10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Glad).
Šproty sú malé ryby z čeľade sleďovitých. Šprota európsky pochádza zo severovýchodného Atlantického oceánu. Jeho rozsah zahŕňa Baltské more , Severné more , južné Nórsko a Švédsko, okolo pobrežia Britských ostrovov, Pyrenejského polostrova, Maroka, Stredozemného mora , Jadranského mora a Čierneho mora. Hoci niektorí nimi opovrhujú pre ich malú veľkosť, môžu obohatiť stravu o cenné živiny. Sú zdrojom bielkovín, vápnika a omega-3 mastných kyselín. Aké zdravotné vlastnosti majú šproty a ako ich najlepšie jesť?
Šproty (Sprattus) sú pomerne malé ryby, ktoré plávajú v húfoch v chladnejších vodách. Majú štíhle, striebristé telo a zvyčajne dosahujú dĺžku 10 až 15 cm. Tieto ryby majú svojich priaznivcov: sú cenené pre svoju jemnú chuť, bohatú výživovú hodnotu a zdravotné vlastnosti.
Zdravotné vlastnosti šprotov
Tieto malé ryby sú skutočnou baňou zdraviu prospešných látok. Predovšetkým šproty obsahujú omega-3 mastné kyseliny vo forme kyselín DHA a EPA, ktoré sú zo všetkých najviac biologicky dostupné. Konzumácia týchto rýb preto podporuje zdravie srdca, zlepšuje činnosť mozgu a má protizápalové účinky.
Zdraviu prospešné vlastnosti šprotov sú spôsobené aj tým, že ich konzumujeme celé, spolu s chrbticou a vnútornosťami. Vďaka tomu nám poskytujú oveľa viac vápnika, bielkovín, selénu a vitamínu B12. Ten sa tu nachádza v množstve, ktoré dokonca prevyšuje dennú potrebu. Vitamíny A, D, E a K, ktoré sa nachádzajú v šprotoch, sú veľmi dôležité pre zdravie očí, kože, kostí, svalov a imunitného systému. Ďalšou zdravotnou výhodou šprotov je, že je nepravdepodobné, že by boli otrávené ortuťou. Živia sa najmä planktónom a malými kôrovcami, takže sú veľmi zriedkavými prenášačmi akejkoľvek kontaminácie nachádzajúcej sa vo vode.
Šproty: mastné, ale pomáhajú pri chudnutí
Tuk v šprotoch tvorí takmer 10 % ich telesnej hmotnosti, takže ich ťažko možno považovať za nízkotučné. Tuk morských rýb je však zdravý, pretože obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) v prospech dobrého cholesterolu (HDL). V 100 g šprotov je 160 kalórií, ale okrem zdravého tuku obsahujú aj veľa bielkovín, až 23 %. Sú preto oveľa zdravšou a hodnotnejšou zložkou jedla ako mäso.
Šproty majú nulový glykemický index, pretože neobsahujú žiadne sacharidy. To znamená, že nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo je výhodné pre ľudí s cukrovkou. Veľa však závisí od formy, v akej sa konzumujú: ak sú obalené v múke alebo strúhanke a vyprážané, majú už vyšší GI.
Šproty: lacná alternatíva k drahým rybám
Šproty sú relatívne lacné ryby. Doteraz sme ich zvyčajne jedli v údenej forme alebo konzervované v oleji či paradajkovej omáčke. Dnes je už možné kúpiť aj čerstvé šproty, aj keď zatiaľ obmedzene. Pri kúpe čerstvých šprotov sa oplatí privoňať si k nim: ich vôňa by mala byť morská, nie rybacia. Pozornosť venujte aj vzhľadu rýb, ak majú strieborné, lesklé šupiny a svetlé oči, znamená to, že sú čerstvé.
Údené, vyprážané alebo možno z konzervy?
Forma, v akej konzumujeme šproty, závisí od individuálnych chuťových preferencií a stravovacích potrieb. Najbežnejšie šproty sú:
- Údené: Údené šproty majú intenzívnu chuť a sú vynikajúcim doplnkom sendvičov a šalátov. Je však dôležité poznamenať, že údenie môže zvýšiť obsah sodíka. Nie sú preto vhodnou voľbou pre ľudí s vysokým krvným tlakom;
- Vyprážané: Vyprážané šproty sú chrumkavé a chutné, ale môžu obsahovať viac kalórií a tuku. Ľudia, ktorí držia redukčnú diétu, by sa im preto mali vyhýbať, zatiaľ čo diabetici by si mali vybrať smažené šproty bez strúhanky;
- Konzervované: Konzervované šproty sú pohodlné a majú dlhú trvanlivosť. Často sú konzervované v oleji, čo zvyšuje ich kalorický obsah, ale k dispozícii sú aj verzie vo vlastnej šťave alebo paradajkovej omáčke, ktoré sú ľahšie.
So šprotami je to rovnaké ako so všetkým: ak sa konzumujú s mierou, určite nie sú v žiadnej forme škodlivé. Stojí za to zvážiť ich zaradenie do svojho jedálneho lístka.
Recept na nátierku z údených šprotov
Údené šproty sú skvelým doplnkom k nátierke na chlieb.
Recept na nátierku z údených šprotov je jednoduchý, lacný a trvá len 15 minút. Urobte si zásoby ingrediencií:
- 200 g údených šprotov;
- 3 vajcia uvarené natvrdo;
- 3 cibule šalotky;
- 1 nakladaná uhorka;
- 2 PL majonézy;
- korenie podľa chuti.
Pripravte nátierku zo šprotov:
- Zo šprotov odrežte hlavy a chvosty a rozmixujte ich alebo pomeľte.
- Nastrúhajte vajcia, cibuľu, šalotku a uhorku.
- Všetko spolu zmiešame a dochutíme korením.
Nátierku z údených šprtov podávajte na chlebe alebo krekroch, ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo cherry paradajkami. Takto sa šproty môžu stať nielen súčasťou rodinných raňajok, ale aj vynikajúcej párty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.