14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Shashkina).
Hľadáte nový nápad na čerstvý, voňavý a chutný chlieb? Vyskúšajte cuketový chlieb so šunkou, ktorý si najlepšie vychutnáte s maslom, studenou nátierkou alebo šalátom.
Cuketa je mimoriadne všestranná zelenina, z ktorej možno pripraviť množstvo pochúťok – slaných aj sladkých. Hitom je cuketový chlieb so šunkou, ktorý je medzi milovníkmi tejto zeleniny veľmi obľúbený. Nielenže je chutný a mimoriadne ľahký, ale je rozhodne zdravší ako tradičný chlieb. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Ako pripraviť chutný cuketový chlieb?
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky typu 500
- 1 stredne veľká cuketa
- 250 ml vody
- 150 g šunky
- 40 g čerstvého droždia
- 1 plochá čajová lyžička cukru
- 2 rovné čajové lyžičky soli
- 1 vajce
- maslo na vymastenie formy.
Príprava:
- Cuketu umyte, osušte a nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami. Vytlačte prebytočnú vodu.
- Ohrejte vodu tak, aby bola teplá, ale nie horúca. Rozdrobte do nej droždie spolu s cukrom a lyžičkou múky. Dobre premiešajte. Odstavte asi na 10 minút, kým droždie nezačne pracovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte zvyšnú múku, nastrúhanú cuketu, soľ a vajce. Pridajte rozpustené droždie a dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí hladké, na dotyk mäkké a jednotné cesto. Ak je príliš suché, pridajte ešte trochu vody. Ak je príliš vlhké a lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto hnetieme asi 15 minút, kým nie je pružné.
- Cesto prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým nakrájajte šunku na drobné kocky.
- Keď cesto vykysne, opäť ho niekoľko minút miesime. Vytvarujte ho tak, aby sa dalo ľahko vložiť do formy. V strede urobte zárez po celej dĺžke. Šunku rovnomerne rozložte a prikryte bokmi cesta.
- Cesto preložte do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrchnú časť potrite maslom. Necháme ešte ďalších 20 minút kysnúť. Rúru predhrejte na 200 °C bez ventilátora.
- Formu s cestom vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 40 – 45 minút, kým chlieb nie je zlatistý a dobre prepečený. Po upečení chlieb vyberte z rúry a pred krájaním ho nechajte vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na cesto na pizzu. Robím ho bleskovo a talianska pochúťka mizne zo stola ešte rýchlejšie
Recept na najlepšiu omeletu na svete. Je taká chutná, že ju budete pripravovať až do novembra