Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Prečo talianske ženy nestarnú? 5 kľúčových pravidiel

11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Victoria Fox). Poznáte ten pocit? Ste na dovolenke, sedíte v talianskej kaviarni, pozeráte na ľudí a myslíte si: ako to robia? Oni, konkrétne: Taliani....

11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Victoria Fox).

Poznáte ten pocit? Ste na dovolenke, sedíte v talianskej kaviarni, pozeráte na ľudí a myslíte si: ako to robia? Oni, konkrétne: Taliani. A ešte konkrétnejšie: talianske ženy. Ako to robia, že napriek rokom stále vyzerajú moderne, elegantne a príťažlivo? Tu je päť talianskych trikov, ktorými sa môžete inšpirovať.

V čom spočíva tajomstvo talianskeho štýlu?
Foto: shutterstock/Victoria Fox

Prvé pravidlo: neklamte

Máte päťdesiat, šesťdesiat, dosahujete sedemdesiatku? Výborne, to je práve váš vek. Namiesto sťažovania sa na metriku je múdrejšie brať prirodzené procesy ako výzvu. V každom prípade nie prvú vo vašom živote. Pamätáte si, keď ste v tínedžerskom veku hľadali svoj štýl? A potom ho „aktualizovali“, keď sa vaše telo menilo pod vplyvom puberty, životného štýlu a nazbieraných skúseností? Teraz musíte urobiť to isté. Nájdite si farby, strihy oblečenia a make-up, ktoré budú vyhovovať vašej novej, zrelej pleti a postave.

Pri hľadaní sa zamerajte na seba – na svoje prednosti, vkus, preferencie. Nesnažte sa za každú cenu prispôsobiť aktuálnej móde, nekopírujte riešenia, ktoré používa generácia dvadsiatnikov či tridsiatnikov, nesnažte sa zakryť to, čo sa považuje za nedostatky – vrásky, šediny, plnšiu postavu. Buďte sami sebou a buďte k sebe dobrí. Úprimnosť a sebadôvera sú neoddeliteľnou súčasťou atraktívneho vzhľadu.

Neveríte tomu? Pozrite sa na talianske seniorky. Žiadna z nich nepredstiera, že je mladšia, a napriek tomu vyzerajú skvele. Líčenie, ktoré používajú, je vždy ľahké a svieže a oblečenie je prispôsobené ich postave a spôsobu života. Ich styling je inšpirovaný aktuálnymi trendmi, ale zakaždým vychádza z individuálneho štýlu okoreneného veľkou dávkou klasiky.

Druhé pravidlo: investujte do kvality

Vyberajte si kvalitné oblečenie.
Foto: shutterstock/ViDI Studio

Z niektorých zvykov vyrastiete. Napríklad z neuváženého nakupovania veľkého množstva oblečenia v obchodných reťazcoch. Veci, ktoré sú lacné, ľahko dostupné a sledujú sezónne trendy, sú pokušením, ktorému sa v mladom veku ťažko odoláva. Niekedy nás k takýmto nákupným rozhodnutiam tlačí aj obmedzený rozpočet. V zrelom veku si však zvyčajne môžeme dovoliť viac.

Ak máte prostriedky, doplňte svoj šatník oblečením z kvalitných prírodných materiálov: vlna, ľan, hodváb, kašmír. Ak je váš domáci rozpočet obmedzený, skúste sa poobzerať po oblečení v obchodoch s použitým tovarom alebo na platformách, ako je Vinted.

Pri nákupoch sa snažte vyberať aj klasické strihy. Košele, nohavice upravené na mieru, sukne s dĺžkou ¾, kardigány, plisované šaty – všetky štýly spojené s trendom „old money style“, ktorý je v posledných sezónach populárny. Tento ušľachtilý, elegantný štýl sa hodí práve pre ľudí v zrelšom veku.

Taliani sú známi svojím dobrým vkusom, láskou ku klasike a dôrazom na kvalitu vecí, ktorými sa obklopujú. Krémové nohavice a tenká košeľa s modrým prúžkom, hnedý opasok a mokasíny, alebo: biele košeľové šaty zvýraznené zlatými šperkami, alebo: béžové široké nohavice a svetlý sveter z hrubej tkaniny – to všetko sú kombinácie, ktoré často vídame v talianskych uliciach. Rovnako dobre budú fungovať aj v našom prostredí.

Tretie pravidlo: buďte odvážni

Nebojte sa farieb.
Foto: shutterstock/Anna Zhuk

Kvalitná – áno, klasická – áno, elegantná – áno, nudná – nie. Rozhodne nie. Maskovanie, skrývanie sa v beztvarých strihoch, schovávanie sa za zemité farby – to je zoznam odevných hriechov, ktorých sa dopúšťajú zrelé ženy. Táto stratégia, ktorá má zakryť nedostatky tela, v praxi pôsobí presne naopak a robí styling fádnym a bezvýrazným. Ženy po päťdesiatke niekedy hovoria, že sa „strácajú“, „stávajú sa neviditeľnými“. Hoci k tomuto nepríjemnému pocitu prispieva mnoho faktorov, neoplatí sa ho znásobovať nesprávnym výberom oblečenia.

Vstup do dospelosti nemusí znamenať rozlúčku s výraznými farbami alebo vzormi. Práve naopak, sýte farby od fľaškovej zelenej cez kobaltovú až po žltú a purpurovú sú spojencom zrelých dám. Sú výrazné, pútavé, akoby dodávajú energiu, a preto omladzujú. Áno, mali by sa používať v určitom rámci (pozri predchádzajúci bod), výrazná farba v kombinácii s klasickým strihom, ale v žiadnom prípade by sa ich nemalo upúšťať.

Taliansko je plné farieb: modrá obloha, žlté citróny, zelené stromy, biela farba budov. Preto nie je prekvapením, že aj talianske ženy sú majsterkami farebných kombinácií. Neboja sa spájať veľké farebné celky, narážať na kontrasty, kombinovať vzory. Aj keď si vyberú čierne oblečenie, snažia sa ho rozbiť farebnou šatkou, opaskom alebo nápadnými farebnými šperkami.

Ako sa pri hre s farbami vyhnúť tomu, aby ste spadli do farebnej pasce? Uistite sa, že jedna farba je v outfite dominantná a ostatné pôsobia len ako doplnkové alebo kontrastné akcenty. Nie ste si istí, ktoré dvojice sú bezpečné? Ružová a fialová, červená a ružová, okrová a zelená, modrá a morská – to sú dvojice, ktoré si vždy „rozumejú“. Ak chcete experimentovať a nedôverujete vlastnej intuícii, môžete použiť kruh farieb, ktorý ľahko nájdete na internete.

Štvrté pravidlo: malý doplnok robí veľký rozdiel

Doplnky určujú charakter štýlu.
Foto: shutterstock/Anna Zhuk

Viete, aký je rozdiel medzi obliekaním a stylingom? Sila spočíva v malých akcentoch. Pretože neexistuje nič také ako univerzálny „dokonalý styling pre ženu 50+“, každá z nás si musí trendy prispôsobiť vlastnej postave a kráse. Nie ich kopírovať, ale inšpirovať sa nimi a prispôsobiť ich vlastným potrebám a možnostiam.

Niekedy to zahŕňa drobné úpravy módnych štýlov – stiahnutie šiat opaskom, zastrčenie košele do nohavíc, vyhrnutie nohavíc, uviazanie šatky. Nezabudnite, že trendy sa majú prispôsobiť vám, nie vy trendom. Berte ich ako inšpiráciu, nie ako nutkanie.

Doplnky môžu byť nenahraditeľným pomocníkom pri krotení trendov. Opasky, náušnice, náhrdelníky, slnečné okuliare, kabelky – to všetko sú predmety, ktoré môžu vášmu vzhľadu dodať jedinečný nádych, ako aj farbu. Talianske ženy sú v tom majsterky. Nápadné náušnice, široké opasky, masívne zlaté náramky, drahé kabelky – to sú drobnosti, ktoré v ich prípade často určujú charakter celého outfitu.
Mnohé zrelé ženy sa bránia nosiť veľké, výrazné šperky a tvrdia, že priťahujú pohľad na miesta, na ktorých sa jasne prejavujú známky starnutia – tvár, dekolt, ruky. Áno, je to tak, ale ako už bolo povedané, styling v zrelom veku nie je o tom, aby sa vytratil. Šperk je pútavý, ale aj tým, že odráža svetlo, rozjasňuje pokožku; jeho skulpturálna forma paradoxne dobre funguje s telom, na ktorom je vidieť plynutie času.

Pri výbere šperkov však nezabúdajte na jednu vec – ani tu nie je miesto pre falošnosť. Plastové trblietky, drevené korálky, kovové retiazky nikdy nebudú vyzerať dobre. Ak sú vaše finančné možnosti skromné, skúste staviť na minerály. Šperky z nich vyzerajú nápadne a sú cenovo dostupné.

Ak si na šperky nepotrpíte, prečo nezvoliť aj textilné doplnky: efektná šatka, košeľa s ozdobným golierom, blúzka s masívnou mašľou sú výrazné akcenty, ktoré dodajú vzhľadu dramatickosť a urobia ho jedinečným.

Piate pravidlo: vyjdite z domu

Aktívny životný štýl je spôsob na zachovanie mladosti.
Foto: shutterstock/Anna Zhuk

Našli ste už štýl pre svoje zrelé ja, dokončili ste niekoľko vzhľadov, v ktorých sa cítite dobre? Výborne, je čas ukázať ich svetu!

Zamyslite sa sami nad sebou: kde všade ste sa pozerali na talianske ženy? No predsa v kaviarni. Každodenné chodenie na espresso, rozhovory so susedmi, poznámky vymenené s priateľmi na ulici, spoločenské stretnutia, kultúrne aktivity, to všetko je neodmysliteľnou súčasťou talianskeho programu. Nech nám tieto zvyky slúžia ako dobrý príklad.

Hoci s pribúdajúcim vekom a najmä po odchode do dôchodku majú mnohí z nás tendenciu uzatvárať sa medzi svoje štyri steny, neoplatí sa tejto tendencii podľahnúť. Vedci už dávno vedia, že len málo vecí prispieva k udržaniu mladosti tak ako spoločenská aktivita, neustála stimulácia mysle, zhromažďovanie nových skúseností a bohaté interakcie.

Nasledujme teda príklad talianskych žien – neskrývajme svoj vek, nebojme sa farieb, trvajme na dobrej kvalite a – predovšetkým – majme čas na seba a na druhých. Veď výhodou dospelosti je čas užívať si život.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Uhorská kráľovná sa týmto odvarom mazala. Vyzerala o 30 rokov mladšia

Táto kozmetika pochádza z roku 1370. Kráľovná ju aplikovala a vyzerala o 30 rokov mladšie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako a kedy zasadiť zimný cesnak? Skôr ako ho zasadíte do zeme, urobte jednu vec. Vyrastie veľký ako golfové loptičky

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadiya Vikhasta). Ako a kedy zasadiť zimný cesnak, aby cibuľky vyrástli veľké a mimoriadne chutné? Správny termín je veľmi…

Pridajte do kávy namiesto mlieka. Zrýchlite si metabolizmus a schudnete

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect). Káva s mliekom, najčastejšie nazývaná cappuccino alebo caffe latte, patrí medzi milovníkov kávy medzi najobľúbenejšie kombinácie. Ak…

Nechajte pôsobiť 20 minút. Táto vzácnosť z obchodu za pár eur zdvojnásobi objem vlasov

20.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MillaF). Čo možno urobiť, aby boli vlasy silnejšie a hustejšie? Použite lacnú a účinnú metódu založenú na prírodných produktoch…

Platíte vysoké účty za elektrinu? Problémom môže byť váš elektromer. Tu je návod, ako skontrolovať, či funguje správne

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ceny elektriny sú vysoké, ale vysoké účty nie vždy svedčia o skutočnej spotrebe elektriny. Na vine môže…

Vyhadzujete tubu zubnej pasty do tohto kontajnera? Toto je chyba. Pozor na jednu vec

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LSP EM). Z roka na rok pozorujeme nárast ekologického povedomia medzi Slovákmi. Pre mnohých z nás je zrejmé, že…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov