Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti, Životný štýl,

10 jednoduchých návykov, ktoré zmenia váš život a vašu peňaženku. Neuveríte, koľko môžete ušetriť!

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel105). Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že niektorí šetria peniaze bez väčšej námahy, zatiaľ čo vaše úspory sa každý mesiac...

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel105).

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že niektorí šetria peniaze bez väčšej námahy, zatiaľ čo vaše úspory sa každý mesiac rozkotúľajú? Tu je 10 osvedčených návykov, ktoré môžu zmeniť vaše financie a pomôcť vám vybudovať stabilnú budúcnosť. Niektoré z nich sú také jednoduché, až je ťažké uveriť, aký veľký rozdiel môžu priniesť.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že niektorí šetria peniaze bez väčšej námahy, zatiaľ čo vaše úspory sa každý mesiac rozkotúľajú?
Foto: shutterstock/Pavel105

Plánovanie rozpočtu – prvý krok k úspechu

Jedným z najdôležitejších návykov, ktoré vám pomôžu dostať svoje financie pod kontrolu, je pravidelné zostavovanie rozpočtu. Možno to znie zdĺhavo a prácne, ale práve kontrola výdavkov vám umožní pochopiť, kam vám peniaze utekajú. Na efektívne riadenie rozpočtu vám stačí kus papiera, pero a chvíľka pokoja.

Je dobré začať tým, že si zapíšete svoje fixné výdavky, ako je nájomné, komunálne služby a splátky úverov. Potom analyzujte variabilné náklady – jedlo, zábavu, nákupy. Pomôže vám to zistiť, kde môžete ušetriť a na čo míňate príliš veľa. Pre pokročilejších odporúčame aplikácie na správu financií, ktoré vám nielen pomôžu naplánovať rozpočet, ale aj umožnia sledovať vaše výdavky v reálnom čase.

Nakupovanie so zoznamom – jednoduchý spôsob inteligentného nakupovania

Už ste sa niekedy vrátili z nákupu s taškami plnými vecí, ktoré vôbec nepotrebujete? Je to veľmi častý problém, ktorý môže zhltnúť značnú časť vášho rozpočtu. Riešením je vytvoriť si pred každou návštevou obchodu nákupný zoznam.

Nákupný zoznam vám nielen pomôže sústrediť sa na to, čo naozaj potrebujete, ale tiež obmedzí impulzívne nákupy. Nezabudnite sa držať svojho zoznamu a vyhnite sa prezeraniu nepotrebných sekcií v obchode. Dobrý nápad je tiež naplánovať si jedlá na celý týždeň a nakupovať raz týždenne – ušetríte tak nielen peniaze, ale aj čas.

Vyhýbanie sa dlhom – umenie žiť život podľa vlastných podmienok

Dlhy môžu byť obrovskou finančnou záťažou, ktorá ovplyvňuje všetky aspekty života. Aby ste sa vyhli špirálovitému zadlžovaniu, oplatí sa osvojiť si návyk žiť podľa vlastných finančných možností. To znamená vyhýbať sa nákupom na úver, kreditným kartám a spotrebným úverom.

Ak už máte dlhy, vašou prioritou by malo byť ich čo najskoršie splatenie. Zamerajte sa na odstránenie tých najnákladnejších s vysokými úrokmi. Pravidelné splácanie dlhov vám umožní postupne získať kontrolu nad svojimi financiami a vyhnúť sa úrokom.

Kto nerád nakupuje lacnejšie? Inteligentné nakupovanie však nie je len o hľadaní výhodných cien. Ide o uvedomelý a premyslený prístup k míňaniu.
Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Výhodný lov – šetrenie pri inteligentnom nakupovaní

Kto nerád nakupuje lacnejšie? Inteligentné nakupovanie však nie je len o hľadaní výhodných cien. Ide o uvedomelý a premyslený prístup k míňaniu. Zvyknite si pred nákupom porovnávať ceny – rozdiely môžu byť značné!

Je dobré používať internetové stránky na porovnávanie cien, prihlásiť sa na odber noviniek z obľúbených obchodov alebo používať aplikácie, ktoré ponúkajú vrátenie peňazí za nákupy. Namiesto okamžitého nákupu výrobkov môžete počkať na akcie alebo výpredaje, ktoré sa často konajú sezónne.

Domáce jedlo – úspory a zdravie na tanieri

Stravovanie mimo domu môže byť lákavé, ale bohužiaľ aj veľmi drahé. Príprava jedál doma je jednoduchý spôsob, ako ušetriť veľa peňazí. Navyše, keď si varíte sami, máte úplnú kontrolu nad tým, čo jete – nielenže ušetríte peniaze, ale je to aj zdravší spôsob života.

Ak chcete ešte viac optimalizovať náklady, je dobré plánovať jedlá vopred a nakupovať väčšie množstvá produktov, ktoré sú často lacnejšie. Môžete si tiež pripraviť väčšie porcie a zamraziť ich na neskôr – výborné na dni, keď nie je dostatok času na varenie.

Využívanie verejnej dopravy – lacnejšie a ekologickejšie!

Mnohí z nás snívajú o vlastnom aute, ale je to naozaj potrebné? Údržba auta predstavuje veľké výdavky – palivo, poistenie, servis. Preto sa oplatí zvážiť, či sa nevzdáte auta v prospech verejnej dopravy, bicyklovania alebo chôdze.

Používanie verejnej dopravy nielenže šetrí peniaze, ale je aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Mali by ste tiež zvážiť kúpu mesačného lístka, ktorý je lacnejšou možnosťou ako kupovanie jednotlivých lístkov každý deň.

Vedeli ste, že malé zmeny vo vašich každodenných návykoch môžu výrazne znížiť vaše účty za energiu? Zhasínanie svetiel, keď odchádzate z miestnosti,
Foto: shutterstock.com/bbernard

Úspora energie – malé zmeny, veľké výhody

Vedeli ste, že malé zmeny vo vašich každodenných návykoch môžu výrazne znížiť vaše účty za energiu? Zhasínanie svetiel, keď odchádzate z miestnosti, odpojenie spotrebičov zo zásuvky, keď sa nepoužívajú, alebo výmena žiaroviek za úsporné – to je len niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžu priniesť výrazné úspory.

Pozornosť sa oplatí venovať aj spotrebe vody. Kratšie sprchovanie, umývanie riadu v umývačke namiesto pod tečúcou vodou alebo vypínanie kohútika pri čistení zubov sú ďalšie spôsoby, ako znížiť mesačné účty.

Zníženie výdavkov na zábavu – kreativita namiesto nákladov

Zábava nemusí byť drahá! Namiesto míňania peňazí na drahé výlety do kina, reštaurácie alebo večierky skúste nájsť lacnejšie alternatívy. Filmový večer doma, varenie s priateľmi, jazda na bicykli alebo piknik v parku – to je len niekoľko nápadov na lacné a príjemné trávenie času.

Internet je plný inšpirácie na lacné formy zábavy. Môžete tiež využiť bezplatné podujatia organizované vo vašom meste – festivaly, koncerty pod holým nebom, autorské stretnutia. Nemusíte vždy míňať peniaze, aby ste sa zabavili.

Pravidelné prehodnocovanie predplatného a rušenie tých, ktoré už nepotrebujete, môže priniesť nečakané úspory.
Foto: shutterstock.com/Pickadook

Automatické sporenie – nechajte peniaze pracovať za vás

Počuli ste už niekedy o pravidle „najprv si zaplať“? Ide o to, aby ste si hneď po výplate odložili určitú sumu na sporenie a až potom začali míňať na iné veci. Tým si zabezpečíte, že budete mať časť svojho príjmu nasporenú.

Ďalším krokom je automatické ukladanie. Nastavte si trvalý prevodný príkaz na sporiaci účet hneď, ako vám na účet príde výplata. Vďaka tomu sa zo sporenia stane zvyk a vy si ani nevšimnete, že si každý mesiac odkladáte peniaze.

Zrušenie nepotrebných predplatných – malé sumy, veľké úspory

Predplatné, ktoré sa zdá byť lacné, môže ročne pohltiť značnú časť vášho rozpočtu. Oplatí sa prehodnotiť všetky predplatné, ktoré platíte – naozaj potrebujete niekoľko streamovacích platforiem, časopisov, aplikácií?

Pravidelné prehodnocovanie predplatného a rušenie tých, ktoré už nepotrebujete, môže priniesť nečakané úspory. Môžete tiež skúsiť spájať služby do balíkov alebo zdieľať predplatné s rodinou alebo priateľmi, aby ste znížili náklady.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V tento deň nikdy nepožičiavajte peniaze. Privoláte si smolu a finančné problémy.

Prílev hotovosti alebo možno neplánované výdavky? Pozrite si svoj finančný horoskop


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kysnuté cesto podľa tohto receptu vždy vyjde. Chutí ako od babičky

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka). Jedným zo základných receptov v kuchyni každej gazdinky je recept na kysnuté cesto. Je to skvelý základ…

Namiesto krtka toto vlejte do odpadu. Za 5 minút bez námahy uvoľníte potrubie

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igal Vaisman). Na uvoľnenie upchatého umývadla nemusíte volať inštalatéra ani utrácať peniaze za krtka. Pomocou domáceho triku môžete potrubie…

Chradne vám vaša orchidea pred očami? Možno robíte túto chybu

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadya So). Orchidey sú veľmi obľúbené kvety, ktoré zdobia nejeden parapet. Sú cenené pre svoje výnimočné kvitnutie a nenáročné…

Zaveste ho k oknu. Mole budú vedieť, že sú nevítané

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Na Slovensku pravdepodobne neexistuje domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz neobjavili potravinové mole. Tento hmyz rýchlo…

Takto pripravíte ten najlepší paradajkový pretlak. Kúpené v obchode sa mu ani nepriblížia

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Ak si raz pripravíte domáci paradajkový pretlak, už nikdy si nekúpite ten z obchodu. Správne pripravené pyré…

Auto Trendy

Malý domček Mocha znižuje veľkosť a náklady, ale nie pohodlie

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Mocha od spoločnosti Modern Tiny Living je relatívne lacný malý domček, ktorý je určený na dovolenku alebo dokonca na plnohodnotné bývanie. Hoci má dĺžku len…

Renault Fuego: Hybridné kupé v modernom formáte

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Renault oživuje legendárne modely z minulosti a premieňa ich na moderné elektromobily, čo dokonale vymyslel a zorganizoval Luca de Meo, generálny riaditeľ skupiny Renault. O…

Bezpohybové turbíny dodávajú superúčinnú veternú energiu do továrne BMW

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Aeromine Technologies so sídlom v Houstone namontovala na strechu výrobného závodu MINI spoločnosti BMW v Oxforde v Spojenom kráľovstve niekoľko tichých a nehybných aerodynamických…

Táto obytná dodávka VW má najdivokejšiu vyskakovaciu strechu vo svete malých karavanov

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecká spoločnosť SpaceCamper je hrdá na to, že posúva hranice toho, čo môže byť obytný automobil, až do takej miery, že vytvorila neočakávané spojenie stanového…

Prvá fotografia nového Alpine - nového športového elektromobilu

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Skupina Renault pred niekoľkými dňami oznámila na parížskom autosalóne 2024 celkovo sedem nových modelov rozdelených medzi jednotlivé značky. Dnes začíname spoznávať prvý z nich. Volá…

Bürstner predstavuje štúdiu Talis na veľtrhu Caravan Salon 2024

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bürstner, výrobca vozidiel pre voľný čas z Kehlu, predstavuje na veľtrhu Caravan Salon v Düsseldorfe nový karavan Talis. Týmto modelom spoločnosť Bürstner predstavuje svoju…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov