7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer).
Žemle alebo rožky veľmi rýchlo strácajú svoju čerstvosť. Niektorí ľudia si zo suchého chleba a pečiva pripravujú strúhanku, iní ich vyhadzujú do koša. Vyskúšajte však náš spôsob a budete radi, že ste ich tentoraz nepremrhali. Chutné jablká vám prídu vhod.
Naše staré mamy mali obľúbený trik, ako si poradiť so starými rožkami. Odložili ich bokom, aby vyschli, a potom ich postrúhali, aby sa z nich vytvorila strúhanka. Dajú sa však použiť na mnoho rôznych spôsobov a najlepší spôsob je pripraviť z nich chutný koláč. S týmto receptom si môžete za pár chvíľ pripraviť dezert len za pár drobných.
Čo vyrobiť zo starých žemlí? Koláč so žemľami namočenými v mlieku je skutočný hit
Žemle a rožky sa oplatí zjesť hneď, ako ich prinesiete domov. Aj keď rýchlo strácajú svoju chrumkavosť a mäkkosť, našťastie ich nemusíte vyhadzovať. Ak sa vám z nich nechce opäť robiť strúhanka, použite tento jednoduchý recept. Na rýchle vyčarovanie chutného jablkového koláča potrebujete len niekoľko ingrediencií. Nikto si ani neuvedomí, že ste na jeho prípravu použili staré žemle. Nezabudnite však, že ak sa na žemliach nachádza pleseň, môžete ich len vyhodiť.
Recept na koláč zo starých rožkov. Budete prekvapení, aký je chutný
Nie je nič lepšie ako jednoduchý koláč z toho, čo je práve po ruke. Ak máte náhodou v chlebníku niekoľko suchých rožkov, pustite sa do práce. Dôležité je len dobre ich namočiť.
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk,
- 6 starých rožkov alebo žemlí,
- 3 vajcia,
- 1,5 l mlieka,
- pol šálky cukru,
- margarín,
- strúhanka,
- škorica.
Príprava krok za krokom:
Najprv zohrejte mlieko, ale len kým nezačne vrieť. Vložte žemle do misy, zalejte ich mliekom a nechajte ich asi štvrť hodiny namočené.
Medzitým dôkladne umyte jablká a ošúpte ich. Polovicu nakrájajte na plátky a zvyšok na drobné kocky.
Namočené žemle scedíme z mlieka, pridáme do nich vajcia, cukor a žĺtky a vymiešame hladkú hmotu. Potom pridáme na kocky nakrájané jablká a dôkladne premiešame. V inej nádobe vyšľahajte bielky na tuhý sneh a penu vmiešajte do zmesi z rožkov.
Keď máte cesto pripravené, dôkladne vymastite plech a vysypte ho strúhankou. Preneste doň cesto a navrch poukladajte nakrájané jablká, potom všetko posypte škoricou. Pečieme približne hodinu v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi
Havajský koláč? Ach,…! Odkedy mi susedka dala recept, robím ho celé leto bez prestávky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.