7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio).
Jeho chuť je veľmi chutná, ale tým to nekončí. Chýba mu aj tá charakteristická chrumkavosť a ľahkosť, pre ktorú máme radi čerstvý chlieb. Okrem toho sa veľmi rýchlo kazí a môže byť nebezpečný pre naše zdravie. Najhoršie je, že pulty obchodov sú takýmto chlebom preplnené a väčšina z nás ho kupuje bez rozmyslu.
Na každom kroku nás odborníci upozorňujú, aby sme kontrolovali zloženie potravín. A to je samozrejme veľmi dôležité. Kvalitný chlieb by mal obsahovať len niekoľko základných zložiek, ako je múka, voda, kvások, soľ a prípadne zrná. Avšak aj takýto, sa môže ukázať ako zlý výber. Všetko kvôli jednému detailu, ktorému málokto venuje pozornosť.
O aký chlieb ide? Lepšie povedané, „o čo ide?“
Ide o plastové obaly, v ktorých často dostávate chlieb. Chlieb a menej často aj rožky sú výrobcom zatavené do fólie. A hoci sa tento nápad môže zdať dobrý, pretože chráni pred vysychaním a znečistením, je tu aj „druhá strana mince“.
Fólia zadržiava vlhkosť, vďaka čomu sa chlieb rýchlo rozmrazí. Ale to je polovica problému. Oveľa horšie je, že v takomto výrobku sa ľahšie vyvíja pleseň. V prvej fáze je často ťažké si ju všimnúť, čo však neznamená, že nám neškodí. Aj keď nepociťujeme žiadne príznaky, ako sú bolesti žalúdka alebo hlavy. Účinky sa môžu prejaviť aj po mnohých rokoch.
Ďalší dôvod, prečo nekupovať chlieb vo fólii, je ekologický. Čím menej plastového odpadu vyprodukujeme, tým lepšie.
Aký chlieb si vybrať?
Pri nákupe chleba je lepšie vyberať si chlieb bez fólie. A ak nemáte na výber alebo sa váš obľúbený chlieb predáva len vo fólii, oplatí sa ho hneď po príchode domov vložiť do papierového vrecka alebo chlebníka. Nezabudnite tiež, že takéto čerstvé výrobky je najlepšie rýchlo zjesť. Najchutnejšie sú hneď po upečení a časom strácajú svoju chuť. Samozrejme, aj niekoľko dní starý chlieb je stále jedlý a dá sa bez problémov použiť.
Ak nechcete plytvať potravinami a chcete jesť čerstvý chlieb, oplatí sa rozdeliť bochník na porcie. Časť z neho môžete zamraziť. Týmto spôsobom výrazne predĺžite jeho trvanlivosť. A po niekoľkých minútach v rúre bude chutiť ako priamo z pekárne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda
Niet lepšieho chleba na raňajky. Je zdravý a má nízky obsah kalórií. Vaše chudnutie konečne začne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.