Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Sú malé, červené a plné vitamínov. Tieto plody sú tajomstvom dlhovekosti a zdravia

07.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mama_mia). Plody goji, známe už po stáročia v čínskej medicíne, sú po celom svete čoraz populárnejšie ako prírodný elixír zdravia. Tieto malé, červené plody...

07.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mama_mia).

Plody goji, známe už po stáročia v čínskej medicíne, sú po celom svete čoraz populárnejšie ako prírodný elixír zdravia. Tieto malé, červené plody sú bohatým zdrojom antioxidantov a sľubujú podporu imunitného systému, zdravia srdca a očí. Môže ich pravidelná konzumácia skutočne zmeniť našu pohodu a zdravie? Vysvetľujeme zdravotné vlastnosti plodov goji a ako často ich môžete jesť.

Foto: shutterstock/mama_mia

Na čo sú dobré plody goji?

Plody goji sú plodom kustovnice cudzej (Lycium barbarum), pochádzajúcej najmä z Ázie. V tradičnej čínskej medicíne sa používajú už tisíce rokov, no ich zdravotné vlastnosti a status superpotraviny pritiahli pozornosť celosvetovej komunity len nedávno. Čo presne je vo vnútri týchto malých červených plodov?

Plody goji sú výborným zdrojom vitamínov C a A, ako aj minerálov vrátane železa a selénu. Obsahujú tiež antioxidanty, najmä karotenoidy, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred oxidačným stresom spojeným so starnutím a chronickými ochoreniami. Pre zdravie očí sú tiež karotenoidy dôležité, ako je napríklad zeaxantín. Môžu chrániť sietnicu pred poškodením spôsobeným UV žiarením a modrým svetlom, čím znižujú riziko makulárnej degenerácie, jedného z hlavných faktorov straty zraku u starších ľudí.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a bioaktívnych zlúčenín môžu bobule goji podporovať fungovanie imunitného systému. Výskum publikovaný v „Cellular & Molecular Biology Letters“ v roku 2004 naznačuje, že pravidelná konzumácia týchto plodov môže zvýšiť produkciu T lymfocytov a aktivitu makrofágov, kľúčových buniek zodpovedných za boj s infekciami.

Za zmienku tiež stojí, že plody goji sa skúmajú z hľadiska ich vplyvu na duševné zdravie. Výskum vedcov z Kalifornskej univerzity ukazuje, že ich pravidelná konzumácia môže zlepšiť náladu a kvalitu spánku a znížiť hladinu stresu. S najväčšou pravdepodobnosťou je to dôsledok prítomnosti adaptogénnych zlúčenín, ktoré pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom.

Goji bobule – zdravotné vlastnosti

Čoraz viac moderných vedeckých výskumov potvrdzuje priaznivé účinky plodov goji na organizmus. Podľa informácií publikovaných v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry v roku 2008 môžu bobule goji pomôcť zlepšiť zdravie srdca znížením hladiny cholesterolu a reguláciou krvného tlaku. Vďaka relatívne vysokému obsahu vlákniny a omega-3 a omega-6 mastných kyselín podporujú zdravie ciev, čím môžu prispieť k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Predbežný výskum vedcov z univerzity Shanghai naznačujú, že bobule goji môžu podporovať stabilizáciu hladiny cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou. Polysacharidy, ktoré obsahujú, môžu pomôcť regulovať glykémiu, čím prispievajú k lepšiemu riadeniu metabolizmu glukózy.

Hoci výskum v tejto oblasti je v počiatočnom štádiu, niektoré údaje naznačujú, že bobule goji môžu mať aj protirakovinové vlastnosti. Zlúčeniny, ktoré obsahujú, ako sú polysacharidy a betaíny, môžu podporovať telo v boji proti rakovinovým bunkám. Na potvrdenie týchto účinkov je však potrebný ďalší výskum.

Foto: Pixabay/Ska-te

POZRITE TIEŽ AJ: Koľko šálok kávy môžete vypiť za deň? Odborníci naznačili limit

Koľko plodov goji môžete denne zjesť?

Kvôli ich koncentrovanému nutričnému obsahu by sa bobule goji mali konzumovať v miernom množstve. Vo všeobecnosti sa odporúča skonzumovať 10 až 30 gramov plodov goji denne, čo sú približne 1-2 polievkové lyžice. Toto číslo sa považuje za bezpečné a dostatočné na získanie zdravotných výhod.

Nezabúdajte však, že povolené množstvo plodov goji vo vašej každodennej strave sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb, zdravotného stavu, veku a možných liekových interakcií. Je tiež potrebné pripomenúť, že bobule goji napriek svojim výhodám nenahrádzajú vyváženú stravu, preto je najlepšie ich konzumovať v rámci pestrého a zdravého stravovacieho plánu.

Kto nemôže jesť goji bobule?

Pri zaraďovaní plodov goji do stravy musíte venovať pozornosť skutočnosti, že môžu zvýšiť riziko krvácania, najmä u ľudí užívajúcich antikoagulanciá, ako je warfarín. Látky obsiahnuté v bobuliach môžu ovplyvniť metabolizmus týchto liekov, čo môže viesť k nebezpečným interakciám. Preto je najbezpečnejším riešením konzultácia s lekárom.

Mali by byť tiež mimoriadne opatrní:

  • Ľudia s alergiami: bobule goji patria do čeľade ľuľkovité (Solanaceae), kam patria aj zemiaky, paradajky a baklažány. Ľudia, ktorí sú alergickí na iné rastliny z tejto rodiny, môžu mať alergické reakcie na bobule goji, ktoré zahŕňajú: vyrážka, svrbenie a v extrémnych prípadoch dokonca aj anafylaktická reakcia;
  • Tehotné a dojčiace ženy: Hoci sa plody goji používajú v tradičnej čínskej medicíne, ich účinky na tehotenstvo a dojčenie nie sú dostatočne preskúmané. Vzhľadom na nedostatok dostatočných vedeckých údajov by ste mali byť opatrní a pred konzumáciou týchto plodov sa poradiť so svojím lekárom;
  • Ľudia s nízkym krvným tlakom: Plody Goji môžu znižovať krvný tlak, čo môže byť nepriaznivé pre ľudí, ktorí už majú nízky krvný tlak alebo užívajú lieky na zníženie krvného tlaku. V takýchto prípadoch môže konzumácia plodov goji viesť k nadmernému zníženiu krvného tlaku, čo je veľmi nebezpečné pre zdravie;
  • Ľudia s cukrovkou: hoci tieto plody môžu podporovať kontrolu hladiny cukru v krvi, ich účinky na ľudský organizmus v kombinácii s antidiabetikami nie sú jednoznačne preukázané. Existuje riziko, že môžu zvýšiť účinok týchto liekov, čo vedie k hypoglykémii. Preto by ľudia s cukrovkou mali sledovať hladinu cukru v krvi a poradiť sa s lekárom.

Plody Goji obsahujú aj prírodné cukry vrátane fruktózy. Ľudia s intoleranciou fruktózy by sa mali vyhýbať konzumácii plodov goji, pretože inak môžu pociťovať nepríjemné gastrointestinálne symptómy, ako sú bolesti brucha, hnačka a nevoľnosť.

Foto: Pixabay/vesiraja

POZRITE TIEŽ AJ: Toto jednoduché cvičenie berie internet útokom. Jeho autorka schudla 13 kg

Ako jesť sušené bobule goji?

Najjednoduchším spôsobom je jesť sušené bobule goji ako občerstvenie, rovnako ako hrozienka alebo iné sušené ovocie. Sú skvelé aj ako prídavok do ovsených vločiek, müsli, raňajkových cereálií alebo granoly. Možno ich pridávať aj do šalátov, zeleninových aj ovocných, ale aj do jogurtov, smoothies či kokteilov. Pred mixovaním sa oplatí ich na niekoľko minút namočiť do vody, šťavy alebo mlieka, aby trochu zmäkli.

Tieto malé červené plody môžu byť široko používané pri varení. Pečivo ako sušienky, chleby, muffiny a energetické tyčinky vďaka nim získavajú nutričnú hodnotu a jedinečnú chuť. Môžu sa tiež pridávať do čajov alebo pripravených nálevov tak, že sa niekoľko bobúľ zaleje horúcou vodou a nechá sa niekoľko minút.

Plody Goji sa dobre hodia aj k iným bylinkám a ovociu. V čínskej kuchyni sa často pridávajú do polievok, vývarov a dusených pokrmov, kde sa pridávajú na konci varenia, aby si zachovali svoj tvar a chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stačí, ak si ho nazbierate na poli a potom si ním umyjete tvár. Pupienky zmiznú

Zbierajte počas chôdze a sušte. Posilňuje imunitu a stará sa o krásnu pleť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Páry sa často vyžívajú v takýchto hrách. Neuvedomujú si, že sa zahrávajú s ohňom. „Na chvíľu strácam zrak“

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Rudy). Pri posteľných záležitostiach neexistujú prakticky žiadne obmedzenia. Ak sú obaja partneri ochotní a schopní niečo otestovať, prečo…

Umývate sa každý deň? Dermatológovia varujú pred nepríjemnými účinkami

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Je každodenné umývanie tela zdravé? Mnohí z nás si nevedia predstaviť ísť spať bez toho, aby si dali…

Spálite viac kalórií ako pri obyčajnej chôdzi. Potrebujete jednu vec

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Kruz). Nordic walking (severská chôdza) je forma fyzickej aktivity spočívajúca v chôdzi s použitím špeciálnych palíc, ktorá si…

Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Pokrovsky). Ako sme nedávno zistili, vitamín D je nielen skvelou podporou pre pre zdravý vývoj kostí, ale má…

Odporúčala ich svätá Hildegarda. Majú priaznivý účinok na pankreas a pečeň

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na…

Auto Trendy

Nový Peugeot E-408 odhalený ako crossover kupé na batérie

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ponuku Peugeot 408 dopĺňa elektrická verzia s výkonom 210 k a dojazdom až 452 km Pred niekoľkými dňami ohlásený a na parížskom autosalóne 2024 očakávaný…

Fiat 500e sa nevráti do výroby. Spoločnosť tvrdí, že má „vážne problémy“

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V polovici septembra sme informovali, že Fiat zastavil výrobu modelu 500e z dôvodu výrazne nižšieho záujmu o tento mestský elektromobil, než sa predpokladalo. Teraz sa…

Predaj elektromobilov bude opäť rásť - tu je dôvod

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Európe bude v roku 2025 štvrtina všetkých predaných vozidiel s nulovými emisiami vďaka úspornejším modelom a prísnejším limitom CO2.

Aston Martin nesmie sedieť a čakať, kým Newey začne - Krack

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Aston Martin odpočítava dni do príchodu Adriana Neweyho, pokrok musí prísť ešte predtým. Šéf tímu Aston Martin Mike Krack tvrdí, že jeho tím formuly…

Číňania kúpili továreň Nissan, teraz zastavujú výrobu

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pred niekoľkými mesiacmi orgány Európskej únie oznámili zavedenie dodatočných ciel na tých výrobcov elektromobilov z Číny, ktorí využili finančnú podporu Pekingu, aby mohli konkurovať na…

Majitelia starších modelov Volvo dostanú novoročný darček

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina výrobcov aktualizuje svoje informačno-zábavné systémy len pri facelifte alebo úplne novej generácii konkrétneho modelu. Vodiči starších vozidiel preto môžu na nové modely pozerať so…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov