11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliy).
Omeleta je ideálnym nápadom na raňajky, keď chcete začať deň niečím chutným, sýtym a energizujúcim na dlhé hodiny. Je to pokrm, ktorý si môžete pripraviť s čímkoľvek, ale táto omeleta je jedinečná. Kombinácia vajec s týmito ingredienciami si zaslúži ódu alebo aspoň sonet.
Základom tejto omelety sú lesné poklady, teda čerstvé huby. Hubárska sezóna sa vlastne ešte len začína, a hoci sa prvé exempláre začali objavovať už v máji, nemôžeme hovoriť o celonárodnej nádielke. Pravda, sú regióny, kde už huby sú – najčastejšie kuriatka, kozáky a suchohríby. Objavujú sa aj hríby a niekedy aj bedle. Ak teda počas prechádzky náhodou natrafíte na niekoľko exemplárov, už máte najdôležitejšie ingrediencie na najlepšiu omeletu na svete.
Kombinácia vajec a húb vás ohromí
Ingrediencie:
- 4 malé vajcia,
- 250 g čerstvých, dobre očistených lesných húb,
- 1 cibuľa šalotka,
- maslo,
- 2-3 lyžice sladkej smotany,
- nasekaná petržlenová vňať,
- malá vetvička čerstvého tymiánu,
- soľ a korenie podľa chuti.
Omeleta z lesných pokladov – ako na to:
- Hríby, najmä kuriatka, dôkladne očistite, najlepšie malou kefkou. Potom huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici rozohrejeme lyžicu tuhého masla a pridáme nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, kým nezesklovatie, a pridajte huby. Smažte ich, kým nezmäknú a ľahko nezhnednú.
- Kým sa huby smažia, postarajte sa o vaječnú zmes. Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme trochu smotany, soľ a korenie podľa chuti a natrhanú vetvičku tymiánu a vymiešame na hladkú kašu alebo vyšľaháme metličkou. Potom pridajte nasekanú petržlenovú vňať a opäť premiešajte.
- Vaječnú zmes nalejte do panvice s hubami a znížte teplotu. Panvicou zľahka potraste a prikryté smažte, kým sa omeleta neprepečie.
Ak sa už vo vašom lese objavujú huby, zbierajte ich, akoby zajtra už nemali byť. Ak, bohužiaľ, nemáte toľko šťastia, zájdite na trh a určite si kúpte napr. kuriatka. Pri nákupe húb na trhu dávajte pozor na ich jedlosť a čerstvosť. Inak sa môžete dostať do problémov, čo si nikto neželá, a to ani na úkor najlepšej omelety na svete.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.