12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cozine).
Počul niekto v poslednom čase o čiernej reďkovke? No, je to tak! Najčastejšie si ju možno pamätáme ako hlavnú zložku šampónov na vlasy, ale málokto si dá tú kulinársku námahu, aby sa dostala na náš stôl. Je to škoda, pretože ponúka zaujímavú chuť, hoci musíme priznať, že nie každému môže hneď chutiť. Napriek tomu sa dá na jej chuť zvyknúť a konzumácia čiernej reďkovky určite prospeje vášmu zdraviu.
Kedy je sezóna čiernej reďkovky?
Sezóna čiernej reďkovky sa síce naplno rozbieha na jeseň, ale leto je vhodný čas začať sa o ňu zaujímať. Prečo? Pretože je to už pomerne zabudnutá zelenina, ktorá nepriťahuje davy ľudí pri stánkoch alebo na zeleninových záhonoch. Nie každého zaujme aj svojím vzhľadom, pretože je rozhodne nenápadná. Jednoduchá hľuza s hnedou alebo čiernou šupkou. Oveľa lepšie vyzerá, keď sa rozkrojí, pretože vtedy je dužina intenzívne biela s čiernym alebo svetlým mramorovým vzorom. Čierna reďkovka je veľmi príbuzná našej domácej reďkovke, ale má oveľa ostrejšiu a intenzívnejšiu chuť, ktorá nemusí byť každému po chuti.
Na čo je dobrá čierna reďkovka?
Ak vás chuť tejto zeleniny príliš nepresvedčila, treba spomenúť jeden dôležitý fakt. Čierna reďkovka je jednoducho zdravá. Je to, samozrejme, vďaka veľmi bohatému zloženiu tejto zaujímavej hľuzy. Obsahuje množstvo prvkov, ako je draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor. Už len vďaka tomuto balíku vitamínov je čierna reďkovka cennou zložkou stravy, pretože tieto látky ovplyvňujú stav srdca a nervového systému, ale majú priaznivý vplyv aj na krv, kosti a imunitu.
Netreba zabúdať ani na vlákninu, ktorá má nezanedbateľný vplyv na tráviaci systém, najmä na črevá. Pracujú naplno, rýchlejšie sa čistia a uľahčujú chudnutie. Za zmienku stojí aj to, že vláknina v čiernej reďkovke pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi.
Dve tajné zložky v čiernej reďkovke
Čierna reďkovka toho ponúka už dosť, ale má ešte niečo, čo by nás malo mimoriadne zaujímať. Predovšetkým vitamín C, hoci o ňom sa už veľa povedalo a napísalo. Stojí za to vedieť, že kyselina askorbová je potrebná na to, aby naša imunita fungovala vzorne, ale nielen to. Vitamín C pomáha posilňovať cievy, čo nielenže zlepšuje stav srdca, ale určite pomáha kontrolovať výkyvy krvného tlaku a obmedzuje rozvoj aterosklerózy. Okrem toho suplementácia vitamínom C pomáha udržiavať hladinu kolagénu na slušnej úrovni a vďaka tomu naša pokožka vyzerá mladšie.
Ak sa niekto pýtal, prečo má čierna reďkovka takú štipľavú chuť, odpovieme mu na to rýchlo. Je to spôsobené zlúčeninami síry, ktoré sú v tejto hľuze veľmi hojné. Je dobré vedieť, že nie každému môže táto chuť chutiť, ale ich prítomnosť je neoceniteľná. Prečo? Predovšetkým preto, že zlúčeniny síry sú zodpovedné za regeneráciu pečene, ale nielen za ňu. Majú aj antimikrobiálny účinok, takže sa ju oplatí konzumovať, keď nás trápia infekcie. Práve tento posledný detail robí z čiernej reďkovky prírodné antibiotikum.
Ako jesť čiernu reďkovku?
Čierna reďkovka je najlepšia surová, takže vám nič nebráni v tom, aby ste ju po ošúpaní chrumkali. Oplatí sa ju však pridať do zeleninových šalátov a ideálna je v spoločnosti mrkvy, kyslého jablka, citrónovej šťavy a veľkej porcie prírodného jogurtu alebo majonézy. Tento patent bude ideálny pre tých, ktorí nemajú radi štipľavú chuť zeleniny, pretože sa potom stratí v ostatných chutiach.
Dobrou správou je, že čierna reďkovka sa dá variť, piecť alebo smažiť. Dá sa pripraviť rovnako ako zemiaky a byť zaujímavou prílohou alebo nastrúhaná poslúži ako základ na prípravu placiek. Tepelná úprava navyše otupí štipľavú chuť čiernej reďkovky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmiešam 2 zložky a vypijem pred spaním. Uvoľním sa a váha klesá sama
Konzumujte v konkrétnom čase. Vaše črevá budú fungovať dokonale
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.