12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Začiatok augusta je najlepším obdobím na prípravu jedál z cukety. Vtedy sa totiž dajú získať najzrelšie a najchutnejšie exempláre. Vďaka ich charakteristickej, ale pomerne jemnej a neutrálnej chuti sa z nich dajú vykúzliť najrôznejšie jedlá. Pomocou tohto receptu sa nielen dobre najete, ale postaráte sa aj o svoj pás. Ako pripraviť cukety v rúre?
Cuketa je v kuchyni fantastická – dá sa prepašovať prakticky do každého jedla. Oplatí sa však postaviť ju na piedestál a urobiť z nej kráľovnú domácich večierkov. Recept na toto občerstvenie je mimoriadne jednoduchý na prípravu a zdravý. Cukety v rúre sú mojím najnovším hitom.
Obaľované cukety v rúre. Tajomstvo je v príprave zeleniny
Cuketa je nízkokalorická zelenina, pretože obsahuje veľa vody. Pred ďalším spracovaním sa oplatí odstrániť väčšinu vlhkosti. Ak sa to neurobí, obal nebude držať a cuketové plátky nebudú vo výsledku chrumkavé. Ďalším tajomstvom dokonale pevného a chrumkavého občerstvenia je správne pečenie. Tento postup by sa mal vykonávať pri vysokej teplote, ktorá pomáha dosiahnuť krásnu zlatistú farbu a jemne opálené okraje. Zle pripravené cukety sa zmenia na kašu.
Recept na zapekané cukety. Najlepšie chutí z rúry
Cukety pripravené v rúre sú výrazne menej kalorické. Obal po upečení je pekne chrumkavý a zelenina je skvelým občerstvením, ktoré sa podáva napríklad na večierkoch. K tomuto jedlu môžete pripraviť slaný dip z jogurtu a cesnaku.
Ingrediencie:
- dve stredne veľké cukety,
- 85 g strúhaného parmezánu,
- 4 lyžice strúhanky,
- 4 PL múky,
- 2 vajcia,
- 3 strúčiky cesnaku,
- soľ,
- korenie,
- bazalka.
Príprava krok za krokom:
- Najprv nastavte rúru na 200 stupňov a kým sa zohreje, pripravte cukety.
- Zeleninu dôkladne umyte, osušte a odrežte jej konce. Nakrájajte ich na niekoľko milimetrov hrubé plátky. Môžete ich priečne prekrojiť na polovicu. Plátky cukety vložte do misy, posypte soľou a nechajte 30 minút odležať. Po tomto čase ich zbavte prebytočnej vlhkosti.
- V jednej miske rozmiešajte vajce a strúčiky cesnaku, v druhej miske zmiešajte nastrúhaný parmezán so strúhankou a bazalkou a v tretej miske si pripravte múku. Plátky cukety obalíme v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke z oboch strán.
- Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Cukety pečieme asi štvrť hodiny, v závislosti od hrúbky plátkov. Po tomto čase je dobré ich otočiť a piecť ďalších desať minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na najlepšiu omeletu na svete. Je taká chutná, že ju budete pripravovať až do novembra
Cuketové placky v tejto verzii sú úžasné. Najdôležitejšie sú dve prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.