2.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fanfo).
Hoci naša kuchyňa je podľa nás jednou z najchutnejších na svete, pochúťky z Talianska sú nám blízke. Nielenže ich chodíme ochutnávať do talianskych reštaurácií a krčiem, ale pripravujeme si ich aj doma. Ak ste aj vy gurmánom tejto kuchyne, potom tento recept musíte urobiť.
Pizza, cestoviny a lahodné dezerty sú charakteristickými znakmi talianskej kuchyne. Je obľúbená po celom svete a málokto jej dokáže odolať. Bohužiaľ, nie vždy máme možnosť ochutnať ju v jej originálnom prostredí. Preto si ju tak radi pripravujeme doma. U nás doma sa v týchto dňoch najobľúbenejším jedlom stávajú cestoviny a pripravujem ich na mnoho rôznych spôsobov. Nedávno som sa však odvážila a namiesto špagiet som použila také, ktoré vyzerajú ako ryža.
Cestoviny orzo sú podobne našej slovenskej ryži, ale na rozdiel od nej sa vyrábajú z tvrdých druhov pšenice. Sú lahodné, jemné a v kombinácii so správnymi prísadami sa rozplývajú v ústach. Niektorí by ich pridanie do carbonary považovali za prekliatie, ja si však myslím, že do tohto receptu sa hodia dokonale. Ak ste tento recept ešte nevyskúšali, je najvyšší čas. Takáto carbonara sa môže ukázať ako chutnejšia než čokoľvek iné.
Recept na orzo carbonaru
Ingrediencie:
- 200 g cestovín orzo,
- 100 g slaniny,
- 2 vajcia,
- 50 g strúhaného parmezánu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie podľa chuti,
- lyžica olivového oleja,
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.
Spôsob prípravy
- Cestoviny orzo uvarte podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Scedíme a necháme si asi 1/2 šálky vody z varenia cestovín.
- Medzitým nakrájajte slaninu na malé kúsky. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú slaninu. Smažte na strednom ohni, kým nie je chrumkavá.
- Do panvice pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a smažte asi minútu, kým sa nerozvonia.
- V miske rozšľahajte vajcia s polovicou strúhaného parmezánu, pridajte štipku soli a korenia.
- Do panvice so slaninou a cesnakom pridajte uvarené cestoviny orzo. Premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Odstavte panvicu z ohňa a prilejte vaječnú zmes, pričom rýchlo miešajte, aby sa vajcia nezrazili, ale vytvorili krémovú omáčku. V prípade potreby pridajte trochu ušetrenej vody z varenia cestovín, aby ste dosiahli správnu konzistenciu.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Posypte zvyškom strúhaného parmezánu a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, ak ju používate. Okamžite podávajte a dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varia ju na juhu, ale na Slovensku chutí rovnako dobre. Táto polievka zasýti každý hlad
Plnený baklažán na obed alebo večeru. Pripravíte ho za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.