14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/naito29).
Na našich stoloch sa často podáva paradajková polievka. Jej výraznú chuť zbožňujú deti aj dospelí. Podávaná s ryžou alebo cestovinami zmizne z tanierov za okamih. Pripravujete ju zvyčajne z pyré? Vyskúšajte iný recept. Paradajková polievka z čerstvých paradajok je skutočné majstrovské dielo.
Paradajková polievka si v srdciach Slovákov získala osobitné miesto. Mnohí z nás si ju pripravujú aspoň dvakrát do mesiaca, pretože je to rýchle a výživné jedlo. Dokážeme ju uvariť prakticky so zatvorenými očami, ale niekedy stojí za to skúsiť v kuchyni experimentovať. Pripravte si paradajkovú polievku z čerstvej zeleniny a jej chuť si zamilujete.
Paradajková polievka z čerstvých paradajok poteší každého. Recept je veľmi jednoduchý
Na prípravu tejto lahodnej polievky nepotrebujete žiadne špeciálne kuchárske zručnosti. Hoci sa môže zdať jednoduchšie použiť paradajkové pyré, oplatí sa pokrm pripraviť z čerstvej zeleniny. Vôňa a nezabudnuteľná chuť prinúti každého pýtať si ďalšiu porciu.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- 3 kg paradajok,
- 2 cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 petržleny,
- 2 mrkvy
- polovica zeleru,
- 1,5 litra vývaru,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 3 PL paradajkového pretlaku,
- soľ a korenie podľa chuti,
- petržlenová vňať a 12 % smotana.
Umyté paradajky vložte do veľkej misy a na pol minúty ich zalejte vriacou vodou. Po minúte ich preložte do misky so studenou vodou a olúpte šupku. Nakrájajte ich na menšie kúsky a odložte bokom. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a dajte ich do veľkého hrnca na rozpálený olej. Smažte, kým nezosklovatie. Potom pridajte nastrúhaný petržlen, mrkvu a zeler, premiešajte a nechajte 5 minút na miernom ohni. Po tomto čase pridajte paradajky a smažte, kým nepustia šťavu. Zeleninu zalejte vývarom, pridajte koncentrát a priveďte do varu. Varte 20 minút. Nakoniec polievku rozmixujte ručným mixérom. Ak je príliš hustá, môžete pridať ešte trochu bujónu alebo vody. Podľa chuti dochuťte soľou a korením a je hotovo.
Ako podávate paradajkovú polievku? Každý má rád iné prílohy
V slovenských domácnostiach sa k paradajkovej polievke najčastejšie podáva ryža alebo cestoviny. Pokrm však môžete trochu obmeniť a namiesto známych možností zvoliť napríklad krutóny s mozzarellou. Stačí nakrájať bagetu na kúsky, potrieť ju olivovým olejom a na vrch položiť plátky syra. Pripravený chlieb vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 5-7 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Magická“ polievka, ktorá rozpúšťa tuk na bruchu a stehnách. Bez cukety to nepôjde
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.