7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG).
Karfiol je zelenina s veľkým potenciálom. Najčastejšie však biele ružičky podávame na obed alebo večeru, obaľované v strúhanke a vyprážané, ale niekedy sa oplatí prekročiť zaužívané schémy a pripraviť karfiol inak, oveľa chutnejšie. Dôležitá je marináda.
Obed bez mäsa nemusí byť nudný a stereotypný. Samozrejme, nemáme nič proti mäsovým guľkám s hubovou omáčkou alebo zemiakovým plackám, ale dnešný recept vás prekvapí veľmi, veľmi pozitívne. Karfiolové steaky sú chrumkavé, plné chuti a voňajú tak dobre, až sa vám z toho zatočí hlava. Kľúčová je tu marináda – nezabudnite na parmezán a sójovú omáčku. Hodí sa aj niekoľko ďalších korenín.
Karfiolové steaky sú lepšie ako bravčové rezne. Urobíte ich raz a zamilujete si ich
Ingrediencie:
- 1 veľký karfiol
- 3-4 strúčiky cesnaku
- niekoľko lyžíc olivového oleja
- asi 50 ml ľahkej sójovej omáčky,
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- soľ, korenie, sladká a pálivá paprika, trochu sušeného oregana.
Pečené karfiolové steaky – ako na to:
- Pripravte si ostrý nôž. Karfiol nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Papier môžete zľahka potrieť olivovým olejom.
- Do misky nalejte niekoľko lyžíc olivového oleja, pridajte roztlačený cesnak, sójovú omáčku, soľ, korenie, sladkú a pálivú papriku a oregano. Pridajte aj parmezán a všetko spolu premiešajte.
- Pomocou silikónového štetca potrite plátky karfiolu pripravenou marinádou z oboch strán. Plech s karfiolovými steakami vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte, kým nezmäknú. To by malo trvať približne 15 – 20 minút.
- Počas pečenia môžete steaky obracať a ku koncu zapnúť funkciu na zapekanie, aby zelenina mierne zhnedla a bola chrumkavá.
Ak máte radi ostrejšie chute, odporúčam pridať trochu čili vločiek. Môžete tiež pridať viac parmezánu, aby sa počas pečenia vytvorila akási kôrka. Karfiolové rezne podávajte na váš obľúbený spôsob. Môžete ich ozdobiť nasekaným koriandrom a pokvapkať citrónovou šťavou, alebo ich podávať s cesnakovou omáčkou alebo tatárskou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto dve prísady vždy pridávam do cuketových placiek. Vychádzajú bezchybne a nerozpadávajú sa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.