13.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/minadezhda).
Všetci máme radi polievky. Vývar, paradajková polievka, zeleninová polievka a hubová polievka sa pravidelne objavujú na našich stoloch. Existuje však jedna polievka, ktorá si zaslúži osobitné uznanie. Kapustová polievka je jednoduchá, chutná a výživná, ale s jedným doplnkom bude chutiť ako zo špičkovej reštaurácie.
Kapustovú polievku si pamätám ešte z detstva, bol to môj obľúbený obed zo školskej jedálne. Pamätám si, že sa niekedy varila aj s paradajkami, alebo skôr s pretlakom. Ja som sa však rozhodla, že sa od tohto prídavku oslobodím a kapustnicu som si uvarila po svojom. Pridala som trochu bieleho vína a musím priznať, že som bola šokovaná, že suchá chuť tak dobre zvýrazní obyčajnú, ale chutnú kapustovú polievku.
Kapustová polievka. Najchutnejšia je s týmto prídavkom
Ingrediencie:
- 1 hlávka kapusty, môže byť mladá,
- 1,5 – 2 l ľahkého vývaru alebo zeleninového bujónu,
- 300 g zemiakov,
- 300 g klobásy,
- 150 g údenej slaniny,
- 2 malé mrkvy,
- 1 väčšia cibuľa,
- niekoľko vetvičiek ligurčeka,
- plochá lyžica masti, najlepšie domácej,
- kôpor,
- približne 100 ml bieleho vína
- soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list,
- lyžica múky.
Kapustová polievka s bielym vínom – ako ju pripraviť:
- Očistite a dôkladne opláchnite nové zemiaky. Ak majú hrubšiu šupku, jednoducho ich ošúpte. Očistite aj mrkvu a cibuľu. Kapustu najemno nakrájajte a klobásu nakrájajte na plátky alebo kocky.
- Pripravte si široký hrniec a rozohrejte v ňom trochu masti. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a keď sa roztopí, pridajte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme klobásu. Dusíme 5-7 minút na miernom ohni. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a nastrúhanú mrkvu. Keď všetko zhnedne, pridajte víno, kapustu, soľ a korenie. Smažte, kým kapusta nezvädne a alkohol sa neodparí.
- Potom prilejte vriaci vývar, pridajte nové korenie a bobkový list. Znížte teplotu a prikryté varte asi 20 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Medzitým pridajte nasekaný kôpor a ligurček.
- Na konci varenia pripravte zápražku. Na panvici rozpustite masť a pridajte lyžicu múky. Začnite intenzívne miešať, aby sa nevytvorili hrudky. Potom postupne prilievajte pol šálky čistého vývaru. Keď všetko zhustne, pridajte zápražku do hrnca s polievkou a všetko premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.