14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Shashkina).
Hľadáte nový nápad na čerstvý, voňavý a chutný chlieb? Vyskúšajte cuketový chlieb so šunkou, ktorý si najlepšie vychutnáte s maslom, studenou nátierkou alebo šalátom.
Cuketa je mimoriadne všestranná zelenina, z ktorej možno pripraviť množstvo pochúťok – slaných aj sladkých. Hitom je cuketový chlieb so šunkou, ktorý je medzi milovníkmi tejto zeleniny veľmi obľúbený. Nielenže je chutný a mimoriadne ľahký, ale je rozhodne zdravší ako tradičný chlieb. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Ako pripraviť chutný cuketový chlieb?
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky typu 500
- 1 stredne veľká cuketa
- 250 ml vody
- 150 g šunky
- 40 g čerstvého droždia
- 1 plochá čajová lyžička cukru
- 2 rovné čajové lyžičky soli
- 1 vajce
- maslo na vymastenie formy.
Príprava:
- Cuketu umyte, osušte a nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami. Vytlačte prebytočnú vodu.
- Ohrejte vodu tak, aby bola teplá, ale nie horúca. Rozdrobte do nej droždie spolu s cukrom a lyžičkou múky. Dobre premiešajte. Odstavte asi na 10 minút, kým droždie nezačne pracovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte zvyšnú múku, nastrúhanú cuketu, soľ a vajce. Pridajte rozpustené droždie a dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí hladké, na dotyk mäkké a jednotné cesto. Ak je príliš suché, pridajte ešte trochu vody. Ak je príliš vlhké a lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto hnetieme asi 15 minút, kým nie je pružné.
- Cesto prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým nakrájajte šunku na drobné kocky.
- Keď cesto vykysne, opäť ho niekoľko minút miesime. Vytvarujte ho tak, aby sa dalo ľahko vložiť do formy. V strede urobte zárez po celej dĺžke. Šunku rovnomerne rozložte a prikryte bokmi cesta.
- Cesto preložte do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrchnú časť potrite maslom. Necháme ešte ďalších 20 minút kysnúť. Rúru predhrejte na 200 °C bez ventilátora.
- Formu s cestom vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 40 – 45 minút, kým chlieb nie je zlatistý a dobre prepečený. Po upečení chlieb vyberte z rúry a pred krájaním ho nechajte vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na cesto na pizzu. Robím ho bleskovo a talianska pochúťka mizne zo stola ešte rýchlejšie
Recept na najlepšiu omeletu na svete. Je taká chutná, že ju budete pripravovať až do novembra
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.