6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).
Dlho očakávaná sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá nepretržite až do prvých októbrových dní. Je to ideálna príležitosť naplno využiť potenciál tohto chutného a zdravého ovocia. Môžeme si ich, samozrejme, vychutnať hneď po umytí, alebo ich môžeme premeniť na šťavy, džemy či marmelády. Na kuchynskom stole by však nemal chýbať ani dokonale pružný koláč, v ktorom sú slivky ukryté pod vrstvou opečenej drobenky.
Chutný koláč so sezónnymi slivkami
Intenzívne maslový základ, kyslastá chuť zrelých sliviek rozlievajúca sa po jazyku a aromatická drobenka na povrchu. Tento slivkový koláč sa nedá prejsť ľahostajne. Je to koláč, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť letné občerstvenie. Stačí naň len pár ingrediencií, ktoré ľahko nájdete v kuchynskej skrinke, a porcia čerstvého ovocia, aby sa celý dom naplnil lahodnou vôňou.
Ingrediencie na koláč:
- 700 g tvrdých sliviek
- 320 g pšeničnej múky na koláče
- 200 g masla izbovej teploty
- 4-5 vajec izbovej teploty
- 170 g cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Prísady na posýpku:
- 65 g pšeničnej múky
- 70 g cukru
- 50 g masla.
Ako pripraviť slivkový koláč s drobenkou?
- Najskôr v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre rozpustite kocku masla a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Do jednej misy preosejeme múku a prášok do pečiva, do druhej misy zašľaháme vajcia, pridáme cukor a mixérom vyšľaháme do ľahkého nadýchaného cesta.
- Znížte rýchlosť mixéra na minimum a do vaječnej zmesi vlievajte tenkým pramienkom rozpustené maslo. Po tejto fáze už mixér nebudete potrebovať.
- Do misy s mokrými prísadami pridáme suché prísady a celé to opatrne premiešame lyžicou. Je dôležité, aby sme to robili len dovtedy, kým sa prísady nespoja.
- Keď je cesto hotové, preneste ho na plech vyložený papierom na pečenie a začnite pripravovať ovocie.
- Slivky rozpolíme, zbavíme ich jadierok, vložíme do misy a zľahka poprášime múkou. Ovocie položte šupkou smerom k cestu.
- V malej nádobe zmiešajte múku, cukor a maslo. Po rozotrení všetkých ingrediencií v rukách posypte pripravenou mrveničkou vrch koláča.
- Formu s koláčom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (horný a spodný ohrev) a pečte približne jednu hodinu.
- Po uplynutí poslednej minúty vypnite teplotu, mierne pootvorte dvierka rúry a nechajte koláč 10-15 minút odpočívať.
- Koláč so slivkami a drobenkou môžete podávať teplý s kopčekom obľúbenej zmrzliny alebo počkajte, kým úplne vychladne, a bohato ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Je potrebné uchovávať slivkový koláč v chladničke?
Keď je v dome veľa hladných ľudí, ani ten najväčší podnos s koláčom nie je prekážkou a zmizne v okamihu. Sú však chvíle, keď sa vám nepodarí zbaviť sa všetkých dobrôt za jeden deň. Ako skladovať slivkový koláč, aby vydržal čo najdlhšie čerstvý? Stačí dodržať niekoľko tipov a túto pochúťku budete môcť podávať niekoľko dní. Dôležité je chrániť upečený výrobok pred vlhkosťou aj teplom.
Oba faktory prispievajú k tvorbe škodlivých plesní, v dôsledku ktorých sa stáva nejedlým. Skúsené gazdinky odporúčajú skladovať ovocný koláč na suchom a chladnom mieste. Ideálne sú chladnička a špajza. Pred uložením na požadované miesto však pečivo chráňte hliníkovou fóliou alebo ho vložte do tesne uzavretej nádoby. Týmto spôsobom neabsorbuje arómy z chladničky, ktoré by ho urobili nepožívateľným.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.