18.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Ako pripraviť dobré chrumkavé zemiakové placky? Radi ich chrumkáme s najrôznejšími prílohami, ale nie vždy sa nám podarí splniť naše očakávania. Ak nemáte osvedčený spôsob ich prípravy, vyskúšajte geniálnu metódu 1:1.
Chrumkavé zemiakové placky so smotanou sú úžasnou chuťou z detstva. Moja babička ich vždy dokonale pripravuje, takže keď som dostala chuť na zlatisté dobroty, bežala som k nej po recept. Ukázalo sa, že kľúčom k úspechu je spôsob strúhania zemiakov.
Ako pripraviť dobré chrumkavé zemiakové placky? Odteraz sú vždy perfektné
Získať chrumkavé palacinky nie je vždy jednoduché. Niekedy ich štruktúru a výslednú podobu ovplyvní nesprávny výber surovín alebo nedostatočné vyprážanie. Často dávame príliš veľa cesta do príliš malého množstva oleja, čo má za následok vyprahnutý vonkajšok a surový vnútrajšok. Tuk na vyprážanie musí byť horúci a musí siahať do polovice vyloženého cesta.
Ak robíte všetko správne a stále nie ste nadšení výsledkom, skúste zemiaky pripraviť metódou 1:1. Jednoducho strúhajte zemiaky striedavo raz na strednom a raz na najväčšom strúhadle. Vďaka tomu budú pri vyprážaní chrumkavé a veľmi chutné. Nepoznáte dobrý recept? Nižšie nájdete pomery pre dokonalú zmes na zemiakové placky.
Ako sa pripravujú zemiakové placky? Jednoduchý recept, ktorý vždy vyjde
Ak chcete pripraviť tie najlepšie zemiakové placky, musíte si zaobstarať tie správne zemiaky. Vyber si staršie, múčnaté jablká s nízkym obsahom vody. Po lisovaní bude zmes suchá a tuk nebude nebezpečne striekať.
Na prípravu pokrmu budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov,
- 2 vajcia,
- 2 stredne veľké cibule,
- 2-3 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- soľ, korenie, olej na vyprážanie.
Cibuľu nastrúhame na malých očkách a zemiaky pripravíme podľa postupu 1:1. Nastrúhané zemiaky dáme na čistú utierku a necháme odkvapkať prebytočnú vodu. Potom ich pridáme do misy, rozšľaháme vajcia, pridáme múku a korenie a dôkladne premiešame. Do veľkej panvice nalejte olej a zohrejte ho na 180 stupňov. Pomocou lyžice vlejte cesto do tuku a jemne ho zarovnajte. Smažte z každej strany dozlatista. Vyberieme z panvice a preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby z neho vytiekol prebytočný olej. Podávajte s obľúbenými prílohami.
TIP! Ak chcete skontrolovať, či je olej správne zohriaty, urobte zemiakový test. Stačí hodiť kúsok zemiaku do horúceho tuku a sledovať, čo sa stane. Ak začne prskať, môžete placky smažiť bez problémov. Ak sa nič nestane, počkajte ešte chvíľu a po chvíli vykonajte ďalší test.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Perfektný nápad na občerstvenie. Syrovo-zemiakové tyčinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.