12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).
Sezóna uhoriek sa začína v júli a trvá do jesene. V tomto období je dobré urobiť si zásoby pohárov na zimu. Veď nie je nič lepšie ako šťavnatá uhorka na večeru. Musíte však vedieť, ako to správne urobiť. Ako dlho by ste mali uhorky pred nakladaním namáčať?
Nakladané uhorky sú na Slovensku nepochybne jednou z najobľúbenejších zaváranín. Samotná príprava však pre niektorých predstavuje veľkú výzvu. Čo sa oplatí vedieť? Skôr než sa pustíte do nakladania, zistite, ako dlho uhorky pred nakladaním namáčať a čo robiť, aby boli pevné a chrumkavé.
Ako dlho namáčať uhorky pred nakladaním? Prečítajte si o osvedčených metódach
Výroba domácej zaváraniny je najlepší spôsob, ako si zachovať chuť obľúbenej zeleniny. Ich zaváranie je mimoriadne jednoduché a po mesiacoch čakania navyše prináša veľké uspokojenie. Bohužiaľ sa stáva, že počas procesu urobíme malú chybu a zaváranina už nie je na nič vhodná. Existuje niekoľko spôsobov, ako zabezpečiť, aby nakladané uhorky vyšli vždy chrumkavé a pevné.
Kľúčom k úspechu je správne namáčanie. Zeleninu dôkladne umyte a potom ju nechajte niekoľko hodín v studenej vode. Takto sa bude ľahšie čistiť. Okrem toho po nakladaní budú uhorky pevné a chrumkavé. Pred vložením do nádoby je dobré „kúpať“ ich približne dve až štyri hodiny.
Domáci recept na nakladané uhorky. Po nakladaní chutia ako zlato
Je mimoriadne dôležité vybrať si správne exempláre. Musíte dbať na ich čerstvosť – ideálne je, ak boli natrhané niekoľko hodín pred začatím procesu nakladania. Skvelé sú uhorky z vlastnej záhrady, ale ak túto možnosť nemáte, je dobré použiť spoľahlivý zdroj.
Zloženie:
- jeden kilogram stredne veľkých uhoriek
- 1 veľký cesnak
- 2-3 vetvičky kôpru
- lyžicu horčičných semienok
- 2-3 bobkové listy
- 3-4 zrnká nového korenia
- 3-4 litre vody
- 6 polievkových lyžíc soli bez jódu
Príprava krok za krokom:
Najprv dôkladne očistite uhorky, najmä ich konce, pretože sa tu rada hromadí zemina. Nechajte ich niekoľko hodín v studenej vode, kým nezatvrdnú. Medzitým si pripravte poháre, je dobré ich predtým umyť v umývačke riadu.
Cesnak ošúpte a každý strúčik rozrežte na polovicu. Do každej nádoby vložte niekoľko polovičiek cesnaku, stonky kôpru, bobkový list a niekoľko semienok nového korenia a horčice. Pridajte aj namočené uhorky a potom ich prikryte ďalšou vrstvou korenia.
V hrnci priveďte do varu vodu a soľ a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Ešte horúcu tekutinu nalejte do pohárov a zalejte ňou uhorky. Potom každú nádobu prikryte gázou alebo tkaninou a zaviažte gumičkou.
Poháre postavte na teplé miesto na minimálne 12 hodín. Nezabudnite, že proces kvasenia môže trvať dlhšie. Po uplynutí tejto doby, keď uhorky začnú kvasiť, ich premiestnite na chladnejšie miesto. Takto pripravené konzervy môžete skladovať niekoľko mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Figový džem je medzi domácimi zaváraninami skutočnou raritou. Ako ho pripraviť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.