10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Vyzerá ako brokolica, hoci niektorí si ju spájajú so špargľou. A hoci sa v zeleninových záhradách nesmelo presadzuje, Slováci ju stále dosť prehliadajú. Pritom je nielen chutná, ale aj zdravá a… lacná. Tu sa dozviete, čo z nej môžete pripraviť.
Na pohľad ako brokolica v kombinácii so špargľou. Taká je aj jej chuť. V skutočnosti je to však kríženec klasickej brokolice a čínskej kapusty. Baby brokolica (alebo brokolica stonková) sa už objavila v slovenských obchodoch so zeleninou. A mnohých zmiatla.
Baby brokolica alebo stonková brokolica, ktorá je obľúbená v Španielsku, Veľkej Británii či Maroku, bola vyšľachtená v Japonsku začiatkom 90. rokov minulého storočia ako kríženec čínskej kapusty gai lan a klasickej brokolice. Nová zelenina čoskoro dokázala zaujať svojou chuťou a celým radom zdraviu prospešných vlastností.
V obchodoch so zeleninou sa objavila nová zelenina. Zdravá, chutná a lacná
Baby brokolica svojou chuťou trochu pripomína brokolicu a špargľu, ale je mimoriadne jemná a originálna. Zároveň dodáva telu celý rad vitamínov – na čele so skupinami A a C – ako aj vápnik, kyselinu listovú, železo, zinok a vlákninu.
Podobne ako iné kapustovité zeleniny obsahuje vo svojom zložení glukozinoláty, ktorých hlavnou úlohou je bojovať proti baktériám a plesniam, ktoré rastlinu napádajú. Majú však aj vplyv na zdravie – prostredníctvom antioxidačných a antibiotických účinkov podporujú zdravie buniek. Navyše, nenápadná baby brokolica má aj málo kalórií – len 29 kcal v 100 gramoch.
Ako pripraviť baby brokolicu? Nebojte sa experimentovať
Keď sa baby brokolica ocitne na kuchynskej linke, rýchlo ukáže všetky svoje prednosti. Oproti brokolici a špargli má totiž významné prednosti. Predovšetkým samotná príprava zeleniny – umývanie alebo lúpanie – je oveľa menej časovo náročná. Dôležité je, že pri stonkovej brokolici nevzniká takmer žiadny odpad. Krehké stonky sa totiž nemusia lúpať, len sa zľahka orežú konce. Jedlé sú aj listy. Kvietky stačí na niekoľko sekúnd umiestniť pod tečúcu vodu.
Baby brokolica sa môže variť, piecť, vyprážať a jesť…. v surovom stave. Pri každom varení sa však odporúča zabezpečiť, aby tepelná úprava netrvala dlho. Zelenina tak zostane chrumkavá a šťavnatá. Pri konzumácii surovej zeleniny bude mať oveľa výraznejšiu orieškovú chuť. Najlepšie chutí, keď je ešte pevná.
Čo pripraviť s baby brokolicou? Kľúčom k úspechu je jednoduchosť
Na začiatok sa odporúča pripraviť baby brokolicu v najjednoduchšej verzii – uvariť ju a potom ju smažiť na grilovacej panvici asi 3 – 4 minúty a podávať ju ako prílohu k hlavným jedlám – rybám alebo mäsu. Potom príde čas na experimentovanie. Baby brokolica sa bude dobre hodiť ako príloha k nákypom, šalátom alebo koláčom.
Táto zelenina neodmietne ani spoločnosť cestovín a osvedčila sa dokonca aj ako prísada na pizzu. Možno ju pridať aj do dusených jedál alebo zeleninových polievok. Svojou chuťou poteší aj pri samostatnom podávaní. Stačí len pár ingrediencií: maslo, olivový olej, soľ, korenie a vytlačená citrónová šťava a rýchlo vytvoríte chutný pokrm.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Patria k najzdravším druhom ovocia. Regulujú krvný tlak a posilňujú srdce
Táto zelenina je v obchode prehliadaná. Aká škoda! Pomáha k štíhlej postave a plochému bruchu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.