Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Tento recept na autentické gruzínske knedle si zamiluje každý. Pozrite sa, ako pripraviť chinkali

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer). V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých,...

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer).

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých, ktorí nemajú skúsenosti. Khinkali si môžete dať takmer kdekoľvek v Gruzínsku. Gruzínci sú na svoje mäsové knedle veľmi hrdí. Oplatí sa zastaviť na miestach, kde si ich Gruzínci objednávajú.

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná.
Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer

Chinkali: jednoduché jedlo so zložitým koncom

Chinkali je jedlo, ktoré je základom kaukazskej kuchyne. Knedle, alebo skôr „pirohy“ v charakteristickom tvare vrecúšok, ktoré sú plnené mäsovou plnkou a vývarom, sú v Gruzínsku mimoriadne obľúbené. Je ťažké nájsť tu reštauráciu, ktorá by nemala chinkali ako jednu z prvých položiek na jedálnom lístku. Hoci je recept na chinkali pomerne jednoduchý, vyvaľkanie gruzínskych knedlí môže byť výzvou pre tých, ktorí si chcú túto pochúťku gruzínskej kuchyne zopakovať doma. Táto činnosť si, žiaľ, vyžaduje určitú zručnosť. Pre väčšinu z nás je dosiahnutie požadovaného tvaru vrecka naplneného mäsom a vývarom oveľa ťažšie ako výroba tradičných knedlí. V prípade chinkali je potrebné vytvoriť asi tucet záhybov, po ktorých sa koniec cesta musí ešte stočiť, aby sa knedľa počas varenia jednoducho nerozpadla.

Knedle Chinkali: jedlo, ktoré sa je rukami

Knedle Chinkali sa jedia rukami. Na to sa oplatí pamätať najmä pri návšteve Gruzínska, aby ste sa nedopustili kulinárskeho faux-pas. Chinkali treba chytiť za chvost, okusovať, vysať vývar a až potom celý pokrm skonzumovať. Nezabudnime tiež, že chvost chinkali nemusíme jesť. Cesto na konci knedle je zvyčajne nedovarené, jeho jediným účelom je uľahčiť konzumáciu a zabrániť tomu, aby sa vrecko počas varenia rozpadlo. Jeho obsah v prípade tradičného chinkali tvorí mäsová plnka z bravčového a hovädzieho mäsa s prídavkom koriandra. Niekedy sa mäsová zmes nahrádza baraňou plnkou a je možné použiť aj iné spôsoby ochutenia: namiesto koriandra sa môže použiť kôpor, petržlen alebo mäta.

Knedle Chinkali: tradičný recept

Ako pripraviť knedle chinkali? Budete potrebovať:

  • pol kilogramu múky
  • pohár horúcej vody
  • polievkovú lyžicu oleja
  • pol kilogramu mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo baranie)
  • pohár studenej vody alebo zeleninového vývaru
  • zväzok petržlenu alebo koriandra
  • stredne veľká cibuľa
  • soľ
  • korenie.

Cibuľu ošúpte a nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno. Petržlenovú vňať alebo koriander nasekáme. Mleté mäso, cibuľu, nakrájanú zeleninu, soľ a korenie dajte do misy. Postupne pridajte studenú vodu alebo vývar a premiešajte. Zmes hnetieme rukami, aby sa ingrediencie nielen spojili, ale aj absorbovali vodu. Plnka by mala byť vlhká, ale nie riedka. Z múky, oleja, horúcej vody a štipky soli vymiesime cesto na knedle – miesime, kým nevznikne mäkká, pružná guľa. Rozdeľte ho na kúsky a každý kúsok rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku hrubú maximálne 3 mm. Pomocou ľubovoľnej okrúhlej misky vykrajujte kolieska s priemerom 10 až 12 cm. Na každý kotúčik cesta položte polievkovú lyžicu náplne a vytvorte vrecúško. Koláče po vytiahnutí hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme do 15 minút. Podávajte horúce, posypte čerstvo mletým čiernym korením, čerstvým koriandrom alebo pokvapkajte olivovým olejom.

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso.
Foto: shutterstock.com/Ermak Oksana

Šinkali so syrom alebo šinkali s hubami? To je otázka!

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso. Cesto pripravíme presne takým istým spôsobom ako pri mäsovom chinkali. Ak chceme, aby bola plnka ako v Gruzínsku, mali by sme použiť gruzínske syry. V slovenských podmienkach ich však môžeme úspešne nahradiť mozzarellou (dve guľôčky) a fetou (1 balenie). Guľôčky mozzarelly osušíme a nastrúhame na hrubom strúhadle, fetu rozdrobíme. Keď syry zmiešame v miske, ochutíme ich trochou korenia a postupujeme rovnako ako pri chinkali s mäsovou náplňou, len čas varenia skrátime na maximálne 7 minút. Prípadne môžete namiesto uvedených syrov použiť tučný tvaroh, ktorý skombinujete s kyslou smotanou, nadrobno nakrájanou šalotkou a soľou a korením. Chinkali so syrom sú najlepšie, keď sa posypú čerstvo mletým korením alebo údenou paprikou.

Bezmäsité chinkali sa dá pripraviť aj s hubovou náplňou. Na plnku potrebujeme asi 300 g lesných húb (alebo šampiňónov) a cibuľu, koriander, soľ, korenie a prípadne gruzínsku zmes korenia chmeli suneli. Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko podusíme tak, aby sa obsah panvice príliš nevyparil. Prípadne pridajte trochu zeleninového vývaru. Ku koncu pridajte nasekaný koriander a korenie a postupujte ako pri tradičnom mäse chinkali. Dbajte však na to, aby čas varenia nepresiahol 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepšie cesto na pirohy? Iba z tohto druhu múky. V opačnom prípade budú tvrdé

Moja stará mama mi prezradila recept na dokonalé cesto na pirohy. Keď som ich robila, zjedla som ich naraz 20


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračná zelenina mladosti a zdravia: Jedzte ju čo najčastejšie!

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Táto farebná pochúťka nie je len chutnou prílohou, ale aj pokladnicou cenných živín. Červená kapusta, známa aj…

Spíte s milovanou osobou alebo sami? Toto rozhodnutie môže ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Nie vždy to opraví

23.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Je spať s niekým zdravým? Ukazuje sa, že aj tento aspekt môže mať obrovský vplyv na kvalitu spánku.…

Myslíte si, že stáť pri pracovnom stole je zdravšie ako sedieť? Vedci majú šokujúcu odpoveď!

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/insta_photos). Roky sme verili, že práca v stoji je zdravšou alternatívou k sedeniu. Najnovší výskum však odhaľuje prekvapivú pravdu,…

Oči sa lesknú a objaví sa úsmev. Vedci už vedia, prečo sa staré mamy zbláznili do svojich vnúčat

23.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alonafoto). Babičky a ich vnúčatá tvoria puto, ktoré sa ťažko opíše slovami. No vedci teraz objasnili, čo presne sa…

Zmiešajte s vodou a namočte do nej panvicu. Pripálené zvyšky jedla budú len nepríjemnou spomienkou

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa) Ako vyčistiť silne pripálenú panvicu? Umývacie prostriedky zakúpené v obchode si s takýmito škvrnami nemusia poradiť. Najjednoduchším…

Auto Trendy

Cenovo dostupný elektromobil opäť odložený!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla už roky sľubuje dostupný model pre masy, no zdá sa, že fanúšikovia elektromobilov si naň ešte počkajú. Najnovšie správy naznačujú, že lacnejšia verzia Modelu…

Záchrana legendy prichádza s tromi novými modelmi

23.4.2025 Redakcia Auto trendy . Automobilka Chrysler, ktorá tento rok oslávi 100 rokov, sa nachádza v najkrehkejšej fáze svojej histórie. Napriek úpadku predajov a neistote v domovských Spojených štátoch sa…

Hennessey Venom F5 Evolution: Americký hypersport posúva hranice možného

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Texaský výrobca hypersportov Hennessey predstavil nový model Venom F5 Evolution, ktorý sa pýši titulom najsilnejšieho cestného automobilu so spaľovacím motorom na svete. S výkonom presahujúcim…

Nový E5 Sportback s ohromujúcim výkonom!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový gigant Audi predstavil svoj prvý model exkluzívne pre čínsky trh – elektrický E5 Sportback. Táto štvordverová kráska vás očarí nielen svojím minimalistickým dizajnom, ale…

Hybridný minivan, ktorý zmení vaše predstavy o rodinných autách

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilka Buick prináša model, ktorý spája špičkový luxus, modernú hybridnú technológiu a prispôsobenie pre špecifický trh. Nový GL8 Encasa je dôkazom toho, že minivany v…

Volkswagen útočí: Tri revolučné koncepty

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na autosalóne v Šanghaji 2025 nemecký gigant Volkswagen predstavil tri revolučné koncepty, ktoré sú šité na mieru čínskeho trhu. Modely ID. Aura, ID. Era a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov