05.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sokor Space).
V mnohých domácnostiach je povinným bodom po obede sladký dezert. Štandardnou ponukou, ktorá sa môže podávať, sú koláče. Niekedy sa však aj tie najikonickejšie sladkosti môžu zunovať. Vtedy je najlepšie zásobiť sa receptami, ktoré prinášajú svieži a dobre chutiaci zvrat. Nižšie nájdete recept na dezert, ktorý vám ukradne srdce.
Niekedy hľadáte dezert, ktorý nielen uspokojí vaše chute na sladké, ale zároveň vnesie do vašej kuchyne nádych sviežosti a ľahkosti. V takýchto chvíľach sa oplatí siahnuť po receptoch, ktoré spájajú jednoduchosť s dobrou chuťou a ponúkajú chuťový zážitok bez väčšej námahy. Zaujímavé kombinácie ingrediencií môžu dať aj tým najklasickejším dezertom nový rozmer.
Jedným z takýchto riešení je koláč s mascarpone a hruškami. Je to ľahký a jemný dezert, ktorý mnohým ľuďom môže chutiť viac ako tradičný jablkový koláč, makový koláč alebo tvarohový koláč. Kombinácia krémového mascarpone so šťavnatými hruškami vytvára celok, ktorý nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá na tanieri. Tento koláč je ideálny ako vyvrcholenie jedla alebo na popoludňajšiu kávu a určite si získa uznanie každého, kto ochutná jeho jedinečnú chuť.
Recept na koláč s mascarpone a hruškami
Ingrediencie na cesto:
- 200 g hladkej múky,
- 100 g cukru,
- 100 g masla,
- 2 vajcia,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- čajová lyžička vanilkového extraktu.
Ingrediencie na náplň:
- 250 g syru mascarpone,
- 3-4 zrelé hrušky,
- 50 g cukru,
- lyžica medu,
- lyžička škorice,
- šťava z polovice citróna.
Spôsob prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 °C. V miske vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dôkladne premiešajte. Pridajte vanilkový extrakt a potom múku preosiatu s práškom do pečiva. Miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Cesto preneste do formy vyloženej papierom na pečenie (s priemerom približne 24 cm) a rovnomerne ho rozotrite. V inej miske zmiešajte mascarpone s cukrom, medom a škoricou. Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby neztmavli.
- Na cesto natrite vrstvu mascarpone a na vrch poukladajte plátky hrušiek do tvaru vejára. Pečte vo vyhriatej rúre približne 40-45 minút, kým koláč nie je zlatistý a uprostred opečený. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prekoná chuť zmrzliny a studeného tvarohového koláča. Čokoládový dezert bez múky. Len dve prísady
Tento banánový koláč pripravíte so zatvorenými očami. Jednoduchší recept na dezert neexistuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.