14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).
Nakladané lesné huby sú vynikajúcou špecialitou slovenskej kuchyne. Do pohárov zvyčajne ukladáme hríby, podpňovky a masliaky, oveľa zriedkavejšie sa nakladajú kuriatka, ktoré sa považujú za jedny z najchutnejších húb. To je však chyba, pretože marinované kuriatka sú jedinečným predjedlom, ktoré poteší svojou chuťou a vôňou.
Nakladané kuriatka v octovej marináde. Ideálne občerstvenie k večeri
Kuriatka (Cantharellus cibarius), sú jednou z najobľúbenejších húb, ktoré možno nájsť v slovenských lesoch. Vďaka svojej charakteristickej, jemne korenistej chuti sú vynikajúcim doplnkom mnohých jedál a výborne chutia aj v octovej marináde.
Nakladanie kuriatok je pre milovníkov konzervovania skutočnou lahôdkou. Tieto huby potešia nielen svojou chuťou, ale sú aj jednoduché na prípravu.
Ako nakladať kuriatka? Pokyny krok za krokom
Kuriatka najlepšie chutia v sladkokyslej marináde pripravenej z octu a cukru. Jej príprava nezaberie doslova žiadny čas a vyžaduje si len niekoľko prísad.
Na marinovanie kuriatok potrebujeme:
- 2 kg čerstvých kuriatok,
- 1 pohár 10% liehového octu,
- 4 šálky vody,
- 5 lyžíc cukru,
- korenie podľa chuti: bobkový list, zrnká korenia, nové korenie, horčičné semienko, soľ.
Návod na prípravu:
- Kuriatka dôkladne očistite a umyte.
- Huby vložte na 5 minút do vriacej vody v hrnci.
- Po uvarení ich prelejte studenou vodou a osušte utierkou.
- V samostatnom hrnci pripravte marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Kuriatka vložte do sterilizovaných pohárov a naplňte ich do 3/4 objemu.
- Zalejte horúcou marinádou, poháre pevne uzavrite a pasterizujte 13 minút.
Ako očistiť kuriatka? Zvládnete to rýchlejšie, ako si myslíte
Kuriatka sa čistia pomerne ťažko, pretože medzi ich plôškami sú malé medzery. Jednoduché umytie vodou zvyčajne nestačí. Existujú však jednoduché a osvedčené metódy, vďaka ktorým sa z nich oveľa ľahšie zbavíte piesku a nečistôt.
Tieto huby môžeme rýchlo vyčistiť tak, že ich namočíme do vody so soľou. Počas tohto procesu ich jednoducho jemne premiešajte a po niekoľkých minútach ich sceďte a opláchnite studenou vodou. Je veľmi dôležité, aby namáčanie trvalo krátko, pretože huby rýchlo absorbujú vodu a môžu stratiť svoju chuť.
Ak však nechceme huby namáčať z obavy, že stratia svoju chuť, môžeme ich očistiť pomocou múky. Stačí huby posypať a potom ich dôkladne premiešať, aby múka úplne pokryla kuriatka. Potom ich umyte pod tečúcou vodou a máte hotovo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čistenie kuriatok trvá len minútu. Budú pevné a nebudú nasávať vodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.