05.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Brent Hofacker).
Potočnica lekárska, známa aj ako žerucha potočná, sa vďaka svojim bohatým výživovým vlastnostiam považuje za veľmi zdravú zeleninu. Čo sa v tejto zelenine nachádza?
Jedna z najstarších druhov zeleniny na svete. Obsahuje skutočné bohatstvo
Zelenina a ovocie v sebe skrývajú skutočné bohatstvo vitamínov a minerálnych látok a ľudia ich často podceňujú a prehliadajú v zložení svojho jedálnička. Keď sa tak stane, môžete o veľa prísť!
Niektoré druhy zeleniny majú výnimočné „superschopnosti“, a to vďaka látkam, ktoré obsahujú. Medzi tieto výnimočné druhy zeleniny patrí napríklad žerucha.
Je to jedna z najstarších listových zelenín, ktorá sa používa ako potravina aj ako liečivá rastlina.
Je bohatá na množstvo živín, ktorých zoznam je naozaj rozsiahly. Od vitamínov – mimoriadne bohatá na vitamíny K, C, A a vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej); minerálnych látok – obsahuje významné množstvo železa, vápnika, horčíka, fosforu a draslíka; cez antioxidanty: glukozinoláty, luteín, zeaxantín a betakarotén; až po vlákninu a bielkoviny.
Vďaka takémuto množstvu zložiek je táto zelenina vynikajúca pre náš organizmus z komplexného hľadiska.
Nielen srdcu a črevám to prospieva. Prečo jesť žeruchu?
Predovšetkým draslík, horčík a antioxidanty obsiahnuté v žeruche môžu pomôcť znížiť krvný tlak a podporiť zdravie srdca a ciev. Minerály v tejto zelenine prospievajú nielen srdcu, ale aj celému tráviacemu systému.
Vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravie čriev. Okrem toho majú zlúčeniny v zelenine protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápaly v celom tele.
Vysoký obsah vitamínu K podporuje zdravie kostí, pomáha mineralizovať kosti a znižuje riziko osteoporózy, zatiaľ čo vitamín C v žeruche podporuje imunitný systém, pomáha bojovať proti infekciám a chorobám.
Vitamín A, luteín a zeaxantín sú kľúčové pre zdravie očí a môžu pomôcť predchádzať makulárnej degenerácii a iným problémom so zrakom.
Na záver treba spomenúť detoxikačné vlastnosti žeruchy. Antioxidanty a glukozinoláty pomáhajú detoxikovať organizmus, podporujú funkciu pečene a neutralizujú škodlivé látky.
Žerucha je všestranným doplnkom stravy, ktorý možno konzumovať surový v šalátoch, ako posýpku na sendviče, v smoothies alebo ako prísadu do rôznych jedál. Jej pravidelná konzumácia môže vďaka bohatstvu živín a prospešným vlastnostiam pre organizmus priniesť množstvo zdravotných výhod.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pre niektorých zelenina, pre iných vitamínová bomba. Môžete si ju vypestovať na parapete za päť dní
Najzdravšia zelenina na svete. Predchádza rakovine, podporuje srdce, zrak a pečeň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.