11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
Cuketa je jednou z najobľúbenejších a najzdravších druhov zeleniny. Vďaka svojej jemnej chuti a štruktúre sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Je vhodná na konzumáciu v surovom stave, varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie. Obzvlášť obľúbené sú cuketové placky, ktoré sa smažia na oleji. Tento spôsob prípravy však predstavuje riziko, že budú ťažké a mastné. Existuje však spôsob, ako sa tomu vyhnúť.
Chrumkavé cuketové placky sú dokonalým letným jedlom. Ich príprava sa veľmi nelíši od prípravy zemiakových placiek a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Potrebujete len dobrý recept a vedomosti o tom, čo robiť, aby z panvice „nevypíli“ príliš veľa oleja.
Vďaka týmto trikom budú cuketové placky ľahké a nemastné
Cuketové placky sú hodnotné jedlo, ale niekedy sú príliš ťažké. Aby cuketové aj zemiakové placky pri smažení neabsorbovali príliš veľa horúceho oleja, oplatí sa použiť jednoduchý trik. Stačí do pripravenej zmesi pridať čajovú lyžičku liehu alebo jablčného octu (jeho prítomnosť nezhorší chuť). Po smažení je najlepšie ich položiť na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný tuk.
Ak majú byť placky nadýchanejšie, namiesto toho, aby ste do nich vhodili celé vajce, sa odporúča vyšľahať bielok zvlášť. Potom ho treba jemne vmiešať do pripravenej zmesi. Dôležité je tiež vyliať prebytočnú vodu z cukety. Po nastrúhaní je dobré ju mierne posypať soľou, aby pustila šťavu, a po niekoľkých minútach ju scediť.
Cuketové placky recept
Ingrediencie:
- 1 väčšia cuketa,
- 1 cibuľa,
- 2 vajcia,
- 1 strúčik cesnaku,
- 3 kopcovité polievkové lyžice pšeničnej múky (ak je cesto príliš riedke, pridajte viac),
- soľ,
- korenie,
- olej na smaženie.
Príprava:
- Umyte cuketu. Starú ošúpeme a odstránime semienka, mladú použijeme celú.
- Zeleninu nahrubo nastrúhajte, vložte do misky a trochu posypte soľou. Cuketu jemne roztlačte, aby sa uvoľnila voda, a nechajte 15 minút odstáť. Po uplynutí tejto doby šťavu zlejeme – zmes na placky nesmie byť príliš mokrá.
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny.
- Nastrúhajte cibuľu a prelisujte cesnak.
- Žĺtky, nastrúhanú cibuľu a cesnak pridajte k odkvapkanej cukete, pridajte múku a premiešajte. Nakoniec pridajte bielky a opäť jemne premiešajte.
- Na panvici dôkladne rozohrejte olej. Lyžicou dávajte do panvice porcie cesta a na strednom ohni smažte placky z oboch strán dozlatista.
- Po vybratí z panvice položte placky na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk.
- Placky môžete podávať obyčajné alebo, ak chcete, s cesnakovou alebo tzatziki omáčkou.
Prečo by ste mali siahnuť po cukete?
Túto zeleninu sa oplatí variť čo najčastejšie, pretože je zdravá, všestranná a má jemnú chuť. Cuketa je tiež bohatá na vlákninu a bielkoviny. Nechýba v nej draslík, horčík, železo, vitamíny A, C a K a vitamíny skupiny B. Obsahuje tiež luteín, ktorý okrem iného chráni oči pred škodlivými účinkami UV žiarenia, a zeaxantín, ktorý spomaľuje proces starnutia očí a chráni makulu pred degeneráciou. Cuketa má nízky glykemický index (GI: 15), takže po konzumácii nespôsobuje nekontrolovaný nárast hladiny glukózy v krvi. Má tiež nízky obsah kalórií – 100 g čerstvej zeleniny poskytuje len 21 kcal. Ďalšou výhodou je, že sa v nej neukladajú ťažké kovy. To všetko hovorí v prospech zaradenia cukety do zdravého jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketové placky v tejto verzii sú úžasné. Najdôležitejšie sú dve prísady
Čo pripraviť z cukety? Nie placky a nie polievku. Tento recept je lepší ako uhorky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.