Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Hlavné jedlo, doplnok k chlebíku a dezert. V týchto receptoch dominuje mladá cuketa

15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Chrumkavé placky, aromatické koláče, torty na pare s krehkým základom alebo dokonca sladké muffiny. Na tieto a ďalšie jedlá môžeme použiť vhodne zrelú,...

15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).

Chrumkavé placky, aromatické koláče, torty na pare s krehkým základom alebo dokonca sladké muffiny. Na tieto a ďalšie jedlá môžeme použiť vhodne zrelú, ale ešte mladú cuketu. Táto zelenina dokonale uspokojí potrebu organizmu po draslíku, horčíku, železe, vitamíne C alebo vitamínoch skupiny B. Hoci je v sezóne vhodná na konzumáciu v surovom stave, oplatí sa vyskúšať jej plný potenciál.

Cestovinový kastról s cuketou je perfektné jedlo na niekoľko dní
Foto: shutterstock/Timolina

Cestovinový kastról s cuketou

Výživné a rýchle obedy sú skvelé najmä v rušných dňoch, keď neviem, po čom siahnuť. V lete sa oplatí používať v receptoch sezónne ovocie a zeleninu, pretože v tomto ročnom období chutia určite najlepšie. Letným kulinárskym hitom sú jemné cukety, ktoré sa dajú ľahko skombinovať s cestovinami, dusenou šunkou a štedrou porciou syra. Výsledok uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Ingrediencie na cestovinový nákyp s cuketou:

  • 1 veľká cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 250 g cestovín penne
  • 200 g dusenej šunky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 vajce
  • 2 PL olivového oleja

Príprava cestovín zapekaných s cuketou:

  1. Najprv naplňte hrniec vodou, potom doňho vhoďte cestoviny penne a uvarte ich podľa pokynov na obale. Na zapekanie sa najlepšie hodia hotové al dente.
  2. Keď sú cestoviny uvarené, prejdite na prípravu ostatných prísad. Šunku nakrájame na kocky, to isté urobíme s umytou a osušenou paprikou a cuketou.
  3. Cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno a orestujeme na časti horúceho olivového oleja. Po chvíli pridáme šunku a zeleninu a na miernom ohni smažíme približne 5 minút.
  4. Do veľkej misy nalejte mlieko a rozklepnite doň jedno vajce. Po premiešaní pridajte uvarené cestoviny, šunku a zeleninu.
  5. Celý pokrm vložte do dobre vymasteného plechu alebo žiaruvzdornej misy a vrch bohato posypte strúhaným syrom.
  6. Cuketový nákyp s cestovinami pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
  7. Pokrm je hotový, keď sa syr úplne roztopí a pekne zhnedne. Cuketový nákyp sa najlepšie podáva teplý. Dobrú chuť!
Cuketová plnka pre milovníkov tejto zeleniny
Foto: shutterstock/Grazyna Kownacka

Zeleninová cuketová paštéta na chlebíčky


Obľúbeným doplnkom sendvičov je syr, šunka, zeleninová pasta alebo sladké džemy. Ak ich budete jesť denne, môžu sa rýchlo stať nudnými. Pre tých, ktorí hľadajú nové chute a zaujímavé nátierky na chlieb, odporúčame cuketovú paštétu, ktorá sa rozplýva v ústach. Je to chutný doplnok denného menu, ktorý sa môže podávať aj v menej tradičnej podobe. Výborne sa hodí ako samostatné jedlo doplnené domácou bylinkovou alebo cesnakovou omáčkou.

Ingrediencie na zeleninovú cuketovú paštétu:

  • 3 veľké cukety
  • 2 mrkvy
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky krupice
  • 3 vajcia
  • ½ šálky oleja
  • 1 PL tymiánu
  • 1 PL provensálskych bylín
  • soľ a korenie podľa chuti


Príprava zeleninovej paštéty z cukety:

  1. Mrkvu a cuketu dôkladne umyte a osušte, potom ich nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami do dvoch samostatných misiek.
  2. Cukety posolíme a na niekoľko minút odložíme. Tekutinu, ktorá sa nazbierala na dne misky, vylejte.
  3. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a spolu so strúčikmi cesnaku osmažíme na oleji.
  4. Cesnak a cibuľu nechajte vychladnúť a pridajte ich k nastrúhanej cukete spolu so žĺtkami, krupicou, bylinkami, mrkvou, olejom a korením.
  5. Keď je zmes dôkladne premiešaná, prejdite k vyšľahaniu bielkov do tuhej peny. Keď sú hotové, opatrne ich spojte s ostatnými prísadami.
  6. Surovú zmes preneste do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C jednu hodinu.
  7. Hotová cuketová paštéta je chutný sezónny pokrm, ktorý výborne nahradí syr a údeniny a hodí sa k čerstvému chlebu. Dobrú chuť!
Citrónový cuketový koláč porazí aj mrkvový koláč
Foto: shutterstock/kgb224

Citrónový cuketový koláč


Najobľúbenejším koláčom, v ktorom hrá zelenina hlavnú úlohu, je mrkvový koláč. Je dokonale mäkký a vlhký, plný orechov a korenia. Ukazuje sa, že táto obľúbená pochúťka môže dostať silnú konkurenciu. Hovoríme o intenzívne citrónovom koláči, ktorého základom je mladá cuketa. Dezert sa dá pripraviť bez mixéra alebo kuchynského robota. Stačí vám len lyžica alebo vidlička, aby ste všetky ingrediencie zmiešali dohromady. Hotovú pochúťku dozdobte domácou polevou alebo štedrou posýpkou z práškového cukru.

Ingrediencie na citrónový cuketový koláč:

  • 2 šálky jemne nastrúhanej cukety
  • 3 šálky pšeničnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 šálka oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • kôra nastrúhaná z dvoch citrónov
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 šálky cukru

Príprava citrónového cuketového koláča:

  1. Na začiatok si pripravíme dve misy. Do jednej pridáme múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva a dôkladne premiešame.
  2. V druhej miske zmiešame vajcia, olej, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Po premiešaní pridáme mokré prísady k suchým a úplne na záver primiešame nastrúhanú cuketu.
  3. Hotová zmes by mala byť pomerne hustá a kompaktná. Surové cesto nalejte do dvoch tortových foriem a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C na približne 60 – 65 minút.
  4. Ak zistíte, že vrch koláčov príliš hnedne, môžete ich chrániť alobalom.
  5. Hotové koláče nechajte vychladnúť asi 15 – 20 minút, potom ich vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
  6. Cuketovo-citrónové koláčiky môžete poliať domácou polevou a ozdobiť citrónovou kôrou alebo posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kapustová polievka je jedna z najlepších polievok. Ja ju vylepšujem trochou ľahkej tekutiny

Nadýchaný koláč so slivkami. Predtým, ako ich vložíte do formy, urobte s nimi jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odlepuje sa z bravčového rezňa obal? Skontrolujte, či nerobíte jednu z častých chýb

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach). Bravčové rezne sú jedným z najdôležitejších jedál slovenskej kuchyne. Sú mimoriadne chutné vďaka tomu, že mäso sa pred…

Ste veľmi hladný? Tieto jednoduché jedlá si môžete pripraviť už za 5 minút!

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Ak čas nie je na našej strane a hlad neprestáva, premýšľame, čo môžeme zjesť "rýchlo". Namiesto nezdravých pochutín,…

Červená kapusta ešte nikdy nebola taká chutná. Radšej pripravte viac pohárov, pretože sa minú v okamihu

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mehmet Cetin). Jeseň je čas na prípravu zaváranín na zimu. Jedným z mojich najobľúbenejších je šalát z červenej kapusty,…

Kto by si pomyslel, že táto kombinácia bude lepšia ako miešané vajíčka. Odteraz sú to vaše obľúbené raňajky

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po…

Vyzerajú ako obláčiky a chutia sladko. Tieto palacinky sa rozplývajú v ústach

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elen_Kray). Vôňa palaciniek, ktorá sa šíri z kuchyne, je esenciou lenivého rána. Za chvíľu sa vnútro palaciniek naplní vašimi…

Auto Trendy

Michael Jordan si doprial jedinečný model Pininfarina Battista

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Battista Targamerica, ktorý ste videli na Monterey Car Week, skončil v rukách bývalého basketbalového šampióna NBA. Jeho hodnota je viac ako 2 900 000 €

Manhart MHXM 900: Divoký pánsky butik na kolesách

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Tuner dodáva kolosu M 900 k a 1 200 Nm Je to jeden z najvýkonnejších, najimpozantnejších a najvýkonnejších modelov v programe BMW: XM. Najvyššia verzia…

Kórejský Hyundai Inster sa pripravuje na jazdu v teréne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Objavujú sa špionážne fotografie variantu XRT modelu Casper, malého elektrického mestského crossoveru predávaného v Soule a okolí Malý kórejský Hyundai Casper, predávaný a známy v…

Spoločnosť Changan je pripravená vstúpiť do Európy koncom roka

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Changan je jedným z čínskych výrobcov automobilov „veľkej štvorky“. Výrobca so sídlom v Čchung-čchingu, ktorý bol založený v roku 1990 a je kľúčovým hráčom…

Volvo pripravuje desať nových vozidiel do roku 2026

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zoznam zahŕňa elektrický crossover EX60, sedan ES90 a nový plug-in hybridný crossover s dlhým dojazdom. V celosvetovom meradle plánuje Volvo počas nasledujúcich ôsmich rokov uviesť…

Renault predstavuje koncept Emblème - vozidlo, ktoré znižuje emisie CO2 až o 90 %

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Renault zverejnil prvé fotografie konceptu Emblème, ktorý je víziou značky, ako znížiť emisie CO2. Aby spoločnosť Renault dosiahla čisté nulové emisie uhlíka do roku 2040…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov