15.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Keď sa nám v hlave zrodí myšlienka na prípravu placiek, zvyčajne použijeme recept na tie, ktoré sa pripravujú zo zemiakov. Len hŕstke ľudí napadne použiť inú zeleninu, ktorá bude v tejto úlohe fungovať rovnako dobre. Osobne veľmi rada experimentujem s receptami a obmieňam ingrediencie, aby som objavila novú chuť. Tentoraz som namiesto zemiakov použila túto zeleninu a nebola som sklamaná.
Zemiakové placky sú veľmi klasickým a obľúbeným nápadom na večeru. Takéto placky môžeme nájsť nielen doma, ale aj v rôznych reštauráciách. Bohužiaľ, málokto ich pripravuje s inou zeleninou, a tak prichádza o možnosť spoznať nové chute. Našťastie som sa nedávno rozhodla v kuchyni experimentovať a namiesto zemiakov som použila úplne inú zeleninu. Výsledkom bolo, že placky nielenže vyšli krásne sfarbené, ale mali aj sladkú príchuť.
Placky, ktoré som nedávno robila, boli z mrkvy. Práve táto zelenina im dodala jemnú chuť a na jazyku bolo cítiť sladkosť. Aby mali placky tú správnu štruktúru a získali zaujímavú príchuť, pridala som do nich nastrúhaný žltý syr. Vďaka pridaniu tohto syra boli placky po opečení veľmi chrumkavé a pri pečení sa veľmi dobre spojili. Tieto placky môžete podávať na mnoho rôznych spôsobov, napríklad s kyslou smotanou, cmarmi alebo kefírom alebo s domácou omáčkou.
Recept na placky s mrkvou a smotanovým syrom
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké mrkvy,
- 150 g žltého syra,
- 2 vajcia,
- 4 lyžice pšeničnej múky,
- soľ a korenie podľa chuti,
- strúčik cesnaku,
- olej na vyprážanie.
Príprava
- Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Nastrúhajte syr.
- V miske zmiešajte nastrúhanú mrkvu so syrom, pridajte vajcia, múku, soľ, korenie a prípadne prelisovaný cesnak. Dôkladne premiešajte, aby ste vytvorili hustú kašu.
- Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou tvarujeme malé placky. Smažte na strednom ohni z oboch strán do zlatista a do chrumkava.
- Po upečení nechajte odkvapkať prebytočný tuk na papierovej utierke a podávajte teplé. Môžete ich podávať s kyslou smotanou alebo domácou kôprovou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.