13.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MonikaKL).
Leto je sezóna paradajok. Najlepšie chutia, keď dozrievajú na plnom slnku, čo radi využijeme a zaradíme ich do nášho jedálneho lístka vo všetkých možných podobách. Bohužiaľ, letné počasie nie je vhodné na skladovanie paradajok. Čo môžete urobiť, aby vaše zásoby neprišli nazmar? Prečo nie je najlepší nápad skladovať paradajky v chladničke? Tu je niekoľko tipov, ako postupovať v kuchyni, aby ste si ich chuť a vlastnosti mohli vychutnávať čo najdlhšie.
Ako spoznáte najlepšie paradajky?
Sezóna paradajok je v lete. Už v júli si môžete vychutnať chuť plodov z prvej úrody. Najlepšie sú v auguste, ale aj v septembri je možné nájsť šťavnaté a chutné exempláre. Nie každému vyhovuje chuť plodín z vlastnej záhrady, preto sa oplatí uistiť sa, že kupujete chutné a čerstvé paradajky.
Je dobré staviť na produkty od miestnych pestovateľov – vôňa zrelých paradajok na trhu dokáže zamotať hlavu. Vyberajte si kúsky s intenzívnou farbou, ktoré sú po jemnom stlačení trochu mäkké. Nemali by vykazovať žiadne známky poškodenia. Aby ste si naplno vychutnali ich vlastnosti, je najlepšie paradajky skonzumovať do niekoľkých dní od zakúpenia. Bohužiaľ, aj v tomto krátkom čase môžu byť náchylné na pokazenie. Ako by sa mali paradajky správne skladovať? Tu je niekoľko tipov.
Môžu sa paradajky uchovávať v chladničke?
Letné teploty si môžu vybrať svoju daň. Nie je prekvapením, že väčšinu potravín reflexívne ukladáme do chladničky, aby sme predĺžili ich trvanlivosť a mohli čo najlepšie využiť zásoby, ktoré sme si pripravili. Skladovanie paradajok v chladničke však nie je dobrý nápad. Šťavnaté ovocie sa najlepšie cíti pri izbovej teplote, teda pri 18 až 21 °C.
V chladničke strácajú všetku svoju arómu a chuť. Ich štruktúra sa zhoršuje – paradajky sa stávajú kašovitými, vodnatými a jednoducho nechutnými.
Bežný zvyk. Plesne sa objavujú rýchlo
Aby sme paradajky ochránili pred nečistotami alebo hmyzom, ktorý sa do nich dostáva cez otvorené okná, mnohí z nás ich stále skladujú v plastových sačkoch. Niekedy je to dôsledok nepozornosti pri vybaľovaní.
Nemali by ste si to však dovoliť. Je to krátka cesta k tomu, aby sa v obale hromadila vlhkosť, ktorá vytvára ideálne podmienky na rast plesní na paradajkách. Pripomíname, že plesnivé potraviny nie sú za žiadnych okolností jedlé a odrezanie problematickej časti nepomôže.
Ako skladujete paradajky?
Nájdite pre ne miesto na kuchynskej linke a vyhnite sa priamemu pôsobeniu ostrého svetla. Slnečný parapet nie je vhodný. Nemali by byť natlačené v jednej nádobe – aj to môže viesť k ich poškodeniu a okamžitému zhnitiu. Ideálnym riešením je rozložiť ich do sieťovaných košíkov alebo keramických misiek s otvormi. Takto získajú prístup vzduchu a nebudú vystavené hromadeniu vlhkosti. Nezabudnite tesne pred konzumáciou odtrhnúť stonky paradajok. Je to prirodzená ochrana pred príliš rýchlym pokazením.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vieme, prečo majú niektoré paradajky tvrdý a biely stred. Dôvod mnohých prekvapí
Prečo paradajky nedozrievajú? Vďaka tomuto jednoduchému triku budú v okamihu červené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.