15.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/silviarita).
V horúcich dňoch nie je nič lepšie ako osviežujúca ľadová káva. Je to lahodný nápoj, ktorý uhasí smäd a dodá energiu. Ako pripraviť najlepšiu domácu ľadovú kávu a aké ingrediencie sú potrebné? Dáme vám tip.
Ľadová káva je neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka kaviarní po celom svete a jej popularita neustále rastie. Za jej chuťou však nemusíte chodiť do reštaurácie – ľahko si ju pripravíte aj sami.
Ľadová káva nie je až taký nový vynález. Odkiaľ pochádza?
Ľadová káva má veľmi zaujímavú históriu, ktorá siaha až do 19. storočia. Jedným z prvých zdokumentovaných prípadov bol mazagran, nápoj z Alžírska, ktorý francúzski vojaci začali piť počas vojny v 40. rokoch 19. storočia. Pozostávala zo studenej kávy s cukrom a citrónom a po návrate vojakov do Francúzska sa tento nápoj stal obľúbeným v parížskych kaviarňach.
V priebehu 20. storočia rástla popularita ľadovej kávy s rôznymi inováciami a úpravami v rôznych krajinách. Napríklad v Grécku vzniklo frappé, čo je kombinácia instantnej kávy, vody a ľadu, všetko sa mieša do peny pomocou elektrického mixéra. Vo Vietname sa však obľúbeným nápojom stalo cà phê sua dá, teda káva s ľadom a kondenzovaným mliekom, ktorej charakteristickými znakmi je intenzívna chuť a krémová konzistencia.
Ľadová káva je nápoj, ktorý je predovšetkým osviežujúci, no zároveň umožňuje experimentovať s rôznymi ingredienciami a technikami varenia, takže každý si nájde svoju obľúbenú verziu tejto letnej pochúťky. Škála spôsobov prípravy je veľmi široká – od klasickej kávy na ľade až po exotické verzie z celého sveta.
Klasická ľadová káva – recept
Ingrediencie:
- 1 šálka čerstvo uvarenej kávy
- 1 šálka ľadu
- 1-2 čajové lyžičky cukru (voliteľné)
- mlieko alebo smotana podľa chuti
Príprava:
- Uvarte silnú kávu a nechajte ju vychladnúť.
- Vychladnutú kávu prelejeme do mixéra a pridáme ľad.
- Pridajte cukor, ak máte radi sladšiu kávu. Podľa chuti môžete pridať aj mlieko alebo smotanu.
- Všetko miešajte, kým sa ľad jemne nerozdrví a nápoj nebude mať jednotnú konzistenciu.
- Nalejte do pohára a ihneď podávajte.
Vietnamská ľadová káva (Cà Phê Sua Dá) – recept
Alebo možno skúsite trochu sladšiu verziu ľadovej kávy z Vietnamu? Pamätajte však, že budete potrebovať špeciálny infúzor s názvom phin.
Ingrediencie:
- 2-3 polievkové lyžice vietnamskej kávy (alebo inej silnej kávy),
- 2-3 lyžice kondenzovaného mlieka,
- 1 šálka ľadu,
- voda na kávu.
Príprava:
- Vložte kondenzované mlieko na dno vysokého pohára.
- V špeciálnom kávovare (phin) uvarte kávu a nechajte ju pomaly odkvapkať do pohára s kondenzovaným mliekom.
- Keď je káva uvarená, dôkladne ju premiešajte s kondenzovaným mliekom.
- Pridajte ľad a premiešajte. Ihneď podávajte.
Sladká ľadová káva s marshmallows – recept
Vyskúšajte ľadovú kávu so sladkými marshmallows. Je to skvelý nápad na letné popoludnie s priateľmi.
Ingrediencie:
- 1 šálka čerstvo uvarenej kávy
- 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka ľadu
- 2 polievkové lyžice čokoládového sirupu
- 1-2 čajové lyžičky cukru (voliteľné)
- šľahačka
- mini marshmallows
- strúhaná čokoláda na ozdobu
Príprava:
- Uvarte silnú kávu a nechajte ju vychladnúť.
- Vychladnutú kávu nalejte do mixéra a pridajte mlieko, ľad, čokoládový sirup a cukor (ak používate). Všetko miešame, kým sa ingrediencie dobre nespoja a ľad nerozdrví.
- Nápoj nalejte do vysokého pohára.
- Navrch pridáme šľahačku.
- Posypeme mini marshmallows a strúhanou čokoládou.
- Ihneď podávajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím ju každý deň a za pár sekúnd zmizne. Hodím tam tieto plody a listy, ktoré ale nie sú mätou
Robím dve verzie – s cukrom a bez cukru. Tento sirup pomáha pri migréne a bolestiach žalúdka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.