7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).
Ako pripraviť nakladané kuriatka a ako očistiť kuriatka, aby sa zbavili piesku? Kedysi musela byť v každej pivnici na zimu zaváranina s hubami. Dnes sa tento zvyk pomaly vracia do módy. Niet divu, pretože je to najlepší spôsob, ako si zachovať chuť obľúbených kuriatok.
Sezóna kuriatok je pomerne krátka, preto sa oplatí ju využiť a uchovať si ich chuť dlhšie. Niektorí ľudia ich zmrazujú, iní odvážne čakajú, kým sa opäť dostanú k čerstvým hubám. Tentoraz máme lepší nápad: recept na nakladané kuriatka.
Ako pripraviť nakladané kuriatka? Začnite ich umytím. To je veľmi dôležité
Kuriatka patria medzi tie huby, ktoré sa ťažko čistia od nečistôt. Drhnutie neprichádza do úvahy, rovnako ako dlhé namáčanie a oplachovanie pod tečúcou vodou. Ako čistiť kuriatka, aby ste sa zbavili piesku?
TIP! Vložte huby do veľkej misy, posypte ich veľkým množstvom soli a zalejte vriacou vodou. Keď vyplávajú, niekoľkokrát ich jemne premiešajte lyžicou, aby sa piesok a nečistoty oddelili od húb a spadli na dno misky. Pre istotu to zopakujte. Huby vyberte dierkovanou lyžicou.
Recept na nakladané kuriatka. Nezabudnite na pomery a vyjdú vám perfektné
Namiesto klasického octu môžete zvoliť jablčný ocot. Do nádoby pridajte niekoľko bobúľ borievky a vetvičku čerstvých byliniek: tymián a rozmarín. Očistené huby opláchnite od piesku. Veľké nakrájajte na menšie kúsky, ale lepšie je vybrať menšie, pevné a zdravé kuriatka a väčšie použiť do omáčky alebo polievky. Nezabudnite na pomer octu a vody….. 1:3.
Nakladané kuriatka – potrebné ingrediencie:
- 1 kg kuriatok,
- polovica cibule,
- 3-4 polievkové lyžice cukru alebo medu,
- 250 ml octu,
- 750 ml vody,
- 1 lyžička soli,
- niekoľko zrniečok čierneho korenia,
- bobkový list, nové korenie – po 3 kusy.
Voliteľné: borievky, horčica, čerstvé bylinky.
Cibuľu nakrájajte na tenké plátky alebo polmesiačiky. Do veľkého hrnca nalejte ocot a vodu. Keď je horúca, pridajte cukor, soľ, korenie, bobkový list a nové korenie. Varte niekoľko minút, kým sa marináda nezíska patričnú chuť. Ak sa rozhodnete pre med, pridajte ho až na samom konci varenia. Do vyvarených pohárov pridajte po kvapke horčice a prípadne po vetvičke čerstvých byliniek. Umyté a dôkladne očistené kuriatka vložte do pohárov a zalejte ich horúcim nálevom do vzdialenosti 2 cm od okraja. Zavrite a pasterizujte najmenej 30 minút vo vriacej vode. Ak chcete čas pasterizácie skrátiť, varte kuriatka asi 5 – 10 minút predtým, napr. v slanom náleve. Vyberte poháre z hrnca, otočte ich hore dnom a po vychladnutí ich premiestnite do chladnej miestnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako očistíte kuriatka od hliny? Zabudnite na namáčanie vo vode, existuje lepší spôsob
Veľa ľudí si to myslí o červivých hubách, ale je to mýtus. „Nebezpečná teória“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.