12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/teleginatania).
Niektoré koláče sú také obľúbené, že máme pocit, akoby sme ich poznali odjakživa. Príkladom takýchto dezertov sú jablkový koláč a tvarohový koláč, ktoré sú na našich stoloch odjakživa. Aj takúto klasiku však niekedy stojí za to zavrhnúť v prospech iných chutí. Toto ročné obdobie priam nabáda na použitie tohto ovocia, ktoré je vynikajúce a ideálne na koláče.
Je to obdobie, keď naše kuchyne začínajú voňať ovocím a my sa s väčšou chuťou vrháme na recepty na domáce pečenie. Nič nás nepoteší viac ako pohľad na čerstvo upečený koláč, ktorý nás láka svojou vôňou a vzhľadom. Niekedy nepotrebujeme fantastické prísady ani zložité techniky, aby sme vytvorili niečo, čo poteší našich blízkych a dodá teplo každému posedeniu pri káve. Predstavte si ten okamih, keď sa kúsok koláča rozplýva v ústach a ovocie mu dodáva jedinečnú chuť.
Dnes máme pre vás recept, ktorý sa určite stane trvalou súčasťou vášho domáceho jedálnička. Slivkový krehký koláč je klasika, ktorá vždy funguje. Dokonale chrumkavé cesto, šťavnaté slivky a trocha práškového cukru na vrchu – to je kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Príprava je jednoduchá, nevyžaduje si žiadne špeciálne kuchárske zručnosti a konečný výsledok je vždy vynikajúci. Tento jednoduchý recept vás okamžite pozýva na jeho vyskúšanie.
Recept na krehký koláč so slivkami
Ingrediencie
- 250 g pšeničnej múky,
- 150 g vychladeného masla,
- 100 g práškového cukru,
- vajce,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- 500 g rozpolených sliviek nakrájaných na polovice a jadrovníky,
- cukor na posypanie sliviek,
- práškový cukor na posypanie hotového koláča.
Spôsob prípravy
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Pridáme vychladnuté maslo nakrájané na malé kúsky a prstami alebo mixérom s hákom na miesenie cesta vymiesime na drobivú konzistenciu.
- Pridáme vajce a rýchlo miesime cesto, kým sa prísady nespoja a nevytvoria hladkú hmotu. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte asi 30 minút chladiť v chladničke.
- Po vychladnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vyložte ním formu na pečenie, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie alebo vymastili maslom. Dno popichajte vidličkou.
- Na vrch koláča položte polovice sliviek kožou nadol. Ak sú slivky veľmi kyslé, môžete ich jemne posypať cukrom, aby ste im dodali sladšiu chuť.
- Pripravený koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 40 minút, kým nie je zlatistý a slivky mäkké.
- Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom, rozdelíme na kúsky a podávame. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.