10.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pexels/Letícia Alvares).
Čierna a aromatická, ráno naplní svojou vôňou celý dom – dáva znamenie, že je najvyšší čas načerpať energiu na celý deň. Mnoho ľudí však odkladá siahnuť po šálke kávy zo strachu, že dehydruje a vyplaví z tela cenné zložky. Vedci sa teda rozhodli pozrieť sa na to bližšie. A vyvrátili zaužívaný mýtus.
Mali by ste piť kávu? Vedci nepochybujú
Káva má zdraviu prospešné účinky na organizmus. Je zdrojom antioxidantov a množstva ďalších zlúčenín, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus a pri miernom pití navyše znižuje riziko predčasnej smrti, rozvoja kardiovaskulárnych ochorení, metabolického syndrómu, cukrovky II. a niektorých druhov rakoviny.
Okrem toho výskum ukazuje, že pitie kávy tiež znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, demencie, Parkinsonovej choroby a niektorých ochorení pečene. Niet divu, že veľa ľudí začína svoj deň „malými čiernymi šatami“.
Potom však prichádza na rad zaužívaná povera – podľa ktorej káva odvodňuje a vyplavuje z tela cenné zložky. Ste si istý? Odborníci sa na to pozreli bližšie.
Prečo káva dehydratuje telo? Odborníci vyvrátili zaužívaný mýtus
Častým názorom je, že káva prispieva k dehydratácii organizmu, vyplavuje nielen vodu, ale aj ďalšie zdraviu cenné zložky. Podobné presvedčenie podľa odborníkov vyplýva z diuretického účinku kofeínu. A hoci je pravda, že kofeín mierne zvyšuje produkciu moču, výskum naznačuje, že takýto účinok je relatívne slabý, bez toho, aby viedol k výraznej strate tekutín z tela.
Káva obsahuje látky so záhadným názvom – diuretiká. Tie pomáhajú obličkám odstraňovať soľ a vodu z tela, vďaka čomu po vypití šálky kávy pociťujeme potrebu ísť na toaletu. No hoci káva pôsobí mierne močopudne, nevyplavuje minerálne látky a nedehydruje – argumentujú odborníci vo vedeckom časopise Journal of the American College of Nutrition.
Má káva zlý vplyv na organizmus?
Káva, konzumovaná v rozumnom množstve, vás nielen hydratuje, ale dodá aj cenné živiny. Odborníci tvrdia, že denne by sme si mali dať tri až maximálne päť šálok kávy.
Nebude to škodiť? Vôbec nie. Jedna šálka kávy obsahuje asi 7 mg horčíka. Keď však vypijeme asi štyri šálky čierneho nápoja denne, za 24 hodín vylúčime obličkami asi 4 mg horčíka – podľa odborníkov extrémne málo. Denná potreba tejto zložky je od 300 do 400 mg denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si trochu do rannej kávy. Zlepší chuť a urýchli metabolizmus
Najlepšie nápoje pre pečeň. Pite ich pravidelne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.