravidelne, aj keď nemajú veľa času. Medzi japonskými ženami sú obzvlášť obľúbené joga a tai chi. Keď si však nemôžu dovoliť dlhšie cvičenie počas dňa, cvičia pomocou metód Fukutsudzi alebo Tenugui Taido.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Žiadne ošetrenia za 100€. Ryžu zalejte vodou a odložte ju bokom. Veľa peňazí vám zostane vo vrecku

Opuchnutá a unavená tvár? Táto pomôcka stojí pár drobných a zmenila moju tvár!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pošlite svojmu stylistovi fotografiu „smokey moon“. Tieto elegantné nechty budú vládnuť v jeseni

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dean bertoncelj). Aké elegantné nechty ovládnu salóny na jeseň 2024? Stylisti hovoria o nechtoch "smokey moon“. Niet divu. Na…

Najmódnejšie a najvšestrannejšie účesy na jeseň 2024 – vyberte si z troch typov

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Kalashnikova). Zaujíma vás, aké strihy budú v móde túto jeseň? Nová sezóna je už za rohom a my…

Suché vlasy po dovolenke? Tieto triky zlepšia stav poškodených vlasov

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonio Guillem). Ak vás zaujíma, ako účinne zregenerovať vlasy po dovolenke, existuje niekoľko jednoduchých a zábavných spôsobov, ako to…

Už 35 rokov neje cukor a nechce sa k nemu vrátiť. Málokto verí, že má 77 rokov

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/sweetlifeaus). Čo sa stane, keď sa vzdám cukru? Austrálčanka Carolyn Hartzová sa to rozhodla zistiť pred 35 rokmi. Dnes…

Nevyhadzujte banánové šupky. Môžete ich použiť pri každodennej starostlivosti

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: snímka TikTok/elzthewitch). Mnohí ľudia sa pri starostlivosti o tvár čoraz častejšie rozhodujú pre domáce metódy, ktoré sú nielen lacnejšie…

Auto Trendy

Dacia Bigster bude oficiálne predstavená 14. septembra na parížskom autosalóne

9.9.2024 Redakcia Auto trendy - Budúce SUV značky Dacia bude predstavené na autosalóne v Paríži. Bigster bude konkurentom značky Dacia v segmente kompaktných SUV, bude priestrannejší a drahší ako nový…

Zákaz elektrických kolobežiek v Madride. Prečo úrady prijali toto rozhodnutie

9.9.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalšie veľké európske hlavné mesto sa rozhodlo zakázať požičiavanie elektrických kolobežiek. Po Paríži zakázali požičiavanie týchto vozidiel aj miestne orgány v Madride.

Spoločnosť Tesla spustí v Európe plne samojazdiace vozidlá

9.9.2024 Redakcia Auto trendy - Americká spoločnosť Tesla oznámila, že v Európe a Číne uvedie na trh svoj systém „Full Self-Driving“. Tento asistenčný systém vodiča je dostupný na americkom trhu…

Facelift Volva XC90 - Švédi ho budú predávať spolu s elektrickým modelom EX90

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Súčasná generácia modelu XC90 dostala estetickú a technologickú posilu v podobe výrazného faceliftu. Modernizované XC90 sa bude predávať spolu s novým plne elektrickým modelom EX90.

Tu sú prvé zábery modelu Hyundai Ioniq 6 N

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Druhý elektrický model N príde v septembri 2025. Bude mať veľký spojler a mohol by byť výkonnejší ako Ioniq 5 N.

Alkohol na čerpacích staniciach. V ktorých krajinách je dostupný a v ktorých zakázaný?

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alkoholické nápoje nie je možné kúpiť na čerpacích staniciach okrem iného vo Švédsku, Holandsku a Litve. Úrady vo Francúzsku, Slovinsku a Portugalsku sa rozhodli zakázať…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov