10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum).
Keď v záhradách dozrievajú paradajky, hrdo sa červenajú aj na zeleninovom záhone. Keď je sezóna v plnom prúde, má zmysel odniesť náklad zeleniny priamo do kuchyne. A potom pripraviť omáčku, ktorá chutí klamlivo podobne ako paradajky kúpené v obchode. Je však oveľa zdravšia. Ako si pripravíte vlastný domáci kečup? Tu je jednoduchý recept.
Je kečup zdravý? Skontrolujte, čo dostávate
Regály obchodov sú preplnené týmto výrobkom. A siahame po ňom oveľa častejšie, najmä v lete. Na naše stoly sa dostáva pri príležitosti grilovačiek, ktoré Slováci milujú. Často sprevádza aj hranolky a niekedy sa objaví aj na sendvičoch. Kúpený v obchode má však aj svoje nevýhody.
Kečup síce chutí výborne, ale môže obsahovať veľa látok, ktoré sú pre telo nezdravé, ako napríklad cukry, soľ a konzervačné látky. Pri nakupovaní sa preto oplatí pozorne skontrolovať etiketu každého výrobku. Keď je však sezóna paradajok v plnom prúde, nič vám nebráni vyrobiť si vlastný chutný kečup v pohodlí vlastnej kuchyne. Nielenže bude zdravší, ale bude aj plný šťavnatej chuti paradajok.
Ako pripraviť zdravý kečup? Tu je dôvod, prečo sa to oplatí
Domáci kečup pripravený na báze čerstvých paradajok je plný vitamínov a minerálov. Nie je to prekvapujúce, keďže je v ňom oveľa viac zeleniny ako v ekvivalente kúpenom v obchode.
Domáci kečup teda poskytuje vitamíny skupiny B, ako aj C a E a je tiež dobrým zdrojom lykopénu, silného antioxidantu, ktorý rozkladá voľné radikály. Zároveň má protirakovinový účinok a podporuje kardiovaskulárny systém. A čo je pre rodičov najdôležitejšie, deti ho milujú a vychutnávajú si jeho chuť. Ako ho teda pripraviť?
Ako pripraviť dobrý paradajkový kečup? Jednoduchý recept
Na prípravu domáceho kečupu budete potrebovať:
- 3 kg paradajok (najlepšie sa hodia dužinaté paradajky)
- väčšiu cibuľu
- 4 PL oleja
- 8 PL jablčného octu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice cukru
- po jednej lyžičke štipľavej papriky a čierneho korenia
- lyžička soli
Postup:
- Paradajky umyte a osušte. Odstráňte zelenú stopku a nakrájajte ich na štvrtiny. Vložte ich do veľkého hrnca – najlepšie s minimálnym objemom 5 litrov.
- Horák nastavte na minimum, aby sa uvoľnila šťava. Hrniec neprikrývajte pokrievkou. Po niekoľkých minútach zvýšte výkon na stredný. Paradajky premiešajte, aby sa pomerne rýchlo rozpadli. To by sa malo stať po hodine.
- Obsah hrnca vylisujte cez kovové sitko. Zbavíte sa tak šupiek a semienok.
- Vložte vylisovanú šťavu z paradajok späť do hrnca.
- Hrniec so šťavou postavte na oheň a varte, kým sa neodparí približne pol litra.
- V tomto momente by sa mala šťava zmeniť na konzistenciu podobnú passate. Omáčku často miešajte. Tento proces trvá približne 30 až 60 minút.
- Do passaty pridajte nastrúhanú mrkvu. Premiešajte a varte odkryté.
- Cesnak a cibuľu ošúpte, nakrájajte a orestujte na oleji na panvici.
- Pridajte ich do hrnca s mrkvou a passatou.
- Kečup varte nezakrytý 30 minút na miernom ohni za častého miešania. Pridajte ocot a korenie.
- Keď sú všetky prísady v hrnci, kečup varte ešte asi 5 minút.
- Kečup rozmixujte a prelejte do pohárov. Dobre uzavrite a pasterizujte.
- Potom kečup skladujte na chladnom mieste. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som nezvyčajný kečup, pretože nebol vyrobený z paradajok. Chuť tejto zeleniny ma prekvapila
Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.