12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Pečenie nových koláčov môže byť veľmi zábavné, ale môže byť aj sklamaním. Keď zistíte, že sladkosť, na ktorú ste sa tešili, je v strede nedopečená, okamžite sa vyhnete kulinárskym experimentom. Z čoho sa skladá kvások? Ak si nedáte pozor na niekoľko vecí, určite sa to stane.
Bublina sa zvyčajne objaví, keď sa piškótové a kysnuté koláče nepečú správne. Ak je surová časť malou časťou upečeného výrobku, môžete ju odrezať a zvyšok zjesť. Horšie je, ak je väčšina cesta nedopečená. Prečo vám vzniká bublina? Zistite, aké chyby najčastejšie robíme.
Čo spôsobuje nezdar? Vyhnite sa týmto a nezničíte si koláč
Tvorba bublín môže byť spôsobené viacerými faktormi. Niektoré chyby môžete urobiť už pri miesení cesta a kombinovaní ingrediencií. Príliš veľa mlieka alebo iných tekutín pridaných do zmesi môže spôsobiť, že bude príliš riedka a nesprávna konzistencia neprispieva k rovnomernému pečeniu. To isté platí aj pre skracovanie času pri miešaní prísad. Ak to urobíte nedbalo, vzniknú vám hrudky a potom máte zrazeninu. Nesmieme zabúdať ani na postupné pridávanie múky. Ďalšou vecou, ktorú si treba zapamätať, je prisypať prášok do pečiva „od oka“. Ak ho nepoužijete dostatok, cesto nevykysne a šanca, že sa uprostred upečie, sa výrazne zníži.
Niektoré druhy koláčov nemajú rady nadmerné miešanie, preto je dobré dbať na správne načasovanie kombinácie ingrediencií a vždy postupovať podľa receptu. Najčastejšou chybou je však nesprávny prístup k samotnému pečeniu. Ak je teplota rúry príliš vysoká, koláč môže na povrchu rýchlo zhnednúť, zatiaľ čo stred zostane surový a nedopečený.
TIP! Stáva sa vám, že otvoríte dvierka pred dokončením programu? Takýmto konaním vystavujete svoje pečivo aj riziku vzniku bublín. Ak chcete skontrolovať, či je koláč hotový, urobte to najskôr 2-3 minúty pred koncom pečenia.
Ako zistíte, že je koláč nedopečený? Môžete to skontrolovať pomocou účinnej metódy
Ak chcete zistiť, či je koláč nedopečený, vyskúšajte rýchly test. Nezabudnite ho však vykonať až niekoľko minút pred koncom pečenia. Zabezpečíte tak, aby ste otvorením rúry nepoškodili upečenú dobrotu.
Najskôr posúďte vzhľad na povrchu. Ak je koláč rovnomerne hnedý po celom povrchu, mal by byť upečený. Keď si na ňom všimnete výrazne bledšie miesta, môžu znamenať bubliny. Pred otvorením rúry ešte chvíľu počkajte.
Na konci programu skontrolujte úroveň prepečenia pomocou špajdle. Stačí do nej pichnúť na niekoľkých miestach a posúdiť, či je na špajli mokrý koláč. Ak je tyčinka suchá, o bubline, či nedopečenom koláči nemôže byť ani reči.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.