7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/pilipphoto).
Ak ešte nepoznáte fenikel, je najvyšší čas spoznať túto často podceňovanú zeleninu. Nielenže je veľmi zdravá, ale je aj ideálnym doplnkom do kuchyne, najmä počas letnej sezóny. Čo by ste o ňom mali vedieť a ako by ste ho mali konzumovať, aby ste si vychutnali jeho chuť a cenné vlastnosti?
Táto zelenina z čeľade zelerovitých je pri nákupe potravín často prehliadaná. To sa však oplatí zmeniť, pretože má priaznivý vplyv na naše zdravie. Fenikel, ako sa mu hovorí, pomáha nielen pri nadúvaní a vysokej hladine cholesterolu.
Fenikel a jeho vlastnosti. Ideálna diétna zložka
Vôňa zrelého feniklu je veľmi charakteristická. Vysoký obsah prchavých olejov je zodpovedný za jeho anízový nádych. Fenikel pochádza z oblasti Stredozemného mora a je veľmi známou ingredienciou v miestnej kuchyni. Táto zelenina je v prírodnej medicíne známa predovšetkým ako prostriedok, ktorý pomáha pri tráviacich ťažkostiach a ťažkostiach s trávením. Plody feniklu stimulujú vylučovanie žalúdočných štiav a žlče a priaznivo pôsobia aj na peristaltiku čriev a plynatosť.
Dá sa podávať tepelne upravený aj chladený, takže je ideálny do horúceho počasia. Fenikel je tiež ideálnou zložkou stravy ľudí, ktorí majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Táto zelenina by určite mala byť aj v jedálničku ľudí, ktorí dbajú na zdravú telesnú hmotnosť. Fenikel má nízky obsah kalórií, ale obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov a dokáže rýchlo zasýtiť. Fenikel má aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti, takže bude ideálny v boji proti voľným radikálom. Ako si ho pripraviť?
Feniklový šalát – ideálny na leto
Fenikel je jedlý ako hľuza, ktorá má sladkú chuť, aj ako listy, ktoré majú mierne anízovú chuť, oveľa jemnejšiu ako chuť bežného feniklu. Hľuzy feniklu sa môžu konzumovať surové, vtedy majú najviac živín, ale sú vhodné aj na varenie. V letnom období je ideálny na grilovanie. Fenikel sa hodí aj ako príloha napríklad k pečeným rybám, kuracine alebo zemiakovému pyré. Je ideálny aj ako základ šalátov. Skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu.
Zloženie:
- 1 grapefruit
- 1 fenikel + listy
- mozzarella
- soľ a korenie
- balzamikový ocot
Spôsob prípravy:
Nakrájajte fenikel na tenké pásiky. Grapefruit ošúpte, oddeľte na mesiačiky alebo nakrájajte na menšie kúsky. Mozzarellu nakrájajte na kocky. Môžete použiť aj hotové mozzarellové guľôčky. Listy feniklu nakrájajte nadrobno. Všetky ingrediencie zmiešajte, podľa chuti posypte soľou a korením a pred podávaním zalejte trochou balzamikového octu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Fenikel – na čo je dobrý? Obohacuje chuť jedál a zmierňuje niektoré nepríjemné neduhy
Tri druhy semienok, ktoré vám pomôžu schudnúť. Skontrolujte, či ich máte v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.