5.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/utroja0).
Hoci sa sezóna pomaly končí, stále sa oplatí zájsť do najbližšieho obchodu s potravinami vyzbrojený taškou na zeleninu. A tam si namiesto kyslej kapusty vyberte mladú kapustu, ktorú mnohí nazývajú skutočnou pokladnicou vitamínov. Na čo je mladá kapusta dobrá? Pomôže vám zhodiť brušká a podporí zdravie vašich kostí. Zaraďte ju do svojho každodenného jedálneho lístka.
Štatistický Slováci konzumujú väčšinu kapusty v zime. S príchodom mierne teplejších dní však chutí úplne inak. Mladá kapusta, ktorej sezóna trvá nepretržite od mája do augusta, poteší chuťou šťavnatých zelených listov a stáva sa skutočne jarno-letnou pochúťkou. Toto je posledná výzva na jej ulovenie v zeleninovom stánku. A sú na to aj zdravotné dôvody.
Aké sú účinky kapusty? Mladé hlávky potešia chuťou a zložením
V dávnych dobách sa kapusta hojne pestovala v stredomorských krajinách a bola cenená pre svoje výživové vlastnosti. Kým Rimania verili, že im táto zelenina dodá silu a dlhovekosť, Gréci ju odporúčali ako liek proti nespavosti, pľúcnym a kĺbovým ochoreniam či obštrukciám. Po rokoch sa kapusta stala jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktorú s radosťou pestujeme vo svojich domácich záhradách. A keď ju nemáme, zamierime do obchodu. Je tu čo robiť.
Kapustové listy sú bohaté na vitamíny vrátane vitamínov skupiny B, ktoré pomáhajú pôsobiť proti poruchám nervového systému. Obsahujú aj vitamín A, ktorý zlepšuje zrak a hojí rany, a vitamín K, ktorý zabezpečuje správnu zrážanlivosť krvi, ako aj vitamín E, ktorý zabraňuje starnutiu organizmu.
Kapusta je bohatá aj na vitamín C. V tomto prípade je dokonca lepšie siahnuť po mladej kapuste, pretože obsahuje až štyrikrát viac vitamínu C ako kyslá kapusta. Tmavé listy mladej zeleniny sú bohaté aj na kyselinu listovú a železo, ako aj na horčík, sodík a vápnik. To je však len začiatok.
Je mladá kapusta ľahko stráviteľná? Je čas vyvrátiť populárny mýtus
Ľudová mienka nerobí kapuste veľmi dobré meno. Populárny mýtus hovorí, že táto zelenina je ťažko stráviteľná, a preto by sa mala jesť menej často. Nič nemôže byť ďalej od pravdy.
Kapusta je totiž povestná akýmikoľvek prídavkami – v podobe slaniny, klobásy alebo dokonca hrášku. A hoci by mladú kapustu nemali jesť v nadmernom množstve ľudia s problémami so štítnou žľazou (najmä tí, ktorí trpia hypotyreózou), patrí k zdravším variantom. Do jedálnička by ju mali zaradiť ľudia bojujúci s nadváhou a tí, ktorí chcú zlepšiť činnosť tráviaceho systému.
Mladá kapusta podporuje trávenie, reguluje činnosť čriev a eliminuje zápchu. Má tiež výnimočne nízky obsah kalórií, len 40 kcal na 100 g výrobku. To z nej robí ideálneho spoločníka pri diéte. Dá sa totiž jesť do sýtosti – len ju netreba príliš koreniť ani smažiť. Ak to urobíte, pokazíte to, čo ponúka. Mladá kapusta má tiež pozitívny vplyv na fungovanie celého organizmu a podporuje zdravie kostí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Arónia čiernoplodá – viacúčelový ker v záhrade. Pestovanie, použitie v záhrade a vlastnosti
Neváhajte a jedzte čo najčastejšie. Pečeň bude ako nová
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.