4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lapa Smile).
Čo namiesto sendvičov na raňajky? Ak hľadáme alternatívy, často sa spoliehame na vajcia. Miešané vajíčka, omelety alebo francúzske toasty však nie sú ani z polovice také chutné ako blízkovýchodná shakshuka (šakšuka). Recept je triviálny: otvorte chladničku, vezmite niekoľko vajec a popustite uzdu fantázii.
Šakšuka je skutočne výnimočný recept, a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé – je chutná vďaka vajíčkam, zelenine a aromatickému koreniu. Po druhé, je veľmi jednoduchá na prípravu a pomôže vyčistiť chladničku od zvyškov jedla. A po tretie, zasýti na celé hodiny a zaručí, že po takýchto raňajkách nebudete myslieť na občerstvenie až do večere. Recept na šakšuku je veľmi jednoduchý – stačí podusiť paradajky a ďalšiu zeleninu, rozklepnúť vajce a chvíľu počkať. Už len samotná vôňa dokáže vyvolať prekvapenie, nehovoriac o chuti.
Vajíčka na raňajky sú v tejto verzii hotovým ohňostrojom. Ako pripraviť šakšuku?
Ingrediencie:
- 3 väčšie malinové paradajky,
- 1 väčšia cibuľa,
- 1 paprika,
- niekoľko plátkov klobásy, kúsok salámy alebo slaniny,
- hrsť špenátu (nepovinné),
- olej alebo maslo na vyprážanie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, oregano, rasca, štipka chilli,
- toľko vajec, koľko máte radi.
Ako pripraviť shakshuku? Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou všetkých ingrediencií. Cibuľu nakrájajte na kocky, nemusí byť veľmi jemná, paradajky a papriku tiež nakrájajte na kocky (paradajky môžete vopred spariť, ale nie je to potrebné). Klobásu natrhajte na kúsky; ak používate salámu alebo slaninu, nakrájajte ju tiež na kocky.
- Pripravte si veľkú panvicu a rozohrejte v nej tuk. Pridajte cibuľu, cesnak a klobásu. Smažte, kým cibuľa nezesklovatie, potom pridajte papriku a špenát. Smažte na pomerne silnom plameni a pridajte nakrájané paradajky.
- Podľa chuti dochuťte korením a smažte, kým sa z paradajok neodparí prebytočná voda. Potom do stredu panvice rozbijeme vajcia a počkáme, kým sa bielka zatiahnu. Nezabudnite, že žĺtok by mal byť tekutý. Podávajte s chrumkavým toastom.
Namiesto čerstvých paradajok môžete použiť aj nakrájané paradajky z konzervy. V tomto prípade pridajte štipku cukru a ešte chvíľu povarte, aby sa prebytočná tekutina odparila. Nezabudnite, že šakšuka by sa mala konzumovať ihneď po príprave – studená nechutí tak dobre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na omeletu nadýchanú ako sen. Zabudnite na nudné vajíčka – tieto vás okamžite nakopnú
Chutí ako tvarohový koláč, ale nie je. Je to špecialita priamo z Krajiny Rozkvitnutých Čerešní
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.