6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Leto je v plnom prúde, takže každý deň hľadáme nápady na ľahké a letné večere. Ideálnou voľbou sú cuketové placky. Do tohto chutného jedla prepašujeme pomerne veľa zeleniny a navyše sú pripravené len za pár minút. Moja verzia cuketových placiek je založená na pridaní gréckeho jogurtu a ovsených vločiek. To im dodáva zaujímavú štruktúru a chuť. Obe prísady sú dobré pre štruktúru cesta a každý, kto často smaží placky, vie, že treba dbať na to, aby si po navrstvení a vybratí z panvice zachovali svoj pôvodný tvar.
Cuketové placky sú veľmi jednoduchým pokrmom. Potrebujete naozaj základné suroviny: cuketu, múku, cibuľu, vajce, základné korenie a kôpor a, samozrejme, olej na vyprážanie. Ja používam ešte dve prísady: ovsené vločky a grécky jogurt, vďaka ktorým sú palacinky vždy dokonalé a na panvici sa nerozpadávajú.
Ako pripraviť cuketové placky? Vysvetlíme vám to krok za krokom
Pripravte si pokrm tak, že umyjete cuketu a nastrúhate ju na veľkom strúhadle. Do nastrúhanej cukety pridajte pol čajovej lyžičky soli a odložte ju na niekoľko minút, aby pustila vodu. Po chvíli cuketu ručne osušte a stlačte ju dlaňou. Jarnú cibuľku nastrúhajte najemno a pridajte k cukete.
Do misky dajte 3 polievkové lyžice hladkej múky, 2 polievkové lyžice ovsených vločiek, 2 polievkové lyžice gréckeho jogurtu, vajce, polievkovú lyžicu nasekaného kôpru, rovnú lyžičku soli a pol lyžičky čerstvo mletého korenia. Dôkladne premiešajte a na niekoľko minút odložte, aby zmes stuhla.
Na panvici dobre rozohrejte 2 lyžice oleja s olivovým olejom. Keď je olej horúci, vylejte naň zmes. Môžete použiť silikónovú špachtľu a rukou vytvarovať tvar placky. Smažte, kým nebudú hnedé z oboch strán. Vyprážané placky položte na vopred pripravenú papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný olej. Podávajte s lyžicou gréckeho jogurtu a nasekaným kôprom.
Ako pripraviť cuketové placky? S týmito tipmi budú bezchybné
- Na placky je najlepšia pšeničná hladká múka, a to kvôli jej stupňu mletia.
- Ak chcete jedlo obohatiť, môžete ho podávať s jogurtovou omáčkou tzatziki: zmiešajte nastrúhanú uhorku s 3 lyžicami gréckeho jogurtu a strúčikom nastrúhaného cesnaku.
- Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Placky chutia rovnako dobre aj studené, takže sú skvelým nápadom na obed v horúci deň.
Recept na cuketové placky. Mojím tajomstvom sú dve polevy
- Počet porcií: 8 placiek
- Čas prípravy: Čas prípravy: 15 minút
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa,
- 1 malá jarná cibuľka,
- 1 vajce,
- 3 PL celozrnnej múky,
- 2 PL ovsených vločiek,
- 2 PL gréckeho jogurtu,
- petržlenová vňať, kôpor,
- 1 čajová lyžička soli,
- ½ čajovej lyžičky korenia.
- Cuketu umyte a nastrúhajte na veľkom strúhadle. Pridajte pol lyžičky soli a nechajte niekoľko minút odstáť, aby sa prebytočná tekutina vypustila.
- Nechajte odkvapkať. Jarnú cibuľku nastrúhajte najemno a pridajte k cukete.
- Do misky pridáme múku, ovsené vločky, grécky jogurt, vajce, nasekaný kôpor, soľ a čerstvo mleté korenie. Premiešajte a na niekoľko minút odložte, aby zmes stuhla.
- Na panvici dobre rozohrejte olej s olivovým olejom. Po zohriatí nalejte zmes do panvice. Vytvarujte z nej placky.
- Smažte, kým nie sú z oboch strán opečené.
- Placky položte na papierovú utierku, aby ste nechali odtiecť prebytočný olej.
- Podávajte s gréckym jogurtom a nasekaným kôprom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové placky a ďalšie. Tieto jedlá vždy spôsobia rozruch na večierkoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.