Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Kvitnúce orchidey? Postarajte sa o tieto 4 veci a budú opäť kvitnúť

04.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Bjuty). Orchidey sú mimoriadne obľúbené kvety, ktoré sú známe svojou schopnosťou opätovne kvitnúť. Aby to však bolo možné, musíte sa o nich správne...

04.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Bjuty).

Orchidey sú mimoriadne obľúbené kvety, ktoré sú známe svojou schopnosťou opätovne kvitnúť. Aby to však bolo možné, musíte sa o nich správne starať. Na to musíte urobiť niekoľko krokov, ktoré vám umožnia opäť sa tešiť z pestrých a nádherných kvetov. Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o orchideu po odkvitnutí, aby bola krásnou ozdobou vašej izby.

Ako sa starať o orchidey po odkvitnutí?
Foto: shutterstock/Roman Bjuty

To, ako veľmi orchidey kvitnú, závisí od konkrétnej odrody. Najbežnejšie však je, že orchidea vyrastie nové kvetenstvo raz za rok. Kvetenstvo môže kvitnúť tri až päť mesiacov. Potom kvety opadajú a existuje niekoľko možností, ako orchideu opäť prinútiť kvitnúť.

Starostlivosť o orchidey po skončení kvitnutia nie je náročná. Pestovateľ si môže vybrať: nevrátiť orchideu do kvetu, nechať rastlinu v pokoji alebo odstrihnúť kvitnúci cíp späť k základni alebo odstrihnúť kvitnúci cíp k uzlu. Pozrime sa bližšie na to, v čom presne spočívajú tieto ošetrovacie opatrenia.

Orchidey po odkvitnutí: odradenie rastliny od opakovania kvitnutia

Rastliny predávané v záhradkárskych obchodoch sú hybridy navrhnuté tak, aby vytvárali čo najviac kvetov. To zahŕňa aj oveľa častejšie kvitnutie. Na prvý pohľad sa zastavenie tohto procesu môže zdať nerozumné, ale v niektorých prípadoch to začína dávať zmysel. Odradenie orchidey od ďalšieho kvitnutia je spôsob, ako napraviť chyby pri pestovaní rastliny.

Orchidey zakúpené v záhradkárskych obchodoch sú zvyčajne vo výbornej kondícii. Majú veľa listov a sú v pôde bohatej na živiny so správne sa vyvíjajúcimi koreňmi. Bohužiaľ, po niekoľkých mesiacoch sa stáva, že orchidey nevyzerajú tak, ako na začiatku. Vtedy je dobré prehodnotiť techniku starostlivosti skôr, ako opäť dôjde ku kvitnutiu.

Orchidea môže kvitnúť tri až päť mesiacov.
Foto: shutterstock/Elena Stroud

Odradenie orchidey od opakovaného kvitnutia: ako na to?

Kľúčom k tomu, aby orchidea vykvitla krásnymi kvetmi, sú listy. Ak je ich počet obmedzený, môžete dať rastline na chvíľu pokoj a nechať orchideu venovať energiu rastu nových. Rovnaká situácia platí aj pre pestovanie nových koreňov.

Niekedy je potrebné rastlinu odradiť od kvitnutia z dôvodu prílišnej námahy zo strany rastliny. Ak kvitla nedávno a je nútená kvitnúť znova, môže dôjsť k stresovej reakcii a orchidea v priebehu nasledujúceho roka alebo dvoch uhynie.

Orchideu možno odradiť od kvitnutia odstránením kvetných stoniek pri báze, tesne po odkvitnutí. Rastlina sa potom môže počas nasledujúcich mesiacov pokúsiť o opätovný rast výhonkov. Potom ich stačí opäť odstrániť. Po tomto zákroku sa energia rastliny nasmeruje na rast nových listov a koreňov.

Orchidey patria medzi najrozšírenejšie rastliny.
Foto: shutterstock/aopsan

Orchidey po odkvitnutí: nechať rastlinu na pokoji

Jedným z riešení starostlivosti je nechať orchideu po odkvitnutí na pokoji. Často sa stáva, že orchidea rastie sama na existujúcich stonkách a začne vytvárať nové kvety. Musíte vedieť, že nečinnosť a jednoduché riešenie problému môže mať určité následky.

Nové kvety orchidey budú pravdepodobne menšie ako tie predchádzajúce. To isté sa stane aj s ich počtom; pripravte sa na zníženie počtu listov. V dôsledku „únavy“ bude nová orchidea pravdepodobne menej nápadná.

Niekedy rastlina nie je schopná sama od seba znovu vykvitnúť. To sa dá rozpoznať podľa toho, že sa stonky nerozvíjajú a niekedy začnú hnednúť a vysychať. Pestovateľ ich potom môže skrátiť až k základni. V prípade stoniek, ktoré sú ešte čiastočne zelené, ich odstráňte až po miesto nad uzlom, čo vyvolá opätovný rast.

Niekedy rastlina nevie sama od seba znovu vykvitnúť.
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Orchidey po odkvitnutí: strihanie kvitnúceho vrcholu až k základni

Zrezanie kvitnúceho klásku až po základňu sa vykonáva preto, aby sa rastlina mohla zotaviť a odpočinúť si. Je to tiež spôsob, ako zabrániť vzniku nových výhonkov a riešenie vedúce k tomu, aby orchidea venovala čas a energiu rozvoju zvyšku rastliny.

Ďalším dôvodom je, že orchidey po odkvitnutí vytvoria stonky, ktoré sú nerovnomerne tvarované a ohnuté smerom k svetlu. Preto môže byť zastrihnutie kvitnúceho cípu až k základni spôsobom, ako dať rastline požadovaný tvar. Prerezávanie možno vykonať aj vtedy, keď kvitnúca stonka od základne po špičku celkom zhnedne.

Ak chcete správne skrátiť kvitnúci tŕň až k základni, skráťte stonku ostrým nožom alebo nožnicami. Pritom treba dbať na to, aby ste nepoškodili korene a listy. Bohužiaľ, orchidea sa nedá rozmnožiť z odstránenej stonky. Preto by sa mala jednoducho zlikvidovať.

Orchideu musíte strihať aby sa rastlina mohla zotaviť a odpočinúť si.
Foto: shutterstock/Stanislav71

Orchidey po odkvitnutí: odrezanie kvitnúceho cípu v uzle

Odstrihnutím kvitnúceho cípu v uzle možno rastlinu povzbudiť k vytvoreniu druhého kvetu. Toto ošetrenie je jednoduché na vykonanie a má vysokú účinnosť.

Pestovateľ by mal vykonať rez nad uzlom. Ide o vypuklé miesto na stonke, ktoré sa opakuje každých niekoľko centimetrov. V ňom prebieha tok rastlinných hormónov a tekutín dôležitých pre rast. Z tohto miesta môže vyklíčiť nový rast. Pritom treba dbať na to, aby uzol nebol hnedý alebo zvráskavený. V takom prípade prejdite na uzol, ktorý sa nachádza nižšie.

Rez sa musí vykonať čo najbližšie k uzlu, ale zároveň treba dbať na to, aby sa uzol nenarušil. Nové výhonky sa pri raste ohnú smerom k svetlu. Aby ste im dodali požadovaný tvar, môžete použiť:

  • motýlikové svorky,
  • podporné tyče,
  • káblové pásky.

Musíte postupovať opatrne. Novo vznikajúci porast je na začiatku svojho života krehký. Ľahko ho môžete poškodiť. Použitím vyššie uvedených metód po odkvitnutí orchidey môžete rastlinu opäť dostať do kvetu a udržať ju v dobrej kondícii po dlhú dobu.

Aby rastlina mala požadovaný tvar, môžete použiť motýlikové svorky, podporné tyče a káblové pásky.
Foto: shutterstock/Pictures_for_You

Na čo by ste ešte mali pamätať po odkvitnutí orchidey?

Okrem toho nezabudnite orchideu po odkvitnutí naďalej zalievať. Môžete to robiť rovnako ako počas kvitnutia. Napríklad tak, že ju namočíte do kúpeľa na 15 minút, kým jej korene nezazelenejú.

Zalievať treba, samozrejme, pravidelne, ale zároveň to s množstvom vody nesmiete preháňať. Niektoré odrody by sa mali zalievať až vtedy, keď začnú vysychať. Okrem toho nezabúdajte na hnojenie. Orchideu môžete raz za dva týždne prihnojiť špeciálnym hnojivom pre orchidey. Je dôležité, aby ste rastlinu neprehnojovali.

Koniec kvitnutia je navyše vhodným obdobím na presadenie orchidey. Nemusíte to však robiť vždy, keď rastlina stratí kvety. Orchidea by sa mala presádzať každé dva alebo tri roky, keď jej kvetináč začne byť príliš tesný.

Orchideu namočte na 15 minút do misky s vodou.
Foto: shutterstock/ilona.shorokhova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Po kúpeli v tejto šťave orchidea vystrelí listy ako z praku. Taktiež vypustí nové kvety

Urobte to skôr, ako začnete orchideu presádzať. Bude kvitnúť, akoby sa chcela chytiť stropu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako a kedy zasadiť zimný cesnak? Skôr ako ho zasadíte do zeme, urobte jednu vec. Vyrastie veľký ako golfové loptičky

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadiya Vikhasta). Ako a kedy zasadiť zimný cesnak, aby cibuľky vyrástli veľké a mimoriadne chutné? Správny termín je veľmi…

Kedy naposledy pokosiť trávu pred zimou? Jedna chyba môže trávnik úplne zničiť

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Fedirko). Kedy naposledy pokosiť trávnik na jeseň a v akej výške? Ak budete dodržiavať tieto dve jednoduché pravidlá,…

Nudia vás hortenzie? Vysaďte tento ker s výnimočnými kvetmi

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nokzd). Móda hortenzií trvá už mnoho rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by mala v dohľadnej dobe pominúť. Sú…

Zamiokulkas. Premiešajte a zalejte hnojivom. Listy budú veľké a lesklé

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simol1407). Zamiokulkas je obľúbená črepníková rastlina, ktorú zvládne aj začiatočník. Vďaka svojim nie príliš veľkým nárokom dokáže prežiť aj…

Takto zastrihnite pivonky a budúci rok vás potešia trojnásobným počtom kvetov. Trik mojej babičky

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MTalvik). Zaujíma vás, či sa dajú pivonky prerezávať? Ukázalo sa, že je to nielen vhodné, ale že to aj…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov