09.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SpeedKingz).
Mäsové výrobky, na rozdiel od vzhľadu, sú produktom, ktorý si zachováva svoje vlastnosti pomerne dlho. Pri správnom skladovaní sa rýchlo nepokazia. Ak sa čoskoro po kúpe začne šmýkať a nepríjemne zapácha, zrejme robíme niečo zle. Dnes vám povieme, aké podmienky by sa mali zabezpečiť pre mäsové výrobky. Vďaka tomu si ich chuť budeme môcť vychutnávať dlhé dni.
Dnes vám povieme, na čo si dať pozor pri skladovaní mäsových výrobkov v chladničke. Nie každý o tom vie a nie každý si to pamätá. Aká škoda. Ak vás už nebaví vyhadzovať pokazené potraviny, určite si prečítajte tento článok. Malá zmena môže mať naozaj veľký efekt.
Kvalitné mäsové výrobky, ktoré obsahujú najmä mäso, nie múku alebo umelé zvýrazňovače chute, môžu byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Nemusíte sa ich vzdávať, no vždy sa oplatí prečítať si zloženie a vybrať si ten najlepší produkt pre vás, napríklad s nízkym obsahom tuku, ak máte problémy so srdcom alebo máte nadváhu. Nezabúdajme tiež na kontrolu dátumu spotreby. Ak sa chýli ku koncu, je na zváženie, či to mäso skutočne stihneme tak rýchlo zjesť.
Aj ten najlepší produkt sa však môže po niekoľkých dňoch pri nesprávnom skladovaní pokaziť. Skontrolujme teda, či je teplota v chladničke dostatočne nízka.
Najlepší spôsob skladovania mäsových výrobkov
Najlepší rozsah pre mäsové výrobky je 0-4 stupne C. Po otvorení určite… mäso vyberte z pôvodného obalu.
Najčastejšie sa predávajú vo fólii, čo je pohodlné a hygienické, ale nemá dobrý vplyv na samotný výrobok. V takom prostredí jednoducho „skysne“, takže sa rýchlo šmýka a nevyzerá vábne. Plast urýchľuje degradáciu. Keď už mäsové výrobky otvoríte, nenechávajte ich v obale.
Oveľa lepší nápad je preložiť mäsové výrobky do sklenenej misky alebo zabaliť do papiera na pečenie. Ak máte nakrájané výrobky, ideálne by bolo rozdeliť každý plátok papierom na pečenie. Vďaka tomu vydrží dlho svieži.
Je tiež veľmi dôležité, aby výrobok mal neustály prístup vzduchu. Nie je potrebné, vlastne by sa ani nemali takéto výrobky uzatvárať do vzduchotesných nádob, lebo sa tam „dusia“. A budú sa zhoršovať rýchlejšie. Takto po čase prirodzene vysychá, no nie je na tom nič zlé. Vlhký, lepkavý náter je však iná vec.
Je tiež potrebné si uvedomiť, že mäsový výrobok v jednom kuse vydrží dlhšie čerstvý ako nakrájaný na plátky.
Nakoniec jasná vec, na ktorú sa ľahko zabúda. Bez ohľadu na to, či výrobok preložíte do iného obalu alebo ho dáte na sendvič, vždy to musíte urobiť čistými rukami. Nezabudnite ich umyť bezprostredne predtým, ako sa dotknete jedla. Dôležité je, že by ste sa nemali dotýkať napr. syra tými istými rukami, ako ste sa dotýkali mäsových výrobkov a naopak.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skladujete takto mlieko? Vďaka tomu stráca svoju čerstvosť oveľa rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.