Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Krása, Záhrada, Zdravie,

Čo piť pre krásnu pleť? Sprievodca nápojmi pre zdravú a žiarivú pleť

07.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Väčšina z nás vie, že pre krásnu pleť je rovnako dôležité, čo máme na tanieri, ako aj správna starostlivosť. Zle vyvážená strava bude...

07.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic).

Väčšina z nás vie, že pre krásnu pleť je rovnako dôležité, čo máme na tanieri, ako aj správna starostlivosť. Zle vyvážená strava bude mať za následok slabé alebo krátkodobé výsledky, a to aj pri použití najdrahšej kozmetiky a kozmetických prípravkov. Treba však vedieť, že stav našej pleti ovplyvňuje aj to, čo pijeme. Čo by sme teda mali piť nielen na uhasenie smädu, ale aj na starostlivosť o našu pleť zvnútra?

Čo piť pre krásnu pleť?
Foto: Pixabay/stokpic

Pitná voda je nevyhnutná

Lekári a odborníci na výživu už roky hovoria o dôležitosti pitia dostatočného množstva vody. Správna hydratácia organizmu je v skutočnosti základným prvkom pre väčšinu reakcií, ktoré v tele prebiehajú. Často si ani neuvedomujeme, že zlá pohoda, ospalosť, opakujúce sa bolesti hlavy, chronická únava alebo nechutenstvo sú dôsledkom nedostatočného pitia vody počas dňa.

Nedostatočná hydratácia tela ovplyvňuje aj stav našej pokožky. Aj niekoľkopercentný nedostatok hydratácie spôsobuje, že pokožka je suchá, drsná, napnutá a náchylnejšia na podráždenie. Drobné vrásky sa prehlbujú a sú viditeľnejšie a zvyšuje sa riziko vzniku nedokonalostí.

Voda je pre našu pleť ako balzam, ktorý pôsobí zvnútra. Ak jej budeme piť dostatok, naša pleť získa späť svoj zdravý vzhľad, pevnosť a pružnosť. Bude žiarivejšia, odolnejšia voči škodlivým vonkajším faktorom, ako sú mráz, vietor, UV žiarenie alebo znečistenie, a bude pomalšie starnúť. Voda tiež pomáha vyplavovať z nášho tela toxíny, ktoré môžu spôsobovať nedokonalosti.

Odporúča sa vypiť približne 2 litre vody denne. Treba však pamätať na to, že ak vykonávate fyzickú prácu, intenzívne trénujete alebo sa viac potíte, napr. počas horúčav, mali by ste toto množstvo primerane zvýšiť.

Nedostatočná hydratácia tela ovplyvňuje aj stav našej pokožky.
Foto: shutterstock/Alina Kruk

Ak sa vám zdá, že je ťažké piť samotnú vodu, môžete jej chuť obohatiť pridaním:

  • plátkami citróna, limetky alebo uhorky,
  • malín (čerstvé alebo mrazené),
  • lístkov mäty,
  • petržlenovej vňate.

Sila zeleného čaju

Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov na svete. Je tiež jedným z tajomstiev štíhlej postavy a bezchybnej pleti japonských žien. Vďaka jeho zdraviu prospešným účinkom na náš organizmus vrátane stavu našej pokožky sa ho ročne vyrobí približne 600 ton.

Výnimočné vlastnosti zeleného čaju sú výsledkom správneho spôsobu jeho spracovania. Čerstvé lístky sa spracúvajú hneď po zbere a na rozdiel od čierneho alebo červeného čaju sa lístky zeleného čaju nefermentujú. Vďaka tomu si zachovávajú viac cenných zložiek, vitamínov a antioxidantov.

Čo presne obsahuje zelený čaj?

  • antioxidanty – najmä katechíny, ktoré neutralizujú voľné radikály a chránia kožné bunky pred poškodením,
  • vitamín K, ktorý má priaznivý účinok na obehový systém a cievy,
  • vitamín E, ktorý spomaľuje proces starnutia pokožky,
  • vitamín A, ktorý zlepšuje ochrannú funkciu pokožky a zvyšuje tvorbu kolagénu a elastínu,
  • vitamín C, ktorý má protivráskový, rozjasňujúci a rozjasňujúci účinok,
  • aminokyseliny,
  • polyfenoly,
  • vápnik,
  • draslík,
  • zinok.
Zelený čaj dobre hydratuje pokožku.
Foto: shutterstock/Deenida

Nálev zo zeleného čaju dobre hydratuje v chladných mesiacoch, keď je vzduch v našich domovoch suchý z kúrenia, a obohatený o kocky ľadu je skvelý na uhasenie smädu v lete.

Bylinky pre krásnu pleť

Skvelou alternatívou k zelenému čaju sú bylinky z našej domácej záhrady. Hoci sa môžu zdať obyčajné a nenápadné, nálevy z nich pripravené sú skutočnou bombou cenných zložiek a vitamínov pre našu pleť. Po ktorých bylinkách sa oplatí obzvlášť siahnuť?

  • Praslička roľná – rastlina, ktorá má skvelý vplyv nielen na stav našej pokožky, ale aj na naše vlasy a nechty. Je bohatá na minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, železo, mangán a kremík. Má antioxidačný účinok, pomáha bojovať proti voľným radikálom, zvyšuje hydratáciu, má protizápalový a čistiaci účinok. Nálev z prasličky sa odporúča najmä ľuďom, ktorých pleť je dehydrovaná, sivá a bez lesku.
  • Žihľava – rovnako obľúbená bylina ako praslička. Obsahuje vitamíny A, C a E, ktoré sú dôležité pre našu pokožku, ako aj minerálne látky, napríklad železo, horčík, draslík, síru, vápnik a fosfor. Je vhodná pre ľudí, ktorých pleť je nadmerne mastná a náchylná na nedokonalosti.
  • Fialka záhradná – bohatá na antioxidanty, vitamín C a rutín, pomáha v boji proti akné, zápalom kože, lišajníkom a vyrážkam rôzneho pôvodu. Znižuje tvorbu kapilár a začervenanie na pokožke a má protizápalový a čistiaci účinok.
  • Harmanček – známy pre svoje protizápalové vlastnosti. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je skvelý na ošetrenie škvŕn na pokožke, chráni ju pred škodlivými slnečnými lúčmi a spomaľuje proces starnutia. Vďaka obsahu minerálov pitie harmančekového nálevu zmierňuje zápaly a pomáha čistiť pleť.
  • Nechtík lekársky – bylina známa a cenená pre svoje zdravotné vlastnosti aj podporu starostlivosti o pleť. Upokojuje kožné lézie a urýchľuje regeneráciu pokožky. Má čistiace, protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Odporúča sa pre tých, ktorí bojujú s akné.
Nechtík upokojuje kožné lézie a urýchľuje regeneráciu pokožky.
Foto: shutterstock/LN team

Kokosová voda pre krásnu pleť

Kokosová voda je jedným z najobľúbenejších produktov posledných mesiacov a skutočnou „superpotravinou“. Táto osviežujúca tekutina získaná z plodov kokosu sa často označuje ako prírodné izotonikum, t. j. nápoj, ktorý rýchlo hydratuje a umožňuje doplniť mikroživiny.

Obsahuje minerály, ako draslík, sodík, horčík a vápnik, a pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a vyživovanú.

Kokosová voda je vynikajúcim prostriedkom na uhasenie smädu. Môžete ju piť samostatne alebo ju pridať do smoothies či koktailov.

Na čo pomáha kokosová voda? Exotické izotonikum s jedinečnými vlastnosťami.
Foto: shutterstock/New Africa

Zelené smoothies

Zelené smoothies sú pravidelnou súčasťou jedálnička celebrít, ako sú Jennifer Lopez a Gwyneth Paltrow, ktoré sú známe svojou krásnou a bezchybnou pleťou.

Ich základom je čerstvá zelenina (najmä listová) a prísady, ako napríklad ovocie a obľúbené „superpotraviny“, vďaka čomu sú vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov na podporu zdravia pokožky.

Príprava takéhoto kokteilu nie je časovo náročná a môžeme naň použiť naše obľúbené ingrediencie. Najdôležitejšie je, aby jeho základom boli čerstvé listy špenátu alebo kapusty, pričom ostatné ingrediencie si môžeme vybrať ľubovoľne. Môžu to byť avokádo, uhorka, kivi, jablko, ananás, zázvor, petržlen, spirulina alebo chia semienka.

Smoothie je vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov na podporu zdravia pokožky.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Melónová maska na tvár. Po 15 minútach bude pleť hladká ako po drahom ošetrení

Pripravte si domácu masku z tejto zeleniny. Zlepší tón vašej pleti a dokonale ju hydratuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na jeseň si ich pridajte do kávy a čaju. Zahrejete sa a posilníte imunitu

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Keď vás omrzí každodenná chuť kávy alebo čaju, môžete si okoreniť život rôznymi doplnkami. Mnohé z nich…

Používate tento kondicionér na orchidey? Radšej prestaňte, skôr ako ich zničíte

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marinodenisenko). Milujete orchidey a chcete, aby vás svojou krásou očarili na dlhé roky? Ako exotické črepníkové kvety si vyžadujú…

Ako a kedy zasadiť zimný cesnak? Skôr ako ho zasadíte do zeme, urobte jednu vec. Vyrastie veľký ako golfové loptičky

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadiya Vikhasta). Ako a kedy zasadiť zimný cesnak, aby cibuľky vyrástli veľké a mimoriadne chutné? Správny termín je veľmi…

Pridajte do kávy namiesto mlieka. Zrýchlite si metabolizmus a schudnete

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect). Káva s mliekom, najčastejšie nazývaná cappuccino alebo caffe latte, patrí medzi milovníkov kávy medzi najobľúbenejšie kombinácie. Ak…

Nechajte pôsobiť 20 minút. Táto vzácnosť z obchodu za pár eur zdvojnásobi objem vlasov

20.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MillaF). Čo možno urobiť, aby boli vlasy silnejšie a hustejšie? Použite lacnú a účinnú metódu založenú na prírodných produktoch…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov