2.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alicja neumiler).
Naša strava je v lete často obohatená o zeleninu a ovocie. Osobitnú pozornosť by sme mali venovať tým, ktoré majú červenú farbu. Prečo je ovocie také cenné pre naše zdravie?
Farby ovocia a zeleniny sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Odborníci na výživu a lekári ich zvyčajne delia do piatich základných farebných skupín – modrá, biela, zelená, žltá a červená. Každá z nich sa vyznačuje špecifickými vlastnosťami. V tomto článku sa zameriame len na jednu z nich.
Červené ovocie a zelenina – obzvlášť dobré pre naše srdce
Jednou z najcennejších skupín je červená zelenina a ovocie. Ich zaradenie do jedálneho lístka bude mať pozitívny vplyv predovšetkým na činnosť nášho srdca. Intenzita červenej farby ovocia alebo zeleniny priamo súvisí s jeho zdravotnými benefitmi. Do tejto skupiny patria okrem iného:
- paradajky;
- čerešne;
- červené ríbezle
- jahody
- čerešne;
- červené jablká;
- maliny;
- červená paprika;
- červená repa;
- granátové jablko;
- červená kapusta;
- reďkovka.
Červené ovocie a zelenina sú cenené najmä pre obsah lykopénu. Ide o antioxidant s priaznivými účinkami na naše srdce. Okrem toho je účinný pri znižovaní hladiny zlého LDL cholesterolu a má protirakovinové účinky. Obzvlášť bohaté zastúpenie má v paradajkách.
V lete ich jedzte každý deň
Červená zelenina a ovocie sú vynikajúce pre činnosť našich čriev. Obsahujú tiež farbivá antokyány, ktoré posilňujú cievy. Ďalším ich bohatstvom je draslík, ktorý reguluje srdcový rytmus a krvný tlak. V lete sa preto oplatí zaradiť ich do svojho každodenného jedálneho lístka. Ovocie z tejto skupiny bude skvelou sladkou desiatou. Zelenina bude na druhej strane skvelým doplnkom obedových jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezónny kalendár: Aké ovocie a zeleninu jesť vo februári? Čo si už môžete vypestovať sami?
Slimáky a ulitníky sa naň hrnú ako blázni. Toto ovocie zbaví vašu záhradu škodcov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.